Pakize Beyza Özpınar

Pakize Beyza Özpınar

Kendini Sevme Sanatı; Öz Farkındalık

Kendini Sevme Sanatı; Öz Farkındalık

Öz fakındalık en temel tanımıyla; kişinin kendinin farkında olması diyebiliriz. Kişisel özellikler, davranış kalıpları ve duygular dâhil olmak üzere tüm benliğimizin özelliklerin farkında olma durumudur. Bir başka deyişle de aynaya baktığımızda bize bakan suretimiz ve o sureti olduğu gibi kabul etme yeteneğidir. Bireyin kendisini ve dünyayı nasıl algıladığını kapsamaktadır. Öz farkındalığa sahip olan kişi duygularını tanır, güçlü ve zayıf yönlerinin farkındadır, olumsuz bir durum ile karşılaştığı zaman nasıl tepki vereceğini bilir, stres ve kaygı ile nasıl başa çıkacağının bilincindedir. Öz farkındalığı yüksek olan bireyler nasıl mutlu olacağının farkında olan kişilerdir ve kendi benliğine saygılıdır. Çoğu zaman kendine karşı anlayışlı ve şefkatli davranır. Öz farkındalık ve özgüven arasında da paralel bir ilişki vardır. Öz farkındalık genel olarak yaşamdan ve yaşamaktan zevk almamızı sağlar.

Peki, öz farkındalığımızı geliştirmek amacıyla biz neler yapabiliriz?

Öz farkındalığı geliştirmenin elbette birçok farklı yolları var. Öncelikle yapmamız gereken şeylerin başında gelen; duygularımızı tanımak ve onları analiz edebilmek. An içerisindeki hissettiğimiz duygunun bizim için ne ifade ettiğini düşünmek ve bu duygunun neden kaynaklı olduğunun farkına varmak büyük bir adım olacaktır. Bunun haricinde; bakış açılarımızı değiştirmek ve geliştirmek, farkındalık kazanmamızın etkili yolarından biri olabilir. Güvenli alanımızdan dışarı çıkmak; birçok kişi tarafından bir risk faktörü olarak algılansa da, yeni şeyler denemek ve öğrenebilmek bu vesile ile de kendimiz hakkında farklı şeyler keşfetmemize neden olacaktır.

Farklı bakış açılarına sahip kitaplar okumak, gün içerisinde yaşadığımız olayları, duygu değişimlerini not almak ve günlük tutmak kendimizi daha net görmemize olanak sağlayacaktır.

Yeni hobiler edinmek; ilgi alanlarımızı yeniden keşfetmeye fırsat tanıdığı için hem ruh sağlığımıza hem de öz farkındalığımıza olumlu etkileri olacaktır.

İkili ilişkilerde aktif dinleme, empati kurma, değişimlere açık olma hali de farkındalığımızı yükseltecek durumlardan bir kaçı olabilir.

Farkındalığımızı geliştirmeye bugünden başlayalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Pakize Beyza Özpınar Arşivi
SON YAZILAR