Sami Gediz

Sami Gediz

KELLER YAĞIRLAR BİRBİRİNİ AĞIRLAR-2

KELLER YAĞIRLAR BİRBİRİNİ AĞIRLAR-2

Geçtiğimiz yılda aynı konuya temas ettiğim için bu yıl başlıkta 2 ibaresini ekledim. Billboardlarda reklamları verilen ve yılın enlerini seçiyoruz projesiyle tamamıyla reklam kokan bir gerçeğin üzerine yılmadan usanmadan gideceğim. Bu programa bazı firmalar sponsor oluyor. Bu sponsorluk tabiî ki boşuna olamaz. Eğer bu firmalar plaket alamaz ise sponsorluğun ne önemi kalır. Bu organizasyonun sloganı ‘Paran ile plaket alıp boy göstermek istiyorsan, haydi plaket almaya koş’ olmalıydı. Konya’nın vizyonu ve misyonunu belirlemek bu adamların eline kaldıysa halimize acımalıyız. O plaket törenine katılan iş adamları, bürokratlar ve siyasileri de özellikle takip edeceğim. Bakalım kimler boy göstermek için koşa koşa gidecek. Şimdi ankete gelelim. Bu anketteki firmaları acaba neye göre belirliyorlar? Ankete girecek firmalarla öncelikli bir görüşme yapılıyor mu? Ben bu işlerin dürüstçe ve gerçek anlamda yapıldığına bir türlü inanamıyorum. Dedim ya keller yağırlar birbirini ağırlar diye. Tamda bu noktadan bahsediyorum. İki tarafta birbirini memnun ediyor, daha doğrusu ego tatmini de diyebiliriz. Üzerinde düşünülmesi, çalışılması gereken yüzlerce konu varken, insan nefsine dayanamıyor. Bu şekilde yılın enleri seçilmez. Konya’da Yılın enleri kategorisine girmeyi hak eden onlarca kişi alınmazken, farklı menfaatler ve çıkarlar uğruna kendi adamımızı o listeye yazıveririz. Sonra ne oldu, iş yaptık. Yılın enlerini seçtik. Plaket 10 liraya yapılıyor. Egolarınızı tatmin etmek istiyorsanız yüzlerce farklı farklı plaket yaptırıp odalarınızın vitrinlerini süsleyebilirsiniz. Bu programın ana sponsorluk ücreti de 100 bin TL. Bakalım hangi meraklı bu programa ana sponsor olacak. Bizde saygıyla dalga geçeceğiz.

SİYASİ VE BÜROKRATLAR BU ÖĞÜDÜ İYİ ANLAMALI

1324'te vefat eden Osman Gazi'nin, bir devrin başladığını ilan ederek bayrağı teslim ettiği oğlu Orhan Gazi'ye vasiyetinden bir bölüm şöyle:

''Devletin servetini çoğaltmaya çalış. Sana ait olana kanaatle, ihtiyaçlarından ve gerekli olanlardan başka lüzumsuz yere telef etme, israftan kaçın. Askerinle, malınla gururlanma. Zira onlar Allah yolunda cihad için milletin işlerinin yerli yerinde görülmesi ve cihana adalet ve fazileti yayman için vasıtadırlar. Sadakatle Allah rızası için çalışan devlet erkanını koru. Vefatlarından sonra böyle kimselerin çoluk-çocuğuna bak, ihtiyaçlarını karşıla. Halkından hiç kimsenin malına tecavüz etme. Hak edenlere yardım ile iltifat elini uzat, böylelerinin yakınlarını sıkıntıdan kurtar. Askeri erkanı iyi koru. Alimler, fazıllar, sanatkarlar, edipler, devletin bedeninin gücüdür. Bunlara iltifat ve ikramda bulun. Halkını düşman istilasından ve zulme uğratılmaktan koru. Haksız yere hiçbir ferde layık olmayan muamelede bulunma. Halkı taltif et, hepsinin rızasını kazan.''

Önceki ve Sonraki Yazılar
Sami Gediz Arşivi
SON YAZILAR