Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Kara Olan Cuma değil, onların zihniyetleri

Kara Olan Cuma değil, onların zihniyetleri

Kara Cuma! ve siber Pazartesi günümüzde alışverişin zirve yaptığı günler.

Bu sebeple bu hafta ve özellikle bugün yaşanan alışveriş çılgınlığı hakkında bir şeyler yazmamak ve bu çılgınlığa dikkat çekmeden olmaz.

İlk insandan bugüne kadar devam eden hak batıl mücadelesinin en çağdaş hallerinden biridir ‘Kelimelerle Savaş’

Kara Cuma! Emperyalizm ve Kapitalizme Suni teneffüs, Emperyalizm ve Kapitalizmin tek düşmanı İslam’a da kara çalmanın yollarından biri…

Basit ama etkili. Sadece İslam dünyasına değil elbet, kendi medeniyetine de mesaj… Bir mesaj olmasa indirim yapıldığı için herkesin mutlu olduğu bir güne ‘Kara Cuma’ demezlerdi sanırım… Savaş kelimelerle artık…

***

İşin teknik kısmına gelince;  

Teknoloji ile ilgili olan pazartesi günü dikkate alınmaması cuma günü bütün enerjinin bitirilmesi ile sönük kalmıştır. Geçtiğimiz hafta alibabanın single day (11Kasım) şu an için rekoru elinde bulunduruyor 24 saatte 42 milyar dolar ile.

Teknoloji ile ilgilenen insanlar zaman maliyet hesabını iyi yaptıkları için her yıl değil 4 yılda bir değişime girerler. Bunun farkında olan firmalar her yıl ürün satmak yerine radikal değişikliklerle 4-5 yılda bir lansman yaparlar.

Nereden Çıktı Bu Cuma

1932‘den bu yana yılbaşı alışverişleri sezonunun başlangıcı olarak da kabul edilen ‘Black Friday’, önce ABD’de başladı. Daha sonra Kanada ve İngiltere’nin ardından tüm dünyaya yayılan alışveriş festivalinde indirim oranları bazen yüzde 90’ların üzerine çıkabiliyor. Cuma’ya özel ABD’de mağazalar kapılarını saat 05:00’te açıyor, geç saatlere kadar açık tutuyorlar. E-ticaret şirketlerinin perakende sektöründe söz sahibi olmasıyla Black Friday satışları da internet üzerine taşındı.

Kara Cuma! ABD'de şükran gününden sonraki ilk cuma (kasım ayının 4. cuma günü) gününe denk gelen güne verilen addır. 1952'den bu yana ABD'de noel alışveriş sezonunun başlangıcı olarak kabul edilir ve birçok ünlü marka ürünlerinde ciddi indirimler ve fırsatlar düzenler. Resmi bir tatil günü olmasa da Kaliforniya ve diğer bazı eyaletlerde hükümet çalışanlarına şükran gününden sonra adı altında bir tatil günüdür. 2005 yılından bu yana en yoğun şekilde alışveriş yapılan gündür. Birçok marka ciddi oranlarda indirimler yapar ve stoklar neredeyse sıfıra iner.

İlk olarak ABD'nin Philadelphia kentinde ortaya çıkmıştır, fakat ilk zamanlarda şükran gününden sonraki gün sokaklarda oluşan kalabalığı tanımlamak için kullanılıyordu. 1961 yılında ortaya çıkan Black Friday terimi ve kullanımı 20 yıl aradan sonra başka bir anlam kazandı. Yıllar geçtikçe başka bölgelerde de kullanılmaya başlanan ve bir süre sonra perakendecilerin indirim yaptığı gün anlamı kazandı.

Ülkemize Uygun mu?

Son yıllarda ülkemizde de bazı mağazalar Kara Cuma ismi altında çeşitli etkinlikler yapmakta. Elbette bu etkinliklerin, Amerika’daki gibi büyük oranda olduğunu söyleyemeyiz. Fakat yine de normal zamana göre daha fazla indirimin olduğu söylenebilir. Zaten bizi ilgilendiren kısmı da bugünde önemli indirimlerin olması. Yoksa Şükran günüymüş, sonrasıymış, bizleri pek ilgilendirmiyor.

Black Friday indirimleri için geri sayım sürüyor. Milyonlarca alışveriş tutkununun beklediği ve ülkemizde de binlerce ürünün indirime gireceği etkinlik, ülkemizde 23 Kasım Cuma günü başlayacak. Bazı mağazalar indirimleri 1 gün ile sınırlı tutsa da, çoğu mağaza ay sonuna kadar geçerli indirimler uyguluyor.

Kara Cuma’ya Karşı Çıkışlar

Kara Cuma yani Black Friday uygulamasına Türklerin yaşam biçimine zarar verdiği dolayısıyla karşı çıkan çevrenin yanı sıra cuma gününün Müslümanların kutsal günü olduğundan dolayı Muhafazakar kesimler tarafından karşı çıkılmaktadır. Ayrıca Mutlu Cumalar kampanyası benzeri olan Hayırlı Cumalar kampanyası ile karşı çıkışı ülkemizde yapılmaktadır.

Hıristiyanların Kara Cuma Psikolojisi Altında İslam Korkusu mu Yatıyor ?

Tarihte dünyaya hakimiyet kuran Türk İslam devletleri yüz yıllarca adalet ile hüküm sürmüşlerdir. Orta çağda Hıristiyan dünyasının modern çağda da Emperyalizmin en büyük düşmanıdır İslam. İşte bu söylem bu düşmanlığın binlerce simgesinden biridir. Yüzlerce yıllık bilinçaltının bir sonucu olduğundan şüphe yok. Her ne kadar başka hikayeler okusalar da asıl tema bu…

Yoksa yüzde 90 indirim yapıp üreticinin de tüketicinin de mutlu olduğu, birbirleriyle savaşırcasına mağazaların talan edildiği bir güne neden Kara lakabı taksınlar ki…

İlginç olan şey ise bu cinnetin Türkiye’ye de benimsetilmeye çalışılmasıdır. Yok, daha doğrusu Türkiye’de bir kesimin bunu kabul etmiş olmasıdır.

Savaş sadece silah ile değil, psikolojik anlamda da devam etmektedir.

Sonuç olarak;

            Black Friday bir önceki yıla göre% 16,9 artışla 6.87 milyar $ oldu. Siber Pazartesi satışları ise% 16,8 artışla 9 milyar $ oldu. Geçtiğimiz hafta , 24 saatte 42 milyar dolarlık alımlarla rekorları kıran, Alibaba'nin Singles Day etkinliğine kıyasla ABD'deki 15.87 milyar $ tutarı sönük geçti.

Önümüzdeki 5-10 yıl içinde uluslararası firmaların, ulussuz kendi sadık kitlelerini oluşturmasını gösterecek hepimize.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR