Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Başkan Kılca’nın ajandası

Başkan Kılca’nın ajandası

Karatay Lavanta Bahçesi’nde meslektaşlarımızla birlikte Başkan Hasan Kılca’nın misafiri olduk. Başkan Kılca, Karatay Lavanta Bahçesi’nin yanı sıra belediyenin yürüttüğü birçok yatırım ve yeni projeler hakkında bilgi verdi.
 
Lavantanın sadece lavanta olmadığını hepimize akıcı bir şekilde anlattı.
 
Lavanta Bahçesi’nin turizm için önemli olduğu kadar katma değeri yüksek ürünlerin üretiminde de kullanıldığını hatırlattı.
 
Programda, Karatay Belediyesi’nin lavantadan ürettiği ürünleri bizler de test ettik.
 
Hepimiz daha önce, lavantadan çamaşır yumuşatıcısı, parfüm veya kolonya yapıldığını illaki görmüşüzdür. Ama lavantadan üretilen en güzel ürünler bence; Karatay Belediyesi’nin ürettiği reçel, dondurma ve gazozdur.
 
Bizzat test ettim, beğendim.
 
Özellikle lavanta dondurması çok güzel. Ne tatlı ne ekşi ne de acı. Egzotik bir tadı var. Lavantadan bu kadar kaliteli dondurma yapılacağını hiç düşünmezdim.
 
Karatay Belediyesi bu ürünleri hem Karatay Lavanta Bahçesi’ndeki büfe de hem de yeni açılan Kafe Karatay’larda satışa sunuyor. Fakat bu ürünlerin ilerleyen zamanlarda ihraç edilmesi için de çaba ortaya koyuyor.
 
Bence çok isabetli bir iş olur.
 
Özellikle lavanta yağının ticari anlamda çok değerli olduğunu biliyoruz. Bu başarıldığı zaman Karatay Belediyesi’ne güzel bir ekonomik katkı olur.
 
Kozmetikte, temizlikte, peyzaj ve çiçekçilikte çokça tercih edilen bir ürün olan lavantanın tek katkı sağladığı yer Karatay Belediyesi değil elbette. Konya’ya ve tarıma da büyük katkı sağlıyor.
 
Daha az suyla, verimsiz topraklarda getirisi ve katma değeri yüksek bir ürün olması nedeniyle özellikle iklim değişikliği ile mücadele eden ova çiftçisinin de tercih edeceği bir ürün olabilir.
 
Karatay Belediyesi de bu sebeple çiftçilere öncülük etmeye ve onlara yol göstermeye gayret ediyormuş. Lavanta tarımı ile ilgili danışmanlık yapıyormuş.
 
Burada da doğru bir iş yapılmış. Rol model olmak önemli…
 
Tarımı geliştirmek adına yapılan bu çalışmaların yanında Hasan Kılca’nın bizlere müjdesini verdiği başka çalışmalar da vardı.
 
Karatay Lavanta Bahçesi’nin olduğu alandan Kaşınhanı bölgesine kadar olan 600 bin metrekarelik bir alanda yeni bir projeye başlayacaklarının müjdesini veren Hasan Kılca, Konya’da ses getireceklerini söylüyor. Bu projenin ayrıntılarını şimdilik bizlere söylemedi. Yakında duyurusu yapılacakmış…
 
Yine Konya Büyükşehir Belediyesi ile yapmayı planladıkları tarım ve hayvancılık ile ilgili bir projelerinin daha olduğunu söyledi.
 
Çiftçilere eğitim verecek merkezle birlikte, seracılık, tarım ve hayvancılığın yapıldığı, özellikle kırsaldaki çiftçinin desteklendiği 15 milyon metrekarelik bir alan oluşturacaklarmış. Bu projeyle birlikte 30 milyon metrekarelik bir mera alanını Karatay’ın tarımına kazandıracaklarmış.
 
Bu projenin tanıtımını da Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ile birlikte gerçekleştireceklerini söyledi Başkan Kılca.
 
Bu kadar büyük bir hedef beni şimdiden heyecanlandırdı. İnşallah başarılı olunur, tarım ve hayvancılık açısından önemli bir eşik aşılır.
 
Ve günün asıl sürprizi!
 
Karatay Lavanta Bahçesi’nin yakınındaki büyük bir alana Gül Bahçesi kazandırılıyor. Konya’da eskiden düzenlenen Gül Bayramları ve Gül Festivalleri Karatay Belediyesi’nin öncülüğünde yeniden hayat buluyor.
 
Dahası, bu gölgeye yapılması planlanan sosyal tesislerle, spor yatırımlarıyla önemli bir çekim merkezi oluşturuluyor.
 
Başkan Kılca ajandasında turizm ve tarım ana başlıklarına geniş geniş sayfalar ayırmış. Hem turizme hem tarıma hem de dönüşüme yönelik bu projeleriyle şimdiden ses getirdi bile…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR