Bayram Sürekli

Bayram Sürekli

Eğitimde YKS karnemiz

Eğitimde YKS karnemiz

Eğitim, toplumların mevcut refah düzeyi ile nesiller arasındaki sosyal ve ekonomik hareketliliğinin en önemli belirleyicilerinden biridir. Hayatta en köklü değişimlerin de yeniliklerin de temelinde yatan gerçek hiç şüphesiz ki eğitimdir. Bu bağlamda dünyada en iyi eğitim sistemine sahip ülkeler incelendiğinde bu ülkelerin en gelişmiş ülkeler olduğu görülmektedir.

Ülkelerin eğitimde geldikleri noktaları tespit etmek için ise  kimi zaman uluslararası kimi zaman da ulusal bazda yapılan kitlesel sınavlar eğitimde gelinen noktayı görme açısından yol gösterici olabilmektedir. Nitekim ülkemizde de gerek ortaöğretime geçişte yapılan (LGS) sınavlar gerekse de üniversite eğitimine geçerken yapılan (YKS) sınavlar ölçme ve değerlendirmelerin ortaya çıkması açısından oldukça önemlidir.

Nitekim ÖSYM geçtiğimiz günlerde  2022 YKS sonuçlarını   açıkladı. Bunun yanında  ÖSYM tarafından, 2022 YKS istatistikleri de açıklandı. Barajın kalkması ile birlikte rekor düzeyde katılımla yapılan sınavda 96 bini aşkın aday sıfır çekti. Bu durum eğitimde şapkamızı önümüze alıp düşünmemiz gerektiğini ortaya koyuyor. Bunun yanında adayların  TYT’de 40 soruluk Türkçe testinde ortalama 17,7 net çıkarması yine 40 soruluk Matematik testinde ortalama net sayısının 6,9 olması ,20 soruluk Fen Bilimleri testinin ise 3,2 netle kapanmış olmaları ayrı bir garabet. Diğer derslerde de durum benzer bir tablo ortaya koyuyor.

Bu olumsuz durumun tersine çevrilmesi için büyük gayret sarf eden büyük bir eğitim camiamız var. Bu durumun ortaya çıkmasında birçok sebep sıralanabilir. Biz bu tablonun olumlu yönde değişeceğine inanıyoruz. Nitekim bu konuda gayretlerine şahit olduğumuz gecesini gündüzüne katarak koşturan koca yürekli eğitimcilerimiz var. 

Madalyonun diğer tarafında ise başarısına her geçen yıl yeni başarılar ekleyen adeta tırnaklarıyla kazıya kazıya başarı hedefine ulaşan  okullarımız bulunmakta. Geçmişte sadece toplumun dini bilgi edinme ihtiyaçlarını gidermek, imam ve hatip yetiştirme düşüncesinin bir tezahürü olarak kurulan İmam Hatip Liseleri bugün modern dünyanın beklentileri doğrultusunda temel dini bilgilerin yanında akademik derslerin de en üst düzeyde okutulduğu okullar haline geldi.

Ülkemizde eğitim tarihine kök salmış medeniyetimizin hamurunda önemli katkısı olmuş İmam Hatip okullarımız Türkiye'nin en başarılı okulları haline gelirken bu okullarda eğitim gören öğrencilerin başarısı da her geçen yıl artıyor. Bu bağlamda 2022 YKS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte İmam Hatip Liseleri’nin başarısı da bir kez daha ortaya çıkmış oldu. Türkiye’nin en kaliteli okulları olarak nitelendirilen liselerle boy ölçüşür seviyeye gelen Anadolu İmam Hatip Liseleri YKS 2022'de ilk 100'de 57, ilk 1000’de 436 ve  ilk 10 000’de  3567 derecenin sahibi oldu. Kitlesel başarıda da ön plana çıkan bu okullarımız hepimizin gurur kaynağı oldular.

Bugün bu önderliğini akademik başarılarıyla ortaya koyan ve bizlere bu gururu yaşatan okullarımızın güzide öğrenci, öğretmen ve idarecilerini yürekten alkışlıyoruz. Rabbim sayılarını artırsın….Selam ve dua ile…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bayram Sürekli Arşivi
SON YAZILAR