Senan Kazımoğlu

Senan Kazımoğlu

Azerbaycan’da neler oluyor?

Azerbaycan’da neler oluyor?

Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkarak tüm dünyaya yayılan korona virüsü Azerbaycan’dan da yan geçmedi. Özellikle virüsün, güney komşusu İran’da yayılmaya başladığı andan tedbirlerini arttıran Azerbaycan Hükümeti, 27 Şubat tarihinde Bakanlar Kurulu bünyesinde Operasyonel Komisyon oluşturdu. Kurulan bu komisyon, Azerbaycan Sağlık Bakanı Oktay Şiraliyev başkanlığında ilgili devlet kurumlarından oluşuyordu. Ayrıca korona hastalarının tedavisi için önceden belirlenen hastaneler hazır hale getirildi.

Azerbaycan’da ilk korona vakası 28 Şubatta İran’dan Azerbaycan’a gelen Rusya vatandaşı bir kişide görüldü. Daha sonra İran’dan gelen iki kişide daha virüs tespit edildi. Aynı gün Azerbaycan, İran ile iki haftalık süreyle sınırları kapattı. Hemen ardından Azerbaycan Hükümeti, ülkede yakın zamanlarda düzenlenecek spor etkinliklerini iptal ettiğini duyurdu.

2 Mart tarihinde alınan başka bir kararla Azerbaycan’da eğitime 9 Marta kadar ara verildi. Arkasından bu süre 27 Marta kadar uzatıldı.

İran’dan dönen 3 kişide daha virüsün tespit edildiği 5 Mart tarihinde, Operasyonel Komisyon İran’dan dönen 276 kişinin 14-29 gün zorunlu karantina altında tutulacağını bildirdi.

Operasyonel Komisyon, 10 Mart tarihine kadar daha 7 kişide virüsün tespit edildiğini açıkladı. Aynı zamanda daha önce virüs bulaşmış olan 3 kişinin, iyileşerek taburcu edildiği bildirdi. Yine aynı gün, Azerbaycan’da yapılması planlaştırılan geleneksel Nevruz Şenlikleri’nin iptal edildiği duyuruldu. Bundan bir gün sonra, 11 Martta, biri İran, diğeri İtalya’dan dönen 2 kişide daha virüs tespit edildi. Azerbaycan’da virüsten dolayı ilk ölüm vakasıysa 12 Mart tarihinde gerçekleşti.

13 Martta İran ve İtalya’dan gelen 4 kişide daha virüs tespit edildi. Aynı gün Azerbaycan ve Gürcistan Hükümetlerinin aldığı karar doğrultusunda sınırlar karşılıklı olarak 10 gün süreyle kapatıldı. Yine aynı tarihte Azerbaycan’da yapılması kararlaştırılan Avrupa Karate Şampiyonası ve Azerbaycan Premier Ligi ileri tarihe ertelendi.

Operasyonel Komisyon 14 Mart tarihinde, daha önceden hasta olan 3 kişinin daha iyileşerek taburcu edildiğini duyurdu. Aynı gün Azerbaycan’da, düğün, cenaze törenleri vb. diğer toplu faaliyetlerin yasaklanması, toplu taşıma, alışveriş merkezleri, restoranlar gibi alanlar için ise özel kurallar getirilmesini öngören bir takım sosyal izolasyon kanunları kabul edildiği duyuruldu. İlaveten Bakü ve Sumgayıt gibi büyük şehirlere girişlere kısıtlamalar getiriliği bildirildi. Ayrıca alınan kararlara uymayanlar hakkında 100 manattan, 5000 manata kadar (TL ile 378 liradan, 18.901 liraya kadar) para veya hapis cezası verileceği açıklandı. Bundan başka Azerbaycan Devlet Başkanı Aliyev ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında aynı gün yapılan telefon görüşmesiyle Türkiye ile Azerbaycan arasındaki hava ve kara yolunun geçici süreliğine kapatıldığı bildirildi.

Bu yazının yazıldığı 18 Mart tarihi itibariyle Azerbaycan’da toplam virüse bulaşan kişi sayısı 34 kişi olurken iyileşen hasta sayısı 10’a yükseldi. Bir kişi de virüs sebebiyle hayatını kaybetti. Şuan 23 kişinin tedavisiyse hala sürüyor. Ayrıca devlet, çeşitli sebeplerle yurt dışında bulunan ve Büyükelçiliklere başvurarak geri dönmek isteyen Azerbaycan vatandaşlarını da gruplar halinde ülkeye dönüşünü sağlıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Senan Kazımoğlu Arşivi
SON YAZILAR