Sedat Dönmez

Sedat Dönmez

İLETİŞİMİ BOL BİR BAYRAM OLSUN

İLETİŞİMİ BOL BİR BAYRAM OLSUN

Ülke olarak terör olaylarından ve siyasi boşluğun ekonomiye yansımasından dolayı zor günler geçiriyoruz. Her gün gelen şehit haberleri, siyasi arenanın hızla değişen gündemi derken ülke olarak epey yorulduk, yıprandık. Siyasi partiler 1 Kasım seçimlerine hazırlanmaya başlasa da bu sefer daha agresif bir siyasi iletişim olacak gibi görünüyor. Tabi ki önümüzdeki bir ay neler gösterir bilemeyiz. Ülke olarak ne kadar kötü günler geçirirsek geçirelim bazı günler nefes aldırmak için fırsat oluyor. Bugünden itibaren başlayan bayram hepimize iyi gelecek gibi görünüyor. Özellikle Kurban Bayramı yoğun koşturmaca içinde geçmesi ve yardımlaşma duygularını harekete geçirdiği için ülkemiz için bir motivasyon kaynağı olabilir.

Bayram dönemlerinde markalar indirimlerini ve taksit fırsatlarını tüketicilerine sunmaya başlarken Kurban Bayramı’nın en çok konuşması gereken kurban satışçıları bu bayramda da sessiz kalmayı tercih etti. Birkaç büyük perakende firması ve yardım derneği dışında iletişim kuran bir kurban satışçısı görünmüyor. Rekabetin yoğun olduğu bir pazarda bu kadar sessiz kalmamak gerekir. Kurban satışları yine çadır iletişimi ile sürmeye devam ediyor. Getirilen kurbanlıkların nereden geldiğini söylemek ve içeride el sıkışarak yapılan pazarlıkla yetiniyoruz. Her üründe olduğu gibi bu üründe de “bizi bilen bilir”, “zaten müşteri geliyor” düşüncesinden vazgeçmiyoruz. Herkesin sustuğu pazarda siz konuşursanız kazançlı çıkarsınız. Unutmayalım ki satışlar sadece bu seneden ibaret değil. İletişim bazlı bir kurban satışı yıllarca sabit müşteri elde etmenizi sağlayabilir. Kaç kurban satışçısı geçtiğimiz sene kendisinden alışveriş yapan müşterisine ulaştı ya da kaçında geçtiğimiz dönemde alışveriş yapan müşterilerinin listesi var? Kurban satış sonrası geri dönüş alınması gereken bir ürün. Kaç kurban satışçısı bayramdan sonra arayıp müşterilerinden geri dönüş aldı? Eminim ki bu sorulara verilen cevap hiç kimse. Kurban satışçılarının da hem bireysel hem kitle iletişiminde yer aldığı günleri görürüz umarım.

BAYRAMLARDA KİŞİSEL İLETİŞİME ÖNEM VERELİM

Türk kültüründe bayram demek büyükleri, sevdiklerimizi ziyaret etmek, çocukları sevindirmek demek daha doğrusu bol bol iletişim halinde olmak demek. Bayram günleri özellikle uzun süredir iletişimsiz kalan insanların hatta iletişimi kesmiş insanların tekrar bir araya gelebilmeleri için bulunmaz fırsatlar. Her ne kadar gelişen teknoloji yüz yüze iletişimimizi yok etse de biz yine bu bayram sevdiklerimizle birebir iletişimler kurmaya dikkat edelim. Cep telefonlarımızdan gönderdiğimiz toplu mesajlar ya da sosyal medyadan kitlesel bayram kutlama mesajları yazmak yerine sevdiklerimizi arayarak, yanlarına giderek iletişim kurmayı tercih edelim. Unutmayalım yüz yüze iletişim karşılıklı duygu alışverişini daha derinden anlatır. En azından mesaj attığımız insanlara onları önemsediğimizi gösterelim ve kişiye özgü mesajlar yazalım. İletişimde kitlesel dönem değil kişisel dönem olduğunu unutmayalım.

Tüm okurların, gazetedeki ekip arkadaşlarımızın bayramını kutlar, bol iletişimli, sevgi dolu, sağlıklı ve her şeyden önemlisi yardımlaşması bol bir bayram dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Sedat Dönmez Arşivi
SON YAZILAR