Esra Doğan

Esra Doğan

Memleketimin Muhteşem Yerlerinden Biri

Memleketimin Muhteşem Yerlerinden Biri

        Bu harika yerlerden birini görmek nasip oldu. Yazın bu sıcak günlerinde, bir akrabamızın "hadi gidiyoruz" demesiyle annemle birlikte yola düştük. Ege ile Akdeniz bölgesinin kesiminde, Akdeniz'e kıyısı olan bir belde.

        Sazlıklarla çevrelenmiş, Akdeniz'e dökülen Köyceğiz Gölü'nün kıyısında, teknelerle istediğiniz yere ulaşabildiğiniz doğal bir güzellik...

        Yüksek binaların olmayışı doğanın  muhteşem yapısını gözler önüne seriyor. Birinci derece deprem bölgesi olduğu için yüksek bina yapımına izin verilmeyişi, bizi fecahet bir görüntüden kurtarmış diyebiliriz. Koca koca betonarme binalar dikilememiş, nefes alımlık bir alan bırakılmış doğallıktan hoşlanan insanlar için.

Minik ve çok şirin bir belde. İnsanları çok sıcakkanlı ve güvenilir, suyu temiz ve berrak, havası sıcak ve oldukça nemli...

        Dağlarla çevrili, gözlerinizin yeşile doyacağı, begonvillerle gönlünüzün hoş olacağı, minik aile işletmeleriyle aile sıcaklığını hissedeceğiniz, alkolsüz işletme bulabileceğiniz memleketin sakin bir köşesi...

        Hiç susmayan cırcır böcekleri kimine göre kafa ağrıtıyor, kimine göre müzik gibi geliyor. Rüzgar eserken sessiz kalıp esinti yokken orkestra şefi görevini üstlenen bir tanesi bir başlıyor, ardından hepsi aşka gelip başlıyorlar.

        Herkesin birbirine yardımcı olması da birçok değeri yaşattıklarını gösteriyor. Günün her saatinde çıkıp gezebilirsiniz. Gün doğumunu seyredip şükredilecek ne çok şey olduğunu hissedebilirsiniz.

        Nesli tükenmeye yüz tutan deniz kaplumbağalarının koruma alanı olan bir yer aynı zamanda. İztuzu Sahilinde mayıs ve temmuz aylarında karettaların bıraktığı yumurtalar, demir koruma kafeslerle korunuyor. Yine burada bir Kaplumbağa Hastanesi bulunmakta. Tekneler ya da herhangi zarar verici bir madde sebebiyle yaralanan kaplumbağalar burada tedavi ediliyorlar.

        Çok yakınında bulunan Köyceğiz İlçesi ve Yuvarlakçay ve İztuzu plajı kesinlikle görülmesi gereken yerler...

Muhafazar ailelerin ve özellikle bayanların rahat edebileceği butik oteller, her defasında tercih edilesi mekanlar...

        Bizim gibi tatil kültürü olmayan aileler bile, biraz zaman ayırıp burayı mutlaka görmeliler. Değeceğine ve pişman olmayacaklarına eminim.

        Bugün gündemimiz Allah'ın biz kullarına sunduğu muhteşem güzellikleri barındıran Dalyan...

        Muğla'nın Ortaca İlçesi'ne bağlı Dalyan Beldesi'ne çok fazla el değmemiş, böyle de kalır inşallah. Sazlıkların arasından tüm deltayı görebileceğiniz tekne turunu mutlaka yapmalısınız. Ailece bir tekne kiralamanızı tavsiye ederim ki, rahat edebilesiniz.

        Günlük ağaçlarının yoğunluğu dikkat çekiyor. Her yerde nar bahçeleri mevcut, birçok mekanda taze sıkılmış nar suyu içmeniz mümkün.

Mavi yengeci meşhur. Bu yengeçleri yetiştiren ve satımını gerçekleştiren mekanlar var. Burada tekne ile durup hep yengeçleri görüp hem de yiyebilirsiniz.

        Göl kenarında otururken karettaları, martıları ve suda atlayan kefal balıklarını görünce keyiflenebilirsiniz.

        Yaratan, yarattığı tüm bu güzellikleri bizim hizmetimize sunan, güzel olan ne varsa  bize sevdiren, görmeyi, hissetmeyi, yaşamayı nasip eden Rabbimize şükürler olsun. Dalyan'da geçen bir gününüz mutlaka olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Esra Doğan Arşivi
SON YAZILAR