İsmail Koç

İsmail Koç

KONYA’NIN ULAŞILAMAZLIĞI

KONYA’NIN ULAŞILAMAZLIĞI

Konya her geçen gün büyüyen ve gelişen bir şehir…

Buna bağlı olarak da insan sayısı, doğal olarak da araç sayısı her geçen gün artıyor. Artık insanların gelir düzeylerindeki yükselme ile bir evde artık birden fazla araç olmaya başladı. Bu da beraberinde bir takım sorunları da getiriyor. Bu sorunlardan en önemlisi de trafik.

Konya yolları artık araç trafiğini çekememeye başladı. Konya’nın yolları normalde genişçedir ancak özellikle bazı noktalarda trafik tam bir keşmekeşe dönüşüyor.

Özellikle de Cumartesi günleri Konya’da öyle bir trafik oluyor ki Konya’da mı yoksa İstanbul’da mı yaşadığınızı karıştırabilirsiniz.

O herkesin dilinde olan İstanbul trafiğinin bir benzeri artık Konya’da da var. Üstüne bir de Konyalı sürücülerin trafikte birbirlerine yol vermemeleri ve trafik kurallarını çoğu zaman hiçe saymaları eklenince şehir trafiği içinden çıkılmaz bir hal alıyor.

Konya’da araç sayısının artması ile birlikte ortaya çıkan bir başka problem de otopark problemi…

Eğer çarşıda bir işiniz varsa ve kendi şahsi aracınızla gittiyseniz otopark problemi sizi bekliyor olacak. Çünkü sadece bir iki yerde katlı otoparklar var ve onun haricindeki yerlerde aracınızı park edecek yer bulmak oldukça zor.

Otopark problemi nedeniyle çoğu zaman kendi şahsi aracınızı kullanmayı bırakıp toplu taşıma araçlarını kullanmak isteyebilirsiniz.

Konya’da toplu ulaşım araçlarını kullandığınızda sorunlar çözülecek mi?

 Tabi ki hayır…

Toplu taşıma normalde büyük şehirlerde insanlara tavsiye edilir ve kullanımının yaygınlaştırılmasına çalışılır. Biz de ise toplu taşıma bazı zamanlarda tam bir eziyete dönüşebiliyor.

Geçtiğimiz haftalarda gazetemizde çalışan bir arkadaşımız otobüsten inerken şoförün dikkatsizliği nedeniyle kolunun kapıya sıkışması sonucu uzun süre çalışamadı. Üstelik bu konuda ilgili makamları aramamıza rağmen hiçbir sonuç da alamadık. Yaptığı yapanın yanına kar kaldı yani.

Bir diğer konu da tramvay yolunda devamlı yaşanan kazalar. Sürekli tekrar eden bu kazalar nedeniyle öğrenci okuluna, çalışan iş yerine, acil bir işi olan iş yerine geç kalıyor.

Burada olayın iki farklı yönü var.

Birincisi bu tramvay yılları kavşaklarda trafik ışığı beklemek yerine yerin altından ve üstünden geçirilemez mi? Böylece bu kavşaklarda sürekli yaşanan kazaların da önüne geçilmiş olunmaz mı? Eminim bu çalışmayı yapmak Belediyelerimiz ya da ilgili kuruluşlar için çok da zor olmayacaktır.

İkincisi ise tramvay yolunda kazaya sebep olan ve tüm noktalarda ulaşışın kilitlenmesine neden olan sürücülere çok ağır cezalar verilmesi gerekmez mi? Çünkü kendi dikkatsizlikleri ve hataları birçok insanının gideceği yere geç kalmasına neden oluyor. Bu vebal değil midir?

Konya’da bir yerden bir yere gitmeniz gerekiyorsa, ne şekilde gidiyorsanız gidin bir takım önlemler alınmadığı ve gerekli yaptırımlar yapılmadığı sürece sorunlar ve sıkıntılar da sizinle beraber geliyor olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Koç Arşivi
SON YAZILAR