İshak Orhan

İshak Orhan

Çocukların aile içindeki görev ve sorumlulukları

Çocukların aile içindeki görev ve sorumlulukları

1. Anne ve babanın sözünü dinlemek, onlara hizmet etmek ve onlara karşı saygı ve sevgi ile davranmak. Kardeşlerine sevgi ile davranmak.
 
2. Onların ekonomik durumlarını zorlayacak harcamalardan kaçınmak. Ve temel ihtiyaçlarını karşıladıkları için onlara teşekkür etmek. Anne ve baba dışında hiç kimse kimseye karşılıksız bir şey vermez. Her insan da yaptığı iyiliği Allah rızası için yapmaz maalesef. Sadece anne ve baba çocuğuna karşılıksız her şeylerini verirler. Çocuklar bu durumda onları üzmemeli ve onlara çok yumuşak davranmalıdırlar. Komşu çocuğunda veya arkadaşlarında olan her şeye sahip olmak için onları zorlamamalıdırlar.
 
3. Aile içinde veya dışında küfürlü ve argo söz kullanmamalıdırlar. Bu tür bir davranış insan olana yakışmaz. Bu tür sözler Allah’ın da hoşuna gitmez zaten. Diğer insanlara iyi davranmayana Allah da iyi davranmaz. Eğer mutlu olmak istiyorsak, ağzımızdan çıkana ve ağzımıza girene çok dikkat etmeliyiz.
 
4. Aile içinde verilen görevleri hemen yapmalıdırlar. Anne ve baba çocuğunun kötülüğü için bir iş yapmalarını asla istemez. Ancak elbette yanlışları olabilir. Bunu nazikçe anlatıp ikna etmek gerektir. Onlarla gereksiz tartışma ve kavgaya asla girmemeliler. Tembellik yapacaklarına görevlerini eksiksiz yapmaya çalışırlarsa o evde asla sorun yaşanmaz.
 
5. “BOŞ BİR KAFA ŞEYTANIN ÇALIŞMA ODASIDIR.” İnsanların hayatlarının hiçbir kısmını boşa geçirmemeleri gerekir. Boşa geçirmeyecekler ama boş işlerle de uğraşmayacaklar. Hem kendinin hem de diğer insanların yararlarına olan işler yapacaklar. Öğrenci ise derslerini en iyi şekilde çalışacak, değilse bir işe, sanata girip o işi en iyi şekilde yapacaklar. Yiyip içip yan gelip yatmak yok yani. Öyle bir yaşamın sonu bunalımdır. Bunalımın sonu da ruh hastalığıdır. Artık gerisini siz düşünün.
 
6. Evde koyulan kurallara çocukların da uymaları gerekir. Yatma saatlerinde yatmayıp gece boyunca internet ve cep telefonu ile oyunlar oynayan ve gündüz akşama kadar yatan çocuklar kuralsız ve düzensiz, aileden kopuk yaşayan çocuklardır. Ve bu durumda aile içinde çok büyük huzursuzluklar olmaktadır. Bilgisayar ve cep telefonu, tablet oyunları yerine kitap okuma, spor, müzik vb. aktiviteler yapan çocuklar çok daha mutlu olacaklardır. Özellikle yaz tatili gibi uzun tatillerde derslerimizdeki eksikleri tamamlama çalışmaları bir sonraki öğretim yılına daha güçlü bir şekilde başlamalarını sağlayacaktır.
 
7. Ev içinde erkek çocukları kız çocuklarından veya tam tersi kız çocukları erkek çocuklarından hizmet beklememelidirler. Herkes üzerine düşeni yapmalı. Kız erkek ayrımı olmamalı. Kız kardeşlerini bazı erkek ağabeyleri ya da kardeşleri hizmet için kullanmaya kalkmamalıdır. Unutmayalım ki; zaten gün boyunca hiçbir işi olmayan ve serseri mayın gibi oradan oraya dolaşıp duran çocuklar psikolojik olarak bunalacaklardır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İshak Orhan Arşivi
SON YAZILAR