Mustafa Çimen

Mustafa Çimen

Dünyanın en eski ve köklü kulüpleri

Dünyanın en eski ve köklü kulüpleri

Bu hafta yazımızda dünyanın hem ekonomik hem de sportif manada yer tutan dünyanın en eski futbol kulüplerini sizler için derledim. Sondan başlayarak sırasıyla bu kulüpler zamanın da dünya liglerine damga vurmuş adından sürekli söz ettiren kulüplerdir.

Wrexham FC- 1864Dünyanın en büyük ve bilinen kulüplerinin yerine, daha az kişinin takip ettiği ve benimsediği takımlardan biri Wrexham'dır. Gallili kulüp, 1864 yılında kuruldu ve ülkeye Ejderhalar lakabını getiren takım oldu.

Royal Engineers Association FC- 1863İngiliz ordusuna bağlı Royal Engineers'da hizmet veren futbolcu Francis Marindin tarafından 1863'te kuruldu. 'Kazmacılar' olarak anılan takım, 1870'lerde gayet başarılıydı.

Civil Service FC- 1863İngiltere Futbol Federasyonu ile aynı yıl kurulan takım, Londra'yı temsil etmekte. Futbolun yanı sıra Ragbi takımı da olan Civil Service, daha sonra sadece futbol alanında yoğunlaştı. Kulüp hala Güney Amatör Ligi'nde oynuyor. Civil Service, 2013 yılında, takımın 150. yılı dolayısı ile Buckingham Sarayı'nda onur maçına çıktı.

Stoke City FC- 1863Premier Lig'te mücadele eden Stoke City, ligin en eski ve en köklü klübü. 1863 yılında Charterhouse okulunun başarılı öğrencilerinin kurduğu kulübün ilk adı Stoke Ramblers'tı. Takım güncel ismini 1928'de aldı. Çömlekçiler lakabıyla anılan takımın stadı Britannia Stadium, 1997 Ağustos'ta açıldı.

Notts County- 1862İngiltere'de kurulan en eski takım olmamasına rağmen Notts County, 1889'dan 2014'e kadar geçen 125 senelik süre zarfında 4.750'den fazla futbol maçına çıkarak kırılması zor bir rekoru elinde bulunduruyor. Nottingham'ın takımı, maçlarını siyah-beyaz çizgili formalarıyla Meadow Lane'de oynardı.

Cray Wanderers FC- 1860Diğerlerinin aksine Cray Wanderers, yarı profesyonel bir futbol kulübüydü. Asalar olarak bilinen takım, şu an kuzeyin Isthmian Ligi'nde forma giyiyor. Londra'nın en eski kulübü olan ekibin Hayes Lane adı verilen 5 bin kapasitelik bir stadı mevcut.

Hallam FC- 1860Sheffield ekibi, kuzey ülkelerinin 1. liginde oynuyor. İngiltere'nin yanı sıra dünyanın en eski 5 takımından biri. Klübün maçlarını oynadığı Sandygate Road, Guiness Rekorlar Kitabı'na giren en eski futbol sahası olma özelliğini taşıyor.

Lima CFC- 1859Peru'nun başkeni Lima ile aynı ismi taşıyan kulüp, futbol ve kriket olmak üzere 2 takımdan oluşuyordu. Kulübün 1859'da şehre yerleşen İngiliz göçmenler taraındsn kuruldığu iddia ediliyor. Küçük ama köklü bir kulüp olan Lima'nın futbol kanadı, şu an yerel San Isidro liginde oynuyor.

Cambridge University AFC- 1857Kurulduğu 1857 yılında üniversitelerin genelde basketbol ve beyzbol takımları vardı. Bin kişi kapasiteli Grange Road Stadı hala okulun içinde bulunmaktadır.

Sheffield FC- 1857Dünyanın en eski futbol kulübü olan Sheffield, şu an kuzey Premier Ligi'nin 8. ayağında forma giyiyor. Kulüp tam olarak 24 Ekim 1857'de civarda yaşayan kriket oyuncuları tarafından kuruldu. Stadyumları Coach and Horses Ground, 2 bin 89 kişi kapasiteliydi.

Haftaya görüşmek üzere esen kalın, mutlu kalın, sağlıkla sporla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mustafa Çimen Arşivi
SON YAZILAR