Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

İndirim başladı!

İndirim başladı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla, Tarım Kredi Kooperatif marketlerinde 30'dan fazla üründe başlatılan indirim kampanyasının yanı sıra kırmızı et fiyatlarında da yüzde 35 oranında indirimli satışlar bugün uygulamaya geçiyor.
Alınan karar çok önemli.
Hepimizin sıkıntı çektiği bir dönemde, özellikle temel gıdada bir nebze olsun rahatlamaya ortam hazırlayacak bu karar için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür ediyorum.
Temel gıdada ortaya çıkan afaki artışlar ve doymak bilmeyen zincir marketlerle ilgili daha önce onlarca kez yazı yazmışım. Son 2 senede neredeyse 30 yazıda bu konulardan bahsetmişim. O yazılarımı bu vesileyle yeniden okuma fırsatı buldum.
Ne kadar da çok badire atlattığımızı, göz göre göre soyulduğumuzu bir kez daha gördüm. O yüzden, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın devreye soktuğu Tarım Kredi Kooperatif Marketleri indirimlerini çok değerli buluyorum.
Geçmiş yazılarımdan bahsetmişken, Tarım Kredi Kooperatif Marketleri ile ilgili yazdıklarıma da değinmek istiyorum.
17 Şubat 2022 tarihinde, “Zincir marketlere kim had bildirecek?” başlıklı yazımda; DEVLETİMİZ TMO’YU NEDEN DEVREYE ALMIYOR? sorusunu sormuşum.
Her mahallede her sokak başında mantar gibi türeyen bu marketlerin artık zincirleri bir şekilde kırılmalı. Devletimizin ne yapıp edip acilen alternatifler oluşturması ve bu işe keskin bir çözüm bulması gerekir. Benim aklıma Toprak Mahsulleri Ofisi’nin satış mağazaları geliyor” diyerek çağrıda bulunmuşum.
18 Şubat 2022’de ise; “Vatandaşın derdiyle dertlenenler” başlıklı yazımda; TMO Satış Mağazası’nın başarısının tüm ülke sathına yayılmasını, şube sayısının artmasını, bayilik modelleri ve kargo satış modeli üzerinde çalışılmasını temenni ediyorum” diye çağrıda bulunmuşum.
Daha bu satırlar gibi bir sürü alternatifler üzerinde durmuşum geçmiş zamanda.
Ben demiştim diye övünmek için yazmıyorum bunları.
Aslında, bu kararın ta o günlerde alınması gerekirdi. Geç kalındı, “Görünen köy kılavuz istemezdi” anlamında hatırlatmak için yazıyorum.
Devletimiz bu kararı aslında 2 yıl önce almalıydı. Çünkü doymak bilmeyen arsız ve yüzsüz bazı zincir marketlere dur demenin en kolay yolu TMO Marketlerini devreye almaktı ve piyasayı dengelemekti. Neyse ki geçte olsa böyle bir karar alındı.
Alınan kararın isabetli ve yerinde olduğunu söylerken, geç kalındığını da bu yüzden belirtmem gerekiyor…
Devletimiz bu konularda açıkçası yavaş davranıyor.
Örneğin geçtiğimiz günlerde otomobil piyasası ile ilgili alınan karar da bunun benzeriydi. Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un açıkladığı, "İlk tescilden sonra şirketler, galeriler, rent a carlar 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeden aldıkları sıfır araçları satamayacak" kararı isabetli olduğu kadar çok geç alınan da bir karardır aynı zamanda.
Halbuki otomotiv piyasasına anında müdahale 2 yıl önce yapılsa, fiyatlar zaten bu seviyelere gelmeyecekti. Piyasanın şişmesine sebep olan simsarlar devreden çıkarılacaktı, otomobili yatırım aracı olarak görenler bu işten vazgeçecekti, sektörle alakası olmamasına rağmen sarı sitede ticaret yapıp fiyat şişirenler avuçlarını yalayacaktı.
Benzer sıkıntıları konut piyasasında da yaşadık. Yukarıda saydığım olaylardan biraz farklı olarak; değişik sebepler olsa da konut piyasasında da düzenbazlık ve aç gözlülük fiyat şişmelerine sebep olan etmenlerden biriydi. Oraya yapılan müdahale de yerindeydi.
Kredi çekimi, kredi kartı ve para piyasaları ile ilgili BDDK kararları da bir diğer önemli hamleydi.
Devletimiz çok sayıda ekonomik düzenlemeyi devreye aldı. Bu kararların hepsi isabetliydi. Ama geç kalınan kararlardı.
Özetle, devletimiz serbest piyasa ekonomisine elbette saygı duymalı ama vatandaşın ekonomisini de herkesi karşısına alarak savunmalı.
Bu karar da böyle bir karardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan zincir marketleri artık sonuna kadar karşısına aldı diyebiliriz.
Son olarak hepimize bir çağrı yapmak istiyorum.
Tarım Kredi Kooperatif Marketleri’nde başlayan indirimi bizler de iyi değerlendirmeliyiz.
Lütfen geçmişte olduğu gibi izdihamlara yer vermeyelim. İhtiyaç fazlası ürün almayalım ki herkes alışveriş yapabilsin. Evimize durup dururken stok yapmayalım ki, piyasanın altını üstüne getiren stokçuların ekmeğine yağ sürmeyelim. Unutmayalım, kaynaklar sınırsız değil! Bu indirim süreci ne kadar uzun sürerse, piyasa o kadar aşağıya iner. Rekabet ne kadar uzun sürerse vatandaş o kadar kârlı çıkar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR