Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Emeklememek

Emeklememek

*Yılın ilk haftalarında ülkemizde firmalar, bir önceki yılın durum raporunu çıkarırken çalışan bireyler ise yeni yılda gelir hesaplamaları yapar. Herkes birbirinin ne kadar zam aldığına bakar, ülkemizin güzide medyası ise bu hararetli döneminde girişimci Elon Musk kaç para kaybetmiş diye uç başlıklar atar. Twitterdan sonra herkes iyice öğrendi kimdir, neler yapar diye. Girişim olarak ülkemizde getir, yemeksepeti, çiçeksepeti vb. gibi unikorn olma çabasıyla 10dk-30dk kurallarıyla çok önemli işler yapıyorlar. Ülkemizin instagram kullanıcı rekoru kırmasına değil, resmi kurumların sitelerinden değil de yetkililerin kişisel hesaplarından yapılan açıklamaların retweet edilerek yayılmasına şaşıyorum. Elon Musk deyince aklımıza Twitter, Tesla veya SpaceX gibi şirketler geliyor. Yıkıcı sohbet robotu ChatGPT'nin arkasındaki yapay zekâ (AI) araştırma ve geliştirme şirketi olan Elon Musk'ın şirketi OpenAI hakkında çok az şey biliyor.

**Musk ve Sam Altman'ın buluşu olan OpenAI, Kasım 2022'de ChatGPT'yi başlattı ve bir hafta içinde uygulama bir milyondan fazla kullanıcıya ulaştı. Kodlama ve etkileşim arasında insan zekâsını taklit eden her şeyi yapabilen ChatGPT, önceki yapay zekâ yetenekleri standartlarını aştı ve yapay zekâ teknolojileri ve makine öğrenimi sistemlerinde yeni bir bölüm başlattı. 2015 Yılında kurulan ve merkezi San Francisco'da bulunan bu şirket, Peter Thiel ve 1 milyar ABD Doları taahhüt eden LinkedIn kurucu ortağı Reid Hoffman gibi diğer Silikon Vadisi teknoloji uzmanlarıyla işbirlikleri gördü. OpenAI kar amacı gütmeyen bir yapay zekâ araştırma şirketidir. OpenAI'nin misyonu, yapay genel zekânın tüm insanlığa fayda sağlamasını sağlamaktır. 2018'de Musk, Tesla yapay zekâ alanında genişlemeye devam ederken gelecekte herhangi bir çatışmayı önlemek için OpenAI yönetim kurulundan istifa etti. Bağışta bulunmaya ve güçlü bir danışman olmaya devam edecek. Musk'ın istifası OpenAI tarafından çıkar çatışması gerekçesiyle duyurulsa da mevcut Twitter üst yöneticisi daha sonra belirli şirket kararlarına katılamadığı ve bir yılı aşkın süredir yapay zekâ firmasıyla ilişkisi olmadığı için ayrıldığını açıklamıştı. Musk güvenlik endişeleri hakkında sorular yöneltti ve şu anda OpenAI'nin stratejisini yöneten eski bir Google mühendisi olan Dario Amodei'den bahsederek tweet attı, OpenAI hakkında hiçbir kontrolüm yok ve yalnızca çok sınırlı bilgim var. Yıllar içinde OpenAI, insan davranışını taklit etmeyi ve hatta insan zekâsını aşmayı amaçlayan yenilikler ve ürünlerle yapay genel zekâ segmentinde yüksek bir kıstas belirledi. Yatırımcılar anapara tutarının 100 katına kadar kazanabilir ama bunun üzerine çıkamaz ve kârın geri kalanı kar amacı gütmeyen işlere gider.

***Yakın gelecekte yapay zekâ göz önünde olan kasiyerleri, petrol şirketlerindeki pompacıları, postacıları, fatura okuma ve değerleme elemanları gibi elemanları bitirdikten sonra avukatlık gibi şimdiki popüler mesleği de bitirecek.

****Sonuç olarak; AI yenilikleri ve uzun vadeli araştırmalar, makinelerin nasıl insan benzeri nitelikler kazandığını göstermeye devam ediyor. İnsanlık için en büyük varoluşsal tehdit olarak da görüyor ve Musk da aynı düşünceyi paylaşıyor. Onu yaratanlar insanlar olsa da, Stephen Hawking bir keresinde BBC'ye yapay zekânın biyolojik evrimi geride bırakarak insanların yerini alarak potansiyel olarak kendini giderek artan bir hızla yeniden tasarlayabileceğini' söylemişti. Yapay zekânın dev adımlar attığı ve etkisinin neredeyse her alanda hissedildiği inkâr edilemez. Yapay zekâ ve dinamikleri, günlük haber hikâyelerini yaymaktan birinci sınıf klasik sanat yaratmaya ve hatta tam teşekküllü bir konuşma yapmaya kadar inanılmaz bir potansiyele sahip. Emek, emeklemek ile başlıyor. Hiçbir girişim kendiliğinden olmaz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR