İsmail Koç

İsmail Koç

KARAPINAR’IN “KARA” GECESİ

KARAPINAR’IN “KARA” GECESİ

Karapınar geçtiğimiz hafta gergin günler geçirdi. İlçede yaşayan bir Suriyelinin genç bir kızı taciz ettiği söylentisi kısa sürede toplumsal bir olaya dönüştü. İki Suriyelinin öldüğü olayları kontrol altına alabilmek hiç de kolay olmadı.

Olaylarda meydanda toplanan kalabalıklar sloganlar attı, Suriyelilerin ilçeden gitmesini istedi. Kalabalık bununla da yetinmedi.

Daha önceden tespit edilmişçesine Suriyelilerin evlerine saldırıldı, dükkânları yağmalandı.

Peki olaylar nasıl oldu da bu noktaya geldi?

Yaşanan olayları büyüten bir genç kızın Suriyeli bir şahıs tarafından taciz edildiği söylentisiydi. Olay sosyal medyada herkes tarafından paylaşılınca Karapınar bir anda karıştı.

Ancak işin aslının öyle olmadığı çok sonra, iş işten geçtikten sonra anlaşıldı.

Meğerse olayın çıkış sebebi taciz falan değilmiş.

Yanında çalıştırdığı Suriyeliye parasını vermek istemeyen biri ile emeğinin karşılığını isteyen bir Suriyeli arasında başlayan tartışmalar iki Suriyelinin ölümü ile sonuçlandı.

Ancak olaylar olduğundan nasıl farklı anlatıldıysa özellikle sosyal medyada taciz varmış gibi lanse edildi.

Sözde Suriyeli biri genç bir kıza tacizde bulunmuş, kızın abisi de o tacizci Suriyeli vurarak öldürmüş.

Bu haber Karapınar’da hızla yayıldı.

Sosyal medyada örgütlenen öfkeli bir grup sokaklara döküldü. Olayları o kadar büyüdü ki TOMA’lar müdahale etmek zorunda kaldı.

Yaşanan olayları yatıştırmak için ilçe kaymakamı Suriyelilerin göndereceği sözünü vermesi bile Suriyelilere saldırıları dindirmedi. Evleri dükkânları yağmalandı.

Ertesi gün yaklaşık 300 Suriyeli otobüslere bindirilerek ilçe dışına gönderildi.

Bir de bunun üstüne sosyal medyada Karapınar temizlendi paylaşımları yapıldı.

Neticede Karapınar geçtiğimiz hafta kara günler yaşadı. Sosyal medya üzerinden yapılan bir provokasyon sonucunda bir ilçe karıştı.

Doğruluğu bile kesinleşmeden ilçede yaşayan Suriyelilere karşı cadı avı başlatıldı. Hoşgörünün başkenti Konya’nın bir ilçesinde böyle istenmeyen ırkçı saldırılar gerçekleşti.

İnsani, dini, ahlaki ve hukuki hangi açıdan bakılırsa bakılsın hiçbir şekilde izahı olmayan bu olay Karapınar’ın adını lekelemedi mi şimdi?

Bundan sonra yaşanan bu olaylar tüm yönleriyle araştırılmalı, ihmali ve suçu olan sorumlular hakkında gerekli adli-idari işlemler yapılmalıdır.

Demek ki insanımız Suriyelilere karşı bu kadar dolmuş durumda ve en küçük bir olayda patlamaya hazır bomba gibi anlaşılan…

Bu olayın benzerinin bir daha yaşanmaması için ivedilikle gerekli önlemlerin alınması gerekiyor. Çünkü bu insanlar savaştan kaçıp 5 yıldır ülkemizde bulunuyor. Artık bir takım sorunlar gün yüzüne çıkmaya başladı.

Durumun sosyal ve psikolojik açıdan araştırılarak yetkililer tarafından acil bir eylem planının uygulanması gerekiyor.

Bir daha böyle provokasyonlarla böyle istenmeyen olayların yaşanmaması ümidiyle…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Koç Arşivi
SON YAZILAR