Senan Kazımoğlu

Senan Kazımoğlu

Gerçek İran

Gerçek İran

Bugün Orta Asya diye bildiğimiz bölge, eskiden Türkistan olarak biliniyordu. Daha sonra sömürgeciler dünyanı sömürge düzenine göre böldüğünde, Türkistan’a da Orta Asya dediler.

Günümüzde Türkistan’ın doğusu Çin, Güneyi Amerikan-Afgan, Kuzeyi Rus işgalindedir. Batı Türkistan’ın bir kısmı ise Sovyet Rejimi yıkılana kadar Rusya’nın işgalinde kaldı. Bugün Batı Türkistan’ın bir kısmı da İran işgalindedir. Aynı Güney Azerbaycan’ın olduğu gibi, Türkmenistan’ın da güneyi bugün İran’ın egemenliğindedir. 1881 yılında yapılan Göktepe Savaşı’nda sonra İran ve Ruslar arasında yapılan “Ahal Teke” anlaşmasıyla aynı Azerbaycan örneğinde olduğu gibi kuzeydeki Türkmenler Rusya’ya bağlanırken, güneyi de İran aldı. Bugün sayıları 2 milyondan fazla olan Sahra Türkmenleri İran’ın kuzeydoğusunda Kuzey Horasan, Gülistan, Mazandaran ve Semnan eyaletlerinde yaşamaktalar.

Sahra Türkmenleri olarak adlandırılan Güney Türkmenistanlıların İran nazarında Türk olmaktan başka daha büyük bir “kabahatleri” var. Sahra Türkmenleri İran’daki en büyük Sünni gruplardandır. Bu sebepten İran’ın, Sahra Türkmenlerine bakışı çoğu zaman olumsuz olmuştur. Bunu, yaklaşık 10 gün önce Sahra Türkmenlerinin yaşadığı Gülistan ve Mazandaran bölgesinde gerçekleşen doğal afette de bir kez daha şahit olduk.

Hazar Denizi'nin güneyi ve doğusunda şiddetli şekilde yağan sağanak yağmur neticesinde, Sahra Türkmenlerinin yaşadığı Mazandaran ve Gülistan eyaletinde sel felaketi yaşandı. Yüzlerce ev kullanılamaz hale gelirken, binlerce kişi mahsur kaldı. Yaşanan felaket dolayısıyla Sahra Türkmenlerinin yaşadığı bölgelerde büyük maddi hasar gerçekleşti. Şehirler ve köyler arasındaki yollar kullanılamaz hale geldi. İnsanlar erzak ve giyecek sıkıntısı yaşıyor. Tamda bu noktada İran gerçek yüzünü gösterdi.

Farsların yaşadığı bölgelerde gerçekleşen doğal afetlerde hemen olay yerine intikal eden İran devleti, Nevruz tatilini bahane ederek Sahra Türkmenleri için kılını kıpırdatmıyor. Felaket bölgesine devlet olarak İran’ın yardımı yok denilecek kadar az. İran aynı tutumu birkaç yıl önce Güney Azerbaycanlıların yaşadığı bölgelerde gerçekleşen deprem felaketinde de sergiledi.

 İnsanlar suları kendi imkanlarıyla tahliye ediyorlar. Kendi imkanlarıyla ayakta kalmaya çalışıyorlar.

Rejimin bu tutumundan sonra İran egemenliğindeki Azerbaycan Türkleri, Güney Azerbaycan’ın neredeyse tamamında yardım stantları açarak Sahra Türkmenleri için yardım toplamağa başladılar. Toplanan yardımlar en hızlı şekilde Sahra Türkmenlerine ulaştırılmağa başladı. Bununla da yetinmeyerek sosyal medyada kampanya başlatan Güney Azerbaycanlılar, herkesi Sahra Türkmenlerinin durumuna sessiz kalmamaya ve elinden geleni yapmaya davet ediyorlar. Kampanyaya Güney Azerbaycanlı aydınlar, milletvekilleri ve halk büyük destek veriyor.

Bu olay bir kez daha İran Rejimi’nin Türk ve İslam dünyasına karşı tutumunu gözler önüne serdi. İran hiçbir zaman bizim dostumuz olmadı, bundan sonra da asla olmayacak. Biz onu dost edinsek de…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Senan Kazımoğlu Arşivi
SON YAZILAR