Servet R. Çolak

Servet R. Çolak

Cinayetler ve kazalar ne zaman ‘DUR’acak

Cinayetler ve kazalar ne zaman ‘DUR’acak

2022 yılının sonuna geldik ve bu yıl yaşanan birçok olayın da sayıları belli olmaya başladı. Gazetecilik mesleğimizde her yıl olduğu gibi bu yılda da birçok trafik kazası ve cinayet haberlerini istemeyerek haber yaptık.

Azalma var mıydı diye düşünüyorum, trafik kazalarında kısmen de olsa azalma vardı ama cinayet haberlerinde aynı durumu söyleyemeyeceğim.

Yıl sonu itibariyle hem trafik kazalarını hem de asayiş olayları sayılarının ortaya çıkaran bir haber yapacağım.

Şimdiden söyleyeyim ki Konya’da trafik kazaları sayısında ve bu kazalarda ölüm sayısında Türkiye genelinde ilk 5’te olduğumuz görünüyor.

Asayiş olaylarında da Konya’nın ilk 10’da yer alacağımızı kestirebiliyorum. Durum böyleyken, burada en büyük göre Konya İl Emniyet Müdürlüğüne düşüyor. İl Emniyeti, trafikte yaptığı denetimler ve EDS yöntemleriyle kazaların oranını düşürdü. Lakin bu sayının düşmesi sadece Emniyetin sorumluluğunda değil. Başta bilinçlenmek geliyor ve sorumluluk hepimizin, her kurumun olması gerekiyor. Kazalarda ne kadar önlem alınırsa alınsın sürücüler bilinçli ve sabırlı olmadığı zaman kazalar ve bu kazalardaki ölümler kaçınılmaz oluyor.

Diğer konu da asayiş… Kolluk kuvvetleri bu alanda da denetim ve kontrolü sağlasa da insanın insana yapacağının önüne geçemiyor. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye ve Dünya genelinde de bu böyle. Sıfır silahsızlanmaya bile geçilse cinayetlerin önüne geçilemeyecek. Cinayetlerin önüne geçilmese de azaltılabilir mi? Evet azalabilir. Burada da en başta bilinçlenmek geliyor.

Konya’da neredeyse 3 güne bir cinayet haberi yapıldı. Haber yapılmayanlar biz de bilmiyoruz. Lakin bu kadar çok cinayetin olmasının arkasındaki neden hiç araştırılıyor mu?

Aslında değineceğimiz noktalardan birisi de bu olacak. Gelişmiş ülkelerde bir kanun yapılacağı zaman olumsuzlukların önüne geçilmesi için yaşanan olumsuz durumların neden-sonuç ilişkisi tüm boyutlarıyla araştırılıyor. Olumsuz bir durumun ortaya çıkmasının en başından engellenmesi için de kanunlar yapılıyor.

Yani bir olumsuzluğun ortaya çıkma ihtimali en başından daraltılıyor ve gerçekleşmesi zorlaşıyor. Bunun yanında ceza oranları da oldukça caydırıcı oluyor.

Türkiye’de özellikle cinayetlerin önüne geçilmesinde uygulanacak en önemli yöntemlerden birisi de cinayetlerin oluşmasındaki nedenlerin tüm boyutlarıyla ele alınması gerekiyor. Daha sonrasında herkesin yapması gereken görevler belli olacak ve cinayet vakaları oluşumuna zemin bile oluşmayacak.

Ocak ayının başlarında Türkiye’deki ve Konya’daki cinayet ve trafik kazaları haberlerini yapacağız. Bakalım sonuçlar ne olacak.

2023 yılında inşallah güzel olayların derlemesini yaparız, güzel olaylara şahit oluruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Servet R. Çolak Arşivi
SON YAZILAR