Ramazan Köroğlu

Ramazan Köroğlu

En Güzel İsim Sahibi

En Güzel İsim Sahibi

Ebû Hüreyre"nin rivayet ettiğine göre, Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Yüce Allah buyuruyor ki: Kulum beni nasıl düşünüyorsa ben öyleyim. O beni anarken ben onunla beraberim. O beni kendi başına anarsa, ben de onu kendim anarım. O beni bir topluluk içinde anarsa, ben onu daha hayırlı bir topluluk içinde anarım. O bana bir karış yaklaşırsa, ben ona bir arşın yaklaşırım. O bana bir arşın yaklaşırsa, ben ona bir kulaç yaklaşırım. O bana yürüyerek gelirse, ben ona koşarak giderim.”

Geçen haftaki yazımız Rabbimizi tanımak onu anlamakla ilgiliydi. Bu haftada Rabbimizi isimleriyle anlamaya çalışacağız. İsim veya adlandırma çok önemli bir mevzudur. İsim beynimizde o şey için bir mahiyet ve tasavvur oluşturur. Oluşturduğu mahiyet ve tasavvurla da bizim için bir konum ve anlam ifade eder. Eğer biz Allah-u tealanın isimlerini doğru anlayıp içselleştirebilirsek inancımızı daha kuvvetlendiririz hatta cennete gitmede kendimize bir kapı daha açmış oluruz. Nitekim hadisi şerifte Peygamber Efendimiz(sav); Allah"ın, yüzden bir eksik, doksan dokuz ismi vardır. Kim bu isimleri (öğrenip gereğiyle amel ederek) sayarsa cennete girer. diye buyurmuştur.

***

İnsan Allah-u Teâlâ’yı göremez ama Allah her biri ismini farklı yollarla insanlara hissettirir. Yeter ki insan manevi olarak kör, sağır, dilsiz olmasın. Her sözünde, her işinde, her adımında O’nu arayan ve gönül gözüyle bakmasını bilen insan, her yerde ve her şeyde Rabbinin izlerini görür ve hisseder. Onu hissettiğini izhar etmenin bir yolu da duadır. Zaten “Onun güzel isimleri vardır.” dedikten sonra, asıl mesajı da bize yine O verir: “Öyleyse bu isimlerle Ona dua edin. Bütün yolların ve bütün yolculukların son noktası olan Allah, kendini kulunun anlayışına, idrakine bırakır ve Peygamberinin diliyle şöyle buyurur: “...Kulum beni nasıl düşünüyorsa ben öyleyim. O beni anarken ben onunla beraberim. O beni kendi başına anarsa, ben de onu kendim anarım. O beni bir topluluk içinde anarsa, ben onu daha hayırlı bir topluluk içinde anarım. O bana bir karış yaklaşırsa, ben ona bir arşın yaklaşırım. O bana bir arşın yaklaşırsa, ben ona bir kulaç yaklaşırım. O bana yürüyerek gelirse, ben ona koşarak giderim.” 13 Allah (cc) ile yarattıkları arasında elçilik yapan Hz. Peygamber dahi O"nun bütün isimlerini bilmediğinin itirafıyla yapar duasını: “Allah"ım! Kendini isimlendirdiğin, yarattıklarına öğrettiğin, Kitab"ında indirdiğin ve insanlardan gizli tutarak sana has gayb ilminde saklamayı tercih ettiğin bütün isimlerinle yalvarıyorum sana...”

***

Bizde yazımızı Allahın birkaç ismine mana vererek bitiriyoruz. Ne mutlu manasıyla Allah’u Teâlâ’yı ananlara;

Allah: O vardır. O"ndan başka da ilâh yoktur.

2. er-Rahmân: Dünyada bütün mahlûkata merhamet ve ihsan eder.

3. er-Rahîm: Âhirette sadece müminlere merhamet ve ihsan eder.

4. el-Melik: Mülkün ve varlığın sahibi O"dur.

5. el-Kuddûs: Her türlü eksiklik ve kusurdan münezzehtir.

6. es-Selâm: Esenlik sahibidir, esenlik verendir, selâmete ulaştırandır.

7. el-Mü"min: Güven veren, emin kılan, koruyan, iman nurunu verendir.

8. el-Müheymin: Her şeyi görüp gözeten, her varlığın yaptıklarından haberdar olandır.

9. el-Azîz: İzzet sahibi, her şeye galip olan, karşı gelinemeyendir.

10. el-Cebbâr: Azamet ve kudret sahibidir. Dilediğini yapar ve yaptırır.

11. el-Mütekebbir: Büyüklükte eşi ve benzeri yoktur….

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ramazan Köroğlu Arşivi
SON YAZILAR