Hasan Mutluoğlu

Hasan Mutluoğlu

“BAYRAM O BAYRAM OLUR”

“BAYRAM O BAYRAM OLUR”

Dini bayramlarımızdan Kurban Bayramının üçüncü günündeyiz. Kurbanlarımızı kestik.Dini vecibeleri elimizden geldiğince yapmaya çalıştık.Allah’tan kabulü hep duamız oldu.

Kurban Bayramı;kurban kestiğimizden dolayı bayram olarak kutlanmakta.Bayram oduğu için kurban kesmiyoruz,kurban kestiğimiz için bayram yapıyoruz.

Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerimde “Kurban Suresi” olarak da isimlendirilen “KEVSER” suresinin mealini paylaşarak kurban ile ilgili sorumluluğu anlamaya çalışalım.

“1-Muhakkak biz sana Kevser’i verdik.

 2-Öyleyse Rabb’in için namaz kıl ve kurban kes.

 3-Muhakkak ki sonu kesik olan,sana buğzedendir.”(Kevser suresi)

Ayrıca,Hazreti İbrahim (A.S) ile oğlu İbrahim (A.S) ile ilgili KURBAN olayını defalarca dinlediğimiz için biliyoruz.

İnsan kanının dökülemeyeceğini ve karşılığında neyin yapılması gerektiğini Cenabı Hakk,örnekleme ile bizlere anlatmıştır.

Kevser Suresinde belirtildiği gibi,kurbanın Allah için kesilmesi gerektiğini emrediyor.Aksini yapmanın meşru olmadığını kesin bir dil ile beyan ediyor.

Sözü uzatmadan ifade etmek istediğimi yazmak istiyorum.

Bayramlarımızı önemine ve anlamına uygun yaşamak bütün Müslümanaların hakkı olmasına rağmen;neden bayramlarımızı BAYRAM gibi yaşayamıyoruz?

İslam ülkelerinde;akması gereken kan,kurban edilecek/edilen hayvanın kanı olması gerekirken,müslüman insan kanı akmakta/akıtılmakta.

Üstelik;akıtılan kanalar müslüman eliyle akıtılmakta.Ölen de öldüren de müslüman.Ölen de öldüren de ALLAH diyor ve tekbir getiriyor!!!?

Kurban Bayramı vesilesiyle,akan kanın durmasını arzu eden müslümanların dillerinden düşürmedikleri dua ne kadar güzel.

Aklı başında müslümanların dillerindeki dua “Akan kan müslüman kanı değil,kurban kanı olsun”şeklinde idi.Bu duaya en içten duygularla katılmamak mümkün mü?

Müslümanların arasına sokulan fitnenin tezahürü olan ve akıllara durgunluk veren müslümanalar arasındakı bu savaş nasıl sonlandırılacak?

Düşmanın oyunu ve tuzakları müslümanlar tarafından tam olarak nasıl anlaşılacak?

Bu tip soruları uzatmak mümkün.Müslüman ülkelerin durumu irdelendiğinde,savaşın ve kargaşanın kol gezdiği ülkeler.

Yeniden MÜSLÜMAN olmak,müslümanlığı yeniden yaşamak,müslümanlığın gereğini yapmak,İslamın aslını öğrenerek uygulamak, problemlerin çözümünü kolaylaştıracağı muhakkak.

Kurban Bayramının hayırlara vesile olması tekrar tekrar dua ve dileğimiz olmalıdır.

Bayramlarımızı bayram ruhuna uygun kutlamanın hasretliği içinde olan dünya müslümanlarına,aydınlık günlerin gelmesi için “İSLAM BİRLİĞİNİN” kurulması ve kuvvetli işlemesi gerekir.

Alvarlı Efe Hazretlerinin “Bayram o bayram olur” şiirinden bir dörtlüğü paylaşarak bayram ile ilgili duygularımızı süslemeye çalışalım.

“Mevla bizi afvede

 Gör ne güzel ıyd (bayram)olur

 Cürm ü hatalar gide

 Bayram o bayram olur”

“Mevla bizi afvede

 Gör ne güzel ıyd (bayram)olur

 Cürm ü hatalar gide

 Bayram o bayram olur”

“Kan damlalarının düştüğü topraklara,-ülkeyi bereketlendirecek-yağmur ve rahmet damlalarının düşmesi” dua ve dileğimiz olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Mutluoğlu Arşivi
SON YAZILAR