Esra Doğan

Esra Doğan

Bitmeyen kavga

Bitmeyen kavga

Bunun adı nedir? Terör müdür, vahşet mi, cinayet, gözü dönmüşlük ya da çukurlaşmışlık mı?

Türk Dil Kurumu sözlüğünde terör kelimesinin anlamı yıldırı olarak tanımlanıyor. Fransızca kökenli bir kelime. Yıldırma politikası mı gerçekten, yoksa insanın hafsalasının alamayacağı bir vahşet mi?

Askerimize, polisimize saldırmaları belki bir nebze anlaşılabilir. Sonuçta ülkenin güvenliğinden sorumlu kurumlarda görev alıyorlar. Bu dahi kabul edilemez de.

Halkın arasına girip taramayı, kendini patlatmayı, onlarca masum insanın canına kasdetmeyi bir kavramla tanımlamak mümkün görünmüyor; çünkü tüm kavramlar bu durumu tanımlamada yetersiz kalır.

*****

Bitmeyen bir kavga… Taraflarının belli olmadığı, hiçbir kuralın konulamadığı… Öyle bir kavga ki; neden çıktığı belli değil. Hiddet var ortada, bu hiddet şiddet doğuruyor, şiddet de onlarca canı alıyor. Bir durup düşündüğümüzde, ne oluyor, neden oluyor diye sorduğumuzda çok cevabı olsa da hiçbir cevap gönülleri sakinleştirmeye yetmiyor.

Biz bir olabilen bir milletiz. Kol kırılır yen içinde kırılır, mantığıyla hareket ederiz çoğu zaman ve o koldan kimseye bahsetmeden tedavi etmesini iyi biliriz. Ülkemize bir saldırı oldu mu tek yürek olmayı da beceririz.

Genlerimizde var bizim teklik. Tek olana meyil ve çoklukta bir olma. Bir süredir birtakım çevreler genlerimizle oynuyor ve genlerimizi bozmaya çalışıyorlar. Gezi olayları bunun bir örneğidir. Haklı bir dava varsa bunu hukukî yollarla, eylem ya da yürüyüş yaparak dillendirmek herkesin hakkıdır. Yalnız bu başka bir şeydi. Köklerini inkarın, isyan etmenin ve uçlarda olmanın yansımalarıydı.

Aidiyet duygusunun yok edilmeye çalışılması, bizim en büyük sorunlarımız arasında yer alıyor. İnsan kendisini bir yere ait hissetmezse, hiçbir yere sığamaz, bu toplum için canlı bomba haline gelir. Bir bakalım gençliğimize, aidiyet duygumuz mu eksik acaba?

Yıllarca “ben özgürüm” mesajları verildi bu ülkede. Bu naraları attık, bu doğrultuda büyütülmeye çalışıldık. Reklamlarda özgür kız profili çizilmeye çalışıldı. Peki özgürlük sınır tanımamazlık mıdır? Etrafımıza bir bakalım, özgür kız teması başarılı olmuş mudur, olmamış mıdır?

Aileden kopuk, tek başına her yerde “özgürlük” temasıyla gezen bir kişi sunuluyor olsa da, asla bakıldığında kaç kavramın birden yok edildiğini görmek gerekir. Uyanık olalım.

*****

Genlerimizle oynamalarına izin vermeyelim. Biz ne badireler atlatan, düşse bile düştüğü yerden kalkıp yoluna devam etmesini bilen bir millet olduk hep. Her şeyden önce biz hep bir millet olduk.

Elbette bazı konularda fikir birliğimiz olmayacak, bu da bir zenginliktir. Herkesin aynı şeyleri düşündüğü bir toplum yavan olur, durağanlık gösterir. Yalnız mesele vatanımızsa, bayrağımızsa, insanımızsa biz her zaman bir olmayı bilen bir millet olduk, olmaya da devam edeceğiz Allah’ın izniyle.

Yaşananlar hakkında çok fazla yorum yapabiliriz; çünkü olduktan sonra konuşmak her zaman kolaydır. “Ben demiştim” cümlesini belki de en çok kullanan milletizdir bu anlamda. Şimdi bizler bir olamaya bakalım ve eksilen ve eksiltilen yanlarımızı tamamlama derdine düşelim.

Temelde açıklarımız oluştu, bu açıklar büyümeden doldurma telaşına düşelim. Her birimiz elimizi taşın altına koyduk mu, kim tutabilir bizi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Esra Doğan Arşivi
SON YAZILAR