Bayram Sürekli

Bayram Sürekli

Çanakkale

Çanakkale

Çanakkale, Tarihi kahramanlıklarla dolu şanlı tarihimizin bundan tam 108 yıl önce büyük bir kahramanlık öyküsüne şahitlik etti. Çanakkale’de kahraman ecdadımızın tarihe altın harflerle yazdığı ve tarihin en kanlı destan duraklarından biri olarak bilinen Çanakkale Destanı yaşandı. Öyle ki milletimizin binlerce yıllık şanlı tarihinde varlık mücadelesini en çetin verdiği, küllerinden yeniden doğduğu, kendisini tarihten silmek isteyen emperyalist güçlere karşı hak ettikleri cevabın en güzel şekilde verildiği yerdir. Çanakkale, bir an bile tereddütte kapılmadan, canlarını seve seve feda ederek “Çanakkale geçilmez” dedirten, kahraman şehitlerimiz ve gazilerimizin din, vatan, bayrak, istiklal ve hürriyet uğruna neler yapabileceklerini tüm dünyaya ilan ettikleri yerin adıdır. Çanakkale, ete kemiğe bürünmüş birlik ve beraberlik ruhunun vahşi ideolojilere karşı zafer kazandığı yerin adıdır. Çanakkale, İstiklal Marşı’mızın her satırına anlam katan, mananın ve duanın adıdır.

18 Mart sabahından düşman donanmasının bombardımanıyla başlayıp sadece İngiliz gemilerinin çok kısa bir zaman diliminde 3340 top mermisi yağdırdığı yerdir. Bunun yanında Çanakkale, hakiki bir vatan savunması ve bir milletin yeniden doğuşundaki ilk büyük sancıdır. İki üç dakika sonra şehit olacağını bile bile şehadet şerbetinden kana kana içip Kevser ırmağının yanında toplanmak için menzile koşan on beşlik gençlerin destanlaştığı yerdir. Bir milletin yurduna, bayrağına, inancına ve özgürlüğüne sahip çıkmak için fedakârlık öykülerinin tarihe not düşüldüğü yerin adıdır.

Tarihte kazanılmış her büyük zaferin elbette büyük bir bedeli olmuştur. Çanakkale binlerce liseli ve üniversiteli gençle, gençlerin şehit ya da gazi olarak bu bedeli gözlerini kırpmadan kahramanca ödedikleri yerin adıdır. Bu bedel yalnızca sınırların korunması uğruna olmayıp, özümüzün, medeniyetimizin, tarihimizin, bilincimizin ve inandığımız değerlerin korunduğu yerin adıdır.

Bedirde başlayan hak batıl mücadelesinin Çanakkale’de zirve yaptığı yerin adıdır. Hakkın ancak birlik ve beraberlik ile korunacağının tecrübe edildiği yerin adıdır. Çanakkale Savaşının 108. yıl dönümünde kazandıkları muhteşem zaferle, gösterdikleri eşsiz fedakârlıklarla bu milletin makûs talihini tersine çeviren aziz şehitlerimizi rahmetle minnetle anıyorum. Ruhları şad, mekanları cennet olsun…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bayram Sürekli Arşivi
SON YAZILAR