Merve Ateş

Merve Ateş

KONYA EMNİYETİ BU İŞİ HALLEDER

KONYA EMNİYETİ BU İŞİ HALLEDER

-“Kırmızı ışıkta duran gelin arabasının önüne geçip para isteyen çocuk, konvoyda yer alan başka bir aracın sürücüsünün tekmeli müdahalesiyle uzaklaştırıldı.”

-“Gelin arabasının önünü kesen çocuğu tekme tokat dövdü!”

-“Gelin ve damadın bulunduğu cip, iddiaya göre zarftan çıkan parayı beğenmeyen çocukların taşlı saldırısına uğradı.”

***

      Artık Emniyet Genel Müdürlüğü’nün hayata geçirdiği bir uygulama ile nihayet haber spotlarında bu cümleleri görmeyeceğiz. Düğün konvoyunun önünü kesen ya da ışıkta bekleyen para talep eden kişilere para cezası uygulanacak. Yerinde fakat birçok can kaybından sonra hayata geçirilen bu uygulama ile artık çocuklar bir kâğıt parçası için araçların önüne atlayamayacak.

      Aslında bu çocuklar için kesmek tabiri yanlıştır. Öyle bir cesaret vardır ki arabanın önüne atlarlar. Arabaya yapışıp kalırlar sokak boyunca peşinizde yanınızda kimi zaman önünüz de koşarlar. Hem size hem kendilerine zarar vermenin kıyısına kadar gelirler. Bir gaza bassanız kazaya sebebiyet verirsiniz. Para vermeyip ilerlemeye çalışsanız. Peşinizden koşarlar. Para verseniz az bulup yine koşarlar. Her hâlükârda o çocuklar peşinizi bırakmazlar.

    Önce gelin arabasının önüne Türk bayrağı açarlar. Arabadan bir kol dışarı bir şeyler uzatmaya başladığı anda ise kıyamet kopar çünkü o biraz önce Türk bayrağını gururla sallandıran gençlik birden tanımlanamayan bir şekle dönüşerek arabayı ortaya alırlar ve yarım saat boyunca hiç üşenmeden konvoyu kovalayabilirler. Bir yere kadar tamam da bu grubun en çekilmez özelliği bu takipçilik ve yetinmezliktir.

***

      Geleneklerimiz güzeldir, özeldir, bizi biz yapan değerlerdir ama topluma bir cana zarar vermeye başladıysa bir anlamda ifade etmezler.

     Konya’da da bir sektör olmuş bu gelenek artık. Çok tehlikeli bir boyutta. Eskiden adettendi şimdi mecburiyet, tehdit olmuş. ‘Vermezsen arabanı çizeriz'e” ,kapıyı açıp damatla güreşerek zarfları alıp kaçmaya kadar geldi olay.

   50 kuruş için hayatını riske atarlar, ailelerini annelerini babaları geride bırakacaklarını bir anlığına düşünmeden. Onlar için  sadece masum bir oyundan, eğlenceden  ibarettir arabaların peşinden koşmak.1-2 lira kapıp gazoz içebilmek.”Ben daha çok para kaptım oğlum” cümlesiyle arkadaşları arasında prestij sahibi olmak…

***

     3.Dünya ülkesini andıran haber görüntüleri sadece arşivlerde aranır olacak. Emniyet müdürlükleri bu konuya genel müdürlük kadar sahip çıkmalı ve önem vermelidirler diye düşünüyorum. Konya’da da düğün konvoylarının yoğun olarak geçtiği güzergahalar bellidir. Konvoyların tercih ettiği yer gelinlere Mevlana Türbesi’ni de dolaştırmak adet olduğundan bu bölgelerdir. Hızın hat safhaya çıktığı çevre yolarıdır Konya Emniyet Müdürlüğü Hüseyin Namal öncülüğünde bu işin üzerinden başarı ile gelecektir. Ve Konya bu sebeple meydana kazaların yüzde sıfırlara indiği bir şehir olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Merve Ateş Arşivi
SON YAZILAR