Sezai Keskin

Sezai Keskin

MAVİ SENSİZLİĞİN RENGİNDEDİR

MAVİ SENSİZLİĞİN RENGİNDEDİR

 

Çocuğunuzla en son ne zaman oyun oynadınız? Çocukla oynama becerisi çiftlerin birlikteliklerinin daha kalıcı olmasına yardımcı oluyor. Atalarımızın ‘’oynamayan tay at olmaz’’ sözü çocuklardaki oyunun gerekliliğini çok güzel anlatmaktadır. Çocuk için oyun ciddi bir iştir ve oldukça önemlidir. Çocuğun kendini en rahat ifade ettiği yer oyundur. İşiniz ne kadar yoğun olursa olsun çocuğun birliktelik ve keyif hissini içerisinde barındıran, karşılıklı etkileşimde buluşmak için çocuklarınıza zaman ayırın. Çocuğunuz ile geçireceğiniz vakit onun özgüven gelişimi açısından çok önemli olmaktadır, çünkü ona vakit ayırmanız ona verdiğiniz değeri göstermektedir. Varlığı ile yokluğu hesaba katılmayan ve sanki evde yokmuş gibi davranmak çocuğun kendine olan güvenini olumsuz yönde etkilemektedir. Sağlıklı ve mutlu çocuk için en temel gıda sevgidir. Ancak böylesi bir sevgi, çocuğunuzdaki kabiliyetlerinin tam olarak ortaya koymasını belirleyecektir. Akşam evinize geldiğinizde yorgun bile olsanız, zihnimizi boşaltıp oyuna katılalım. Çocuğunuzu sevgiden mahrum bırakmayın, her fırsatta sevginizin ve desteğinizin  varlığını hissettirin. Bu sayede çocukla bağlarınız ne kadar kuvvetli olursa onun tüm hayatı boyunca problemleri daha az olacaktır. Asla hatırdan çıkarmayın; çocuk oyunla gelişir, oyunla büyür. Çocuğa normal yollardan öğretemeyeceğiniz birçok şeyi oyunla öğretmeniz mümkündür. Kim bilir, belki de oyunla yetişkinlerin dahi öğrenecek şeyleri vardır. Geç kalmayın! bir ırmak gibi akıp giden zaman içinde kim bilir belki bugün ihmal ettiğiniz kucaklamayı, yarın dünyayı kucaklamaya hazır uzun kollarınız bile olsa kucaklayabileceğiniz çocuğunuz olmayabilir…
 
Adam yorgun eve döndüğünde çocuğunu kapının önünde beklerken buldu. 
Çocuk babasına:
- Baba ‘’Bir saatte ne kadar para kazanıyorsun’’, diye sordu.
Adam: ‘’Bu senin işin değil’’ diye cevapladı.                                                                                      Bunun üzerine çocuk:
- Babacım ‘’lütfen, bilmek istiyorum’’, diye ısrar etti. 
Adam: ‘’İlla da bilmek istiyorsan 20 Lira’’ dedi.                                                                       Bunun üzerine çocuk:
- ‘’Peki bana 10 Lira borç verir misin’’, diye sordu.
Adam iyice sinirlenip:
‘’ Senin saçma oyuncaklarına ayıracak param yok. Hadi, derhal odana git’’ dedi.
 
Çocuk sessizce odasına çıktı, Adam az sonra yatağında yatan çocuğa:
- ‘’Al bakalım, istediğin 10 Lira. Az önce sana kötü davrandığım için özür dilerim’’, dedi.
Çocuk sevinçle haykırdı:
-‘’Teşekkürler babacığım’’...
Ve hemen yastığının altından diğer buruşmuş paraları çıkardı. Adamın suratına baktı, yavaşça paraları saydı. Bunu gören adam iyice sinirlenerek:
-‘’Paran olduğu halde neden para istiyorsun?’’ diyerek yeniden kızdı...
Çocuk;
-‘’Param vardı ama yeterince yoktu’’, dedi ve yüzünde mahcup bir gülücükle paraları babasına uzattı:
-‘’İşte 20 Lira...Şimdi bir saatini alabilir miyim’’ babacım?..
 
Akşam olunca, çocuklarına sarılamayan babalar için, bu akşam her zamankinden daha fazla sarılın çocuklarınıza, sımsıkı…
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Sezai Keskin Arşivi
SON YAZILAR