Zekiye Soylu

Zekiye Soylu

Beraat Gecesi

Beraat Gecesi

Kıymetli kardeşlerim bu hafta sizlerle İslam ve müslüman alemi için önemli olan Beraat gecesinden bahsedeceğiz insaAllah.Berat kandili; Arapça dilinde ‘temize çıkma ve temiz olma’ anlamına gelen ‘Berat’ isminden geliyor. İslam dinine göre bu gecenin berrak ve temiz bir gece sayılmasından dolayı, tövbe edenlerin kişilerin günahlarının affedileceği aktarılır. Berat kandili gecesinde tövbe eden kulların temize çıkacağından dolayı ‘Rahmet gecesi ve Berat gecesi’ isimlerini de almıştır.Berat gecesi müslümanlarca kutsal sayılmış, bu gecenin diğer gecelerden farklı bir şekilde geçirilmesi, bu gecede daha fazla ibadet edilmesi âdet halini almıştır.

Beraat Kandili gecesinde bir sonraki Beraat Kandiline kadar yani o sene boyunca gerçekleşecek olan olaylara dair bilgiler, rızkımız, bereketimiz, musibetler ve diğer bütün konular bu gece takdir edilir.

Berat Gecesi, insanlığa gönderilen son ilahi mesaj olan Kur’an’ı Kerim’in, Allah’ın Resul’üne tamamen indirildiği gece olarak ifade edilir. “İnzâl” adı verilen Kuran’ın bütün olarak indirildiği bu önemli olay, Berat Gecesi’nin rahmet ve faziletlerinden biridir.

Berat gecesi hakkında Allah Resulü (s.a.s.) şöyle buyurmuştur:

“Şaban ayının onbeşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünü oruç tutun. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teâlâ (Keyfiyeti bizce meçhul bir halde) dünyaya en yakın göğe inerek (o andan) fecir oluncaya kadar: “Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir bela ile) mübtela olan yok mu, ona kurtuluş vereyim. Şöyle olan yok mu? Böyle olan yok mu?” buyurur.” (İbn Mâce, H. No: 1388)

Diğer bir hadiste de şöyle buyruluyor:

“Bu gece Şaban’ın onbeşinci gecesidir. Allah Teâlâ bu gecede Beni Kelb kabilesinin koyunlarının tüyleri sayısınca insanları Cehennem’den kurtarır. Ancak kendisine şirk koşanların, Müslümanlara karşı kin ve düşmanlık besleyenlerin, akrabaları ile münasebeti kesenlerin, gururlu ve kibirlilerin, ana-babasına asî olanların ve içki içmeye devam edenlerin yüzüne bakmaz.” (Buhârî, et-Tergîb ve’t-Terhib, II, 118)

Rabbım bizleri bu geceyi hakkıyla ihya eden kullarından eylesin insaAllah...Amin

Önceki ve Sonraki Yazılar
Zekiye Soylu Arşivi
SON YAZILAR