Merve Ateş

Merve Ateş

GÜLDÜK,DÜŞÜNDÜK ÇÜNKÜ O GÜN ÖZGÜRDÜK..

GÜLDÜK,DÜŞÜNDÜK ÇÜNKÜ O GÜN ÖZGÜRDÜK..

Geçtiğimiz cumartesi bir o kadar sıkıcı geçeceğini düşündüğümüz “Özgürlük için Basın ” programındaydık.Sefa Özdemir’in davetlisi olarak Yeni Haber’den biz de orada olmaktan mutluluk duyduk.

 

Sivil Düşün Programı kapsamında Gazeteciler Cemiyeti tarafından yürütülen Özgürlük için Basın (Press for Freedom) adlı AB projesinin Konya Eğitim Programı’nın son ayağı Konya idi .Birbirinden değerli hocalarımızdan meslektaşlarım ve ben diyalog içerisinde faydalandık .Gazeteciliğin bel kemiği olan fakat son dönemlerde çokta değer görmeyen Gazetecilik Meslek Etiği’ni Prof.Dr. Korkmaz Alemdar hocamızın ağzından  minik hikayelerle, hem düşünüp hem de gülerek dinledik.   O sırada salonda bir kargaşa yaşandı.Nedenini sorarsanız 30 Mart seçimleri öncesi Ak Parti İl Başkanlığı’nın  vermiş olduğu haber görünümünde reklamdı(Cower).Uzun tartışmalar yaşandıysa da etik açısından bir zemine oturtulamadı bu tartışma.Reklamı alanlar ve almayanlar kendine göre savunmalar geliştirdiler.Anlayacağınız Akademi bile çare olamadı.. .

 

Basın ve İfade Özgürlüğü konusu usta gazeteci ve Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Ümit Gürtuna  güzel bir tesadüfle 3 Mayıs özgür basın gününde özgürlük puanımızın ülke olarak düşürüldüğü şu son dönemde bizlere anlatmaya çalıştı

 

Her gün bir çok tehlike ile karşı karşıya kalınan bu meslekte Medya ve Karşılaşılan Tehlikeleri Serhat Hürkan’ın anılarıyla beynimize adeta kazıdık.

 

6 dersten oluşan bu programda yerel ve ulusal medya çalışanlarından , akademisyenlerden , iletişim fakültesi öğrencilerden , katılım oldukça çoktu.Programda eksik çoktu  ama bu eksiklik medya patronlarının olmamasıydı.Umarız Sefa Özdemir  Bey önderliğinde bizimde dinleme fırsatı bulabildiğimiz bu paylaşım programında medya patronları da yer bulur .İşte o zaman gerçek amaç yolunda ilerlemiş oluruz .Bildiklerimizi  bize anlatmamanın bir lüzumu da kalmaz .Kezban Bayık hanımefendi de çok farklı bir konudan sosyal alanın güvenli olması gerektiğinde n  dem vurdu özgür basın için gelenlere .Sosyal alanı güvenli olmayan gazeteciler sosyal güvenliği olan bir  kamuyu nasıl oluşturabilir sorusu belirdi gözlerde…Düşündük.. .

 

***

 

Program sonunda güzel dostlar kazandık, dolu dolu bir cumartesiyi geride bıraktık .Sertifikalarımızı  değerli insanların elinden aldık.En azından dinlediğimiz bilgileri uygulama konusunda birer adım attık..

 

***

 

Özgürlük için "Basın" projesi, zaman zaman güçlüklerle karşılaşacaktır; ancak bu proje, basın özgürlüğü için büyük; AB tarafından farklı program ve araçlarla desteklenen sivil toplum için ise çok önemli bir girişim olma hızla yolunda ilerliyor.

 

***

 

Gazeteciler Cemiyeti temsilcilerini , gazetecileri, hukukçuları, akademisyenleri ve sivil toplum temsilcileri ile bir arada bulunmak büyük bir ayrıcalıktı...

 

***

 

Milli mücadele döneminde bir kuytu köşede gazete çıkarmak için bin bir emek harcayan Anadolu basınını , Konya’yı  bu projede unutmayanlara ve  Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin’e teşekkür ederiz.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Merve Ateş Arşivi
SON YAZILAR