Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Bacalı Sanayi

Bacalı Sanayi

40 Yıl önceden gelen bir deyim, bacasız sanayi ( turizm ) bu yıl her ülke için beklenenden çok aşağı seviyelerde olacak. Yaz geldiği zaman azalan işsizlik ve ekonomideki canlanma bu yıl itibariyle bacalı sanayilerden beklenecek.
 
Pasaport endeksi diye bir liste var, dünyadaki ülkelerin pasaportlarının değerlerini derecelendiriyor. Her yıl yayınlanan bu liste dünya medyasında hep “Dünyanın en kıymetli pasaportları” olarak yayınlanır. Bu, her ülke vatandaşının kaç ülkeye vizesiz girdiği üzerinden yapılan bir hesaplama. Prestij öncelikli liste, bazıları büyüme mi, kalkınma mı diye tartışırken…
 
Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 1. sıra Japonya’da. Vatandaşları 191 ülkeye vizesiz seyahat edebiliyorlar. Onu 190 ülkeyle Singapur izliyor. İşte bu listenin 6. sırasında İsveç var. Vatandaşları 186 ülkeye vizesiz seyahat edebiliyorlar. Ancak, pasaportu en kıymetli ülkelerden biri olan bu İsveç’in bu günlerde fena halde şaşırmış vaziyette. 3 Ülke İsveç vatandaşlarına kapısını kapattı. Danimarka, Finlandiya ve Norveç. Yani İsveç’in de yer aldığı İskandinavya denilen ülkelerin üçü...
 
Gerekçeleri de şu: “Bizim halkımıza virüs bulaştırabilirsiniz...”
 
Öteki İskandinavya ülkeleri virüs olayının hemen başında çok sert tedbirleri aldı. Şehirlerini kapattı, sokağa çıkma yasakları uyguladı. İsveç ise baştan itibaren tam tersini yaptı. Sokağa çıkma yasağı koymadı, şehirlerini kapatmadı. Üstelik bununla övündü.
 
Şimdiki durum, İsveç’te öteki 3 ülkenin iki katı kadar vaka sayısı var.
Ölüm sayısı ise öteki 3 ülkenin 5 katı. İsveç yetkilileri çok mutsuz. Bu olay bizi uluslararası toplumun gözünde damgaladı, küçük düşürdü diyorlar. Dünyanın en kıymetli pasaportuna sahip İsveç’in şu an Avrupa’daki durumu da şöyle. Vatandaşları sadece Fransa, İtalya, İspanya ve Hırvatistan’a girebiliyorlar.
 
***Pasaport durumumuz
 
Nisan ayında yayınlanan en kıymetli pasaportlar listesinde Türkiye 53’üncü sırada. Türk vatandaşları, pasaportları ile 111 ülkeye vizesiz girilebiliyor.
 
Virüs ile mücadele başarılı biçimde sürdürüldü. Türkiye’nin bu konudaki başarısını kimse inkâr edemez. Batı bu başarıyı kabullenmek istemiyor. Kapılarını açmıyor, kendi vatandaşlarını göndermiyorlar...
 
Bütün bunlar da şunu gösteriyor. Türkiye’nin ciddi bir algı sorunu var. Bunun nedenini cesur bir şekilde belirlemeliyiz.
 
*** Hedefin neresindeyiz
 
O hedefi tutturmak için bu algıyı da değiştirmemiz gerekir. Çünkü bu algı bize büyük bir haksızlık olarak dönüyor. Bilelim ki, bir ülkenin pasaportunun kıymetini belirleyen sadece Henley pasaport endeksi değil... Bu algı da kıymetini etkiliyor.
 
Sonuç olarak;
 
Hafta genelinde İçişleri Bakanlığı nüfus cüzdanı ile ehliyet ve banka kartlarını birleştirmeyi proje olarak başlayacağını açıkladı. Teknoloji açısından kolaylık.
 
Maliye Bakanlığı, “Borsa İstanbul yılbaşından bu yana artan yatırımcı ilgisiyle yükselişini adım adım devam ettirerek 2020 yılının kayıplarını geri alan az sayıda borsadan biri olduğunu. TL’ye güvenen, Türk varlıklarına ve şirketlerinin büyüme hikâyesine inanan herkes kazanacak” diye açıklama yaptı.
 
Hafta sonu yine bir sınav var, üniversiteye giriş sınavı. 2 milyon 433 bin 219 öğrenci için zorlu bir hafta sonu. 129 devlet üniversitesi, 75 vakıf üniversitesi, 4 vakıf meslek yüksekokulu olmak üzere 208 okul ülkemiz adına gurur verici bir durum.
 
Önümüzdeki hafta çok önemli 1Temmuz itibariyle bir daha 3 aylık program devam edecek gözüküyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR