Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Can Eğrisi

Can Eğrisi

Hayatımızın neresinde göreceğiz diye öğrencilerin, öğretmenlerine en çok soru sorduğu, en zor gibi gözüken ders matematik.

Hayatın tam ortasında…

Sürekli rakamlar sürekli grafikler ve eğriler.

Çan eğrisi genellikle üniversitelerde ders veya sınıf geçme oranı düşük ise uygulanır. Ortalama merkezli hesaplamada sınıf ortalamasını yakalayanlar geçer. Bu hesaplamada en yüksek alan ve en düşük alan hesaplama dışına çıkarılır ki adalet sağlansın.

En düşük alan Güney Kore idi. En yüksek alan hep değişiyor.

Dünyanın her tarafında artık eğrilerin eğimi ile durumun vahameti ortaya çıktı. Açı ne kadar dik ise ivmelenmesi artış hızı o kadar fazla. Grafikteki eğimin altında kalan alan ne kadar büyük ise hastalıktan etkilenen insan sayısı o kadar fazladır.

***Ekonomide de Matematik

Virüs yayılırken, hasta ve ölüm sayıları artarken, ekonomi tarafında alınan önlemler alınmaya başladı. Döviz kurundaki hareketlenme, piyasa riskinde artış, faizlerde ılımlı artış hep önlemlerle önlenebilecek.

Milli ekonomiye dış kaynak sağlama yoluna gitmiyoruz. IMF 1 trilyon dolar olarak hazırladığı kriz paketine Türkiye’nin başvurusunun olmadığını açıkladı.

Sermaye ocaktan itibaren gelişmekte olan ülkelerden çıktı. Gelişmekte olan ülkelerden mart ayında çıkan sermaye tutarı 83.3 milyar dolar ile rekor düzeye yükseldi. Uluslararası Finans Enstitüsü’nün verilerine göre bu tutardaki bir sermaye çıkışı normalde bir yılda gerçekleşiyordu.

Biz bize yeteriz.

***Bill Gates veya Selçuk Bayraktar

Dünyada salgını başladığında, bazıları bunun bir komplo olduğunu, Çin ile Amerika’nın birbirlerini çökertmek için bu virüsü üreterek, yaydıklarını öne sürdü.

Bunlar arasında en dikkat çekici isimlerden biri, dünyanın en zenginleri listesinin vazgeçilmezi olan Bill Gates idi.

Microsoft’un kurucusu Bill Gates, sadece 102 milyar dolarlık -Forbes zenginler listesi, 2020- servetiyle değil, uzun süreden bu yana uğraştığı vakıf faaliyetleriyle öne çıkıyor. Bill Gates, 2015 yılında yaptığı TEDx konuşmasında, dünyanın olası bir virüs salgınına hiç hazır olmadığına ve bunun çok büyük bir tehlike olduğuna dikkat çekmişti.

Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, yerli solunum cihazının seri üretimine başlanacağını duyurdu. İha ve Sihalardan sonra sağlık konusunda yerli ürün için çalışıyor.

Bill Gates’in Amerikalı olmasından kaynaklanan pazarlama strateji ile her bilgisayarda olması gereken bir yazılım mecburiyeti gibi başladığı işlerinde somut ürettiği hiçbir ürün olmaması çelişkidir.

Sonuç olarak;

Önceki yazılarımda çokça örnek verdiğim ülke Çin idi. Eskiden komşumuz olan ülke sadece üretim yaparak ülke liglerinde üst sırada. Hastalıktan ilk kurtulan oldu.

Moral olarak iyi olun dedi vatandaşlarına. Yüz tanımalı kamera sistemi ile hala kontrol altında herkes...

Açıklamalarda iyi olanları açıklamak bile insanlara mutluluk ve güven verecek.

 Herkes matematik bilmese de çan eğrisi değil can eğrisi önemli.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR