Sami Gediz

Sami Gediz

Mavi Tünel'de Birleşmeliyiz

Mavi Tünel'de Birleşmeliyiz

DSİ tarafından düzenlenen Mavi Tünel gezisi için sabah 7’de Devlet Su İşleri (DSİ)’den hareket ettik. Aslında bu program basın gezisi değildi fakat bu bölgeyle ilgili bazı sorularımız olduğu için Uğur Özteke abi ile programa katılmak istedik. Bizi kırmadıkları için tüm DSİ ekibine teşekkür ederiz.

Programa Vali Muammer Erol, Konya Emniyet Müdürü Hüseyin Namal, DSİ 4. Bölge Müdürü Mustafa Uzun ve DSİ yetkilileri katıldı. Sabah erken saatte Mavi Tünel içme suyu, Hotamış depolaması dahil bir çok şantiyeyi gezme fırsatı bulduk. Vali Bey, Konya’ya yeni geldiği için bölgeyi ilk defa görme fırsatı buluyordu. Çalışmaları hayranlıkla inceledi. Tabi bu proje Sultan Abdülhamit Han’ın hayaliydi. O zamandan bu yana proje için bazı girişimler olsa da bir türlü başlanamamıştı. Belki cesaret edilemiyordu. Çünkü dev ihtişamlı dağlar deliniyor, kayalar oyuluyor, içerisinden dev gibi borular geçiriliyordu. Kolay değildi. Hem maddi anlamda sağlam bir bütçe gerekiyordu. Hemde bu iş için yürek gerekiyordu. Sayın Başbakan yüreğini ortaya koydu ve bu projenin hayata geçirilmesi talimatını verdi. O günden bu yana Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu başkanlığında, DSİ tarafından yürütülen Mavi Tünel projesinde çok büyük aşamalar kaydedildi. Bugün geldiğimiz noktada bazı bölgelerde %80’lik kısım tamamlanmış. Çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Gece gündüz çalışıyorlar. Bu projeyle Konya şehir merkezinin, İçeri Çumra ve Çumra'nın 50 yıllık su ihtiyacının karşılanacak olması. Projenin 23 Nisan 2015'te bitirilmesi hedefleniyor.

Ferhat’ın dağları deldiği gibi, hizmet aşkıyla ovaya su getirmek için dağlar taşlar deliniyor. Mavi Tünel Projesi'nin en önemli merhalelerinden birisi olan Hotamış Depolaması ve Ahi Kanalı. 124 kilometrelik Ahi Kanalı'ndan Hotamış Depolaması'na su aktarılacak ve bu su hem yer altı sularını besleyecek, hemde ovanın sulama ihtiyacını karşılayacak.

Verimli arazilerin suya kavuşması bolluk ve bereketin habercisi demektir. Daha fazla üretim demektir. Ürün fiyatlarının düşmesi demektir. Daha fazla ürüne kavuşmak demektir.  Toprak altı yapılan bu yatırımı her hükümet yapmaz. Çünkü yer altına boruları döşüyorsunuz ve üzeri kapatılıyor. Ne kadar büyük bir öneme sahip olsa da gösteriş hükümetleri bu tür yatırımları kesinlikle yapmaz. Şehrin merkezine sinema salonu yaparak daha fazla dikkat çekeceğini düşünür. Fakat Ak Parti hükümeti gerçekten insanlığın geleceğini düşünerek bu tür projelere imza atıyor. Bu projeye sağcısı, solcusu, muhafazakarı, liberali, sosyal demokratı yani hepsi sahip çıkmalı. Çünkü bu ülke bizim ve bu projede geleceğimize yapılan bir yatırım.

Sayın Valimiz Muammer Erol, bu bölgenin yapılmasında 10 bin kişiye de istihdam sağlandığını söyledi. Gerçekten müthiş bir rakam. Her yönden ülkemize katkı sağlıyor. Fakat su kullanımında israftan kaçınalım. Aslında her madde zehirdir. Ama dozunda kullanılırsa ilaçtır. Suyu da dozunda kullanalım. Fazlası zehir olur ve ürünlerinizden de verim alamazsınız. Bu yatırımlarla gururlanmaya devam edeceğiz. Allah devletimize zeval vermesin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Sami Gediz Arşivi
SON YAZILAR