Büşra Erkuş

Büşra Erkuş

Öğrencileri heyecan velileri stres bastı!

Öğrencileri heyecan velileri stres bastı!

İlk ders zili 11 Eylül itibariyle çalacak. Öğrenciler eğitim hayatlarına tekrar kaldığı yerde devam edecek veya ilk kez okul heyecanını yaşayacaklar.

Eğitim-öğretim hayatlarına kaldıkları yerden devam eden veya ilk kez okula başlayacak öğrenciler, okul ihtiyaçlarını karşılamaya başladılar. Öğrencilerin okul alışverişi heyecanlarının yanında aileleri de tedirgin bir telaş basmış durumda. Çünkü durum ortada…

Elbette aileler her zaman çocukları için en kaliteli ürünleri almak, onları en güzel okullarda okutmak için çaba sarf ederler. Fakat her alanı olduğu gibi ekonomi bu alanı da acı bir şekilde vurmuş durumda.

Örneğin servis ücretlerinde durum bu şekilde; 2023-2024 Eğitim-Öğretim döneminde taşıma ücretleri geçen bir yıllık zaman aralığındaki yeniden değerleme oranları, işletme maliyetleri, personel ücretleri, amortisman giderleri, enflasyon, akaryakıt ve ürünlerindeki fiyat artış rakamları dikkate alınarak, yıllık 0-3 kilometreye kadar olan mesafeler için 9 bin 900 TL, 0-6 kilometreye kadar 11 bin 250 TL, 0-12 kilometreye kadar 12 bin 600 TL, 0-20 kilometreye kadar 13 bin 500 TL olarak açıklandı.

Yani sadece bir öğrencinin yıllık servis masrafı 9 bin 900 lira ile 13 bin 500 lira arasında değişiklik gösteriyor. Okullarda zorunlu olan forma fiyatları ise yaklaşık olarak bin lirayı bulmakta. Elbette bunun yanında bir de kırtasiye malzemeleri var…

Kırtasiye ürünlerinde ise geçen yıldan bu yana yüzde yüzü aşkın bir zam uygulanmış durumda. Servis ücretlerinin yanında tüm bu faktörler öğrencilerin eğitim hayatı için zorunludur. Peki, bu aileler hangi masrafa yetebilecek? Ev kiralarına mı? Market masraflarına mı? Yoksa tek bir çocuğun binlerce lirayı geçen eğitim masraflarına mı?

Elbette ki eğitim, hayattaki en önemli aşamalardan biridir. Fakat bunca yük artık ev geçindiren insanların boynunu bükmüş durumda. Asgari ücret 11 bin 402 lirayken, tüm masrafların bu fiyatı katbekat katlaması hiçte kolay bir durum değil.

İçinde bulunduğumuz ekonomiyi sürekli gündeme getirmek ne kadar artık sıkıcı bir hale gelse de görmezden gelinemeyecek kadar önemli bir mesele. Umut ediyoruz ki, bu durumların içerisine hapsolmadan çıkarız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Büşra Erkuş Arşivi
SON YAZILAR