Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

İlk 500 e-Ticaret

İlk 500 e-Ticaret

Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırması her yıl haziran veya temmuz ayında açıklanır. İlk kez 1968 yılında "100 Büyük Firma" olarak kamuoyuna açıklanmıştır. Her yıl bir önceki yıl verilerinin açıklandığı çalışmanın kapsamı 1978 yılında 300 kuruluşa, 1981 yılında ise 500 kuruluşa çıkarılmıştır.

Konya 7 firma ile listede. AYD 278. sırada ve listede olmaya devam ediyor. 2016 yılında 447. sıradan 414. sıraya, 2017 yılında 329. sıraya yükselen AYD 2018’de ise 299. sırada yerini almıştı.

Sanayi üretimi sıralaması olsa da listede sürekli olabilmek başarıdır. Enerji ve otomotiv sektörü üst sıralarda. Üretim zordur.

Üretim için fabrikanız olması gerekiyor,

Satış ve talep onayları ıslak imzalı sözleşmeler ile yapılıyor,

Fiyat araştırması ziyaretle ve telefonla arayarak yapılmaktadır,

Stok kontrolleri, ürün durumları sürekli kontrol edilir,

Ödeme nakit, çek veya kredi kartı post cihazı ile olmakta,

Yapılan ticarette pazarlık payı vardır…

E-ticaret herkes için kolay bir işlem olarak gözükmekte.

Pandemi sürecinde gelişen sosyal mesafe kuralları e-ticaret sektörünü oldukça hareketlendirdi. Offline mağazaların tedbirler kapsamında kapatılması ve tüketicilerin temassız işlemlerle kendilerini daha güvende hissetmesi sonucu, pek çok firma e-ticaret kanallarını güçlendirdi. E-ticaret platformlarını hiç denemeyen firmalar ise online satışa yönelerek sektöre ivme kazandırdı.

Üretim ne kadar zor ise e ticaret o kadar kolay gözüküyor. Stok bile tutmayan binlerce e ticaret sitesi var. Mevcutlar içinde büyükler ise dükkan mantığı ile satılan ürünlerden komisyon alarak hem risk almıyorlar hem de sürekli bir gelir elde ediyorlar.

Yakın bir zamanda e ticaret için sınıflandırma gelmesi mümkün.

Sonuç olarak;                    

Twitter kullanıcıları çarşamba gecesi bitcoin dolandırıcılığına tanık oldu. Barack Obama, Bill Gates, ElonMusk, Kim Kardashian, JeffBezos, Joe Biden gibi hesaplardan bitcoin paylaşılarak hesaplardan para talep ettiler. Major güvenlik açığı gibi lanse edilen olay popülerliği artan her yazılıma yapılan haddini bildirme operasyonuydu.

E-ticaret daha ucuzunu, farklısını bulma merakı ile Çin e-ticaret siteleri ile başlamıştı. Sonra vergilendirme olması sonucunda azalır gibi oldu fakat hala çok alışveriş yapılıyor. Maliyet hesabı düşünülerek kıyaslama sonucu iç piyasadan alınmıyor.

Mahalle aralarındaki sayısı 20bini bulan marketler sadece fiyat odaklı olarak insanları oraya çekiyor. Sadık müşteri kavramını bozuyor. Alışkanlık yapmaya çalışıyor.

Ülkemizde zamanında yapılan tv programları ve dizileri için halk istiyor diye savunanlar, şimdi diğer platformlara yenildi. Netflix kullanıcı sayısı 2milyonu buldu. Çoklu kullanıcılar hesap edilirse ülkenin yarıya yakını tanıştı. Tv kanalları izlenmeleri azaldıkça reklam pastasından kaybediyorlar.

Son 1 ayda satılan ev sayısı ülkenin rekor satışı oldu. Yazılım ve üretim konularında sadece para odaklı olan bütün projeler zamanla kaybolmaya mahkumdur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR