Senan Kazımoğlu

Senan Kazımoğlu

Konya’da Uluslararası Öğrenciler ile Bayram

Konya’da Uluslararası Öğrenciler ile Bayram

Kurban nedir diye düşününce, kurban paylaşmaktır, sadece eti değil, gönülleri paylaşmaktır, yani kardeşliktir. Bu kardeşlik ırk, dil, renk gözetmeden yapılandır. Sadece kendi aileni, akrabanı, komşunu değil dünyanın dört bir yanındaki mazlumları düşünmektir Kurban.

Allah razı olsun Türkiye halkı bu misyonu da kendi üzerine alıp yaşanan onca sıkıntılara rağmen bayramda da dünya Müslümanlarını unutmadı. Yine Türk Devlet Kurumları ve STK’lar dünyanın çeşitli bölgelerinde kurban faaliyetlerini gerçekleştirdiler. Sadece bu mu? Elbette hayır! Eğitim için dünyanın farklı ülkelerinden gelen ve çeşitli nedenlerden dolayı bayramı Türkiye’de geçiren uluslararası öğrenciler de unutulmadı. Türkiye’ye okumak için gelen uluslararası öğrenciler ile gönüllü olarak ilgilenen Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu’na (UDEF) bağlı olarak faaliyet gösteren dernekler, Türkiye’nin birçok bölgesinde bayramı misafir öğrenciler ile birlikte karşıladı. Bu derneklerden biri de Konya’mızda faaliyet gösteren İki Doğu İki Batı Uluslararası Öğrenci Derneği’dir.

İki Doğu İki Batı Uluslararası Öğrenci Derneği, UDEF’e bağlı bir dernek olarak Konya’da eğitim alan 90 farklı ülkeden gelen yaklaşık 4500 misafir öğrenci ile din, dil, irk farkı gözetmeksizin ilgilenen bir dernektir. Uluslararası bir öğrenci olarak bende İki Doğu İki Batı Derneği’nin yardımlarını çok gördüm ve hala görmekteyim. Bu dernekler Türkiye’nin yüz akıdır. Çünkü misafir öğrenciler kendi ülkelerine döndüğü zaman her daim bu dernekleri ve derneğe bağış yapan hayırseverleri yani Türk halkını şükranla hatırlayacaktır. Kısacası, dilini, kültürünü, mutfağını bilmediğin bir ülkede, onu kardeşçe bağrına basan ve hiçbir maddi beklentisi olamayan derneğin varlığı gerçekten büyük nimettir.

Konuya dönecek olursak İki Doğu İki Batı Uluslararası Öğrenci Derneği her bayram olduğu gibi, bu bayram da bayramın 2. günü Konya’da okuyan ve Kurban bayramını Konya’da karşılayan 30 ülkeden yaklaşık 250 kişiyle bayramlaşma programı düzenledi. Program Orta Asya Türk Mutfağının Konya’daki tek adresi olan “Uygur Mutfağı Restoranı”nda gerçekleşti. Programa misafir öğrencilerle birlikte bağışçılar, dernek gönüllüleri ve dernek yönetimi de aktif katıldı. Sadece bayramlaşmayla da kalmayarak misafir öğrencilere kurban etlerinden yapılan Uygur mutfağının leziz yemeklerinden de ikram olundu.

Belki bu size sıradan bir program gibi gelebilir ancak ülkesinden, vatanından, ailesinden binlerce kilometre uzakta bayramı karşılayan bir öğrenci için bu çok büyük bir programdı. Demek ki, onu düşünen, onunla ilgilenen onun derdini dert eden birileri var. Ben misafir öğrenciler adından bu programda katkıları olan İki Doğu İki Batı Uluslararası Öğrenci Derneğine, “Uygur Mutfağı Restoranı”na ve en önemlisi bu programın gerçekleşmesinde esas payı olan siz Konyalı kardeşlerime ve Türk halkına teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız. Geçte olsa Kurban Bayramınız mübarek olsun...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Senan Kazımoğlu Arşivi
SON YAZILAR