Esra Doğan

Esra Doğan

Bu Aralar Neye Yatırım Yapmalı?

Bu Aralar Neye Yatırım Yapmalı?

Yatırım yapmak isteyenler “Bu aralar neye yatırım yapmalı?” haberlerini görünce avantaj sağlamak için tavsiyelere kulak verirler. Yapacakları yatırımından daha fazla kar etmeleri önemlidir.

Gelecek kaygısıyla yıllarca çalışırız, birikim yapmak için gecemizi gündüzümüze katar, daha fazla kazanç peşinde koşarız. Çocuklarımız için yeni doğdukları andan itibaren hesap açıp onlara daha iyi imkanlar sağlamak üzere dişimizden tırnağımızdan artırdığımızı o hesaba aktarırız.

Daha iyi koşullardaki okullarda eğitim almak, daha iyi mekanlarda yemek yemek, tatil yapmak, en kaliteli marka etiketleri taşıyan kıyafetleri giymek… En iyi şartlara sahip olmak için ömrü tüketmek…

Yatırımdan anladığımız sadece maddi şeylerse girip ağlayalım, çıkıp ağlayalım. En iyi yatırım insana yapılan yatırımdır. İnsana yapılan yatırımın da en güzeli ise, kişinin kendisine yaptığı yatırımdır.

Yatırım, bir kazanç sağlamak için yapılır. Kazanç da insanı tatmin eder. Daha iyisini yapmaya, daha fazla kazanmaya sevk eder.

Kendimize yatırım yapmayı belki de hiç düşünmemişizdir. Aklına hiç gelmeyenler olabileceği gibi, aklından hiç çıkarmayanlar da olabilir.

***********

Çocuklarımıza sürekli nasıl bir insan olması gerektiğini anlatırız, doğru bir davranış sergilemediğinde hemen uyarırız. Anlatırız, uyarırız da, aynı şeyleri kendimiz uygulayıp uygulamadığımızı hiç sorgulamayız. En güzel anlatı şeklinin “örnek olmak” olduğunu çoğunlukla unuturuz.

Kendimiz sigara içerken aslında çok zararlı olduğundan bahsederiz çocuklarımıza. Kapıyı çalan komşuya annesinin evde olmadığı yalanını söylettiğimiz çocuğa, yalan söylemenin çok kötü bir şey olduğunu anlatmaya çalışırız.

Çocukların yanında yaşlı aile büyüklerine kızıp sonra da büyüklerine karşı her zaman saygılı olması gerektiğini öğretmeye çalışırız. Kendisine vuran bir akranı olduğunda, “Bir daha yaparsa sen de ona vur” deriz, ama insanları sevmenin ne denli önemli olduğunu, onlara zarar vermememiz gerektiğini öğretmeye çalışırız.

Çelişkilerle doludur hayatımız. Kendimiz yapmayız, ama çocuğumuz mükemmel bir insan olmalıdır. Bize vursalar tıngırtıngır ses çıkacak, ama çocuklarımızın donanımlı olmasını isteriz.

***********

Herkes evlatlarının en iyi yerlerde olmasını ister. Bunu isterken “Ben örnek olabiliyor muyum?” diye bir düşünelim. Ne verebiliyorum evladıma, fiziki şartlar yanında güzel ahlak sahibi olabilmesi için ne yapıyorum, diye sorulmalı. Kendisinde mevcut olan eksiklikleri görebilmeli ebeveynler, hangi yaşta olursa olsunlar kendilerini sürekli gözden geçirmeliler; çünkü insan her yaşta öğrenmeye, eksiklerini tamamlamaya ya da yanlışlarını düzeltmeye açık olmalıdır, halen vakit varken.

***********

Son zamanlarda farklı zaman ve mekanlarda görüştüğüm farklı birkaç hocam bana şu cümleyi kurdular: “Bizim rol model olabilecek öğretmenlere ihtiyacımız var!”

Bu ihtiyaç neden hasıl oldu dersiniz?

Bu soruyu lütfen herkes kendisine sorabilir mi?

Öğrenciler için neden kendilerine rol model olacak ve kendileriyle doğru iletişim kurabilecek insanlara ihtiyaç duyulmaya başlandı?

Bu soruya herkes kendi ailesi için cevap bulduğu anda çözümünü de bulacaktır.

Bir de rol model olma misyonu yüklenen insan, bunun ağırlığında ezilmez mi? Bu misyonu bir avuç insanın üzerine yüklersek, bu soruna çözüm üretmiş olacak mıyız? Kısmen belki, ama yatırım şart!

En çok kendimizi ihmal eder, en az kendimize yatırım yaparız.

“Bu aralar neye yatırım yapmalı?” sorunun muhatabı olarak bu aralar ve daima başta kendimize olmak üzere insana yatırım yapalım. Kazancın alasına mazhar olalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Esra Doğan Arşivi
SON YAZILAR