Şerife Demir

Şerife Demir

Okuyalım, amel edelim

Okuyalım, amel edelim

Selamun Aleyküm saygı değer Yeni Haber okurları. Mübarek Ramazan ayında yapılan dualar Mevla katında inşallah kabul oluyor. Koronavirüsle yapılan mücadelede önlemlere uyulduğu taktirde kazanan sonunda bizler olacağız. Vakalarda hızlı bir şekilde düşüş gözlemleniyor. Böyle devam ederse uzmanların görüşüne göre çifte bayram yapacağız diyorlar. Rabbim bütün dünyadaki Müslümanlarla birlikte bizleri de tez vakitte aydınlığa çıkarsın inşallah. Kuran’la bütünleştiğimiz bu ayda Fatma Hale hocamızın tefsirini herkesin okuması için burada paylaşıyorum inşallah okuyup amel eden kullarından olalım:

FATMA HALE SAĞIM: ENBİYA SURESİ TEFSİRİ

1-İnsanların hesaba çekilecekleri gün yaklaştı. Halbuki onlar gafletin içinde yüz çevirmektedirler. Peygamber Efendimiz: Kişinin kıyameti ölümüdür. Ölüm hepimize aynı uzaklıkta; şu an koronadan hastanede olana da, evlerinde olan bizlere de. Biz Cenab’ı Allah’a gidiyoruz; bazısı arkası dönüyor da gidiyor; bazısı Ona yöneliyor da gidiyor, ancak hepsi isteyerek ya da istemeyerek Cenab’ı Allah’a gidiyor. Gaflet ;bir perde ki gerçeği göremiyorsunuz. Allah’ın en sevmediği kul Gafil kul. Gafletin sebepleri nedir? Günah işlemek, dünyaya fazla dalmak. İnstagram’a girdin tüm artistleri taradın ne geçti eline? O göz temizlenecek de Kur’an’a dönecek. Dinde zorlama yok buyuruyor Cenab’ı Hak. Ne yaparsan kendine. Hacıveysizade Hazretlerine bir Genç gelir; Ben Allah’a inanmıyorum der. Hacı Veysizade Hz. Elhamdülillah biz inanıyoruz evladım der. Ama inanmıyorum. Elhamdülillah biz inanıyoruz der. İspat etmek zorunda değiliz ki. O da biliyor var olduğunu! Canım neden Kuran okumak istemiyor, neden tesbih çekmek istemiyor? Gaflet.. Hemen uyanacağız.

2-Onlara ne zaman Rablerinin zikrinden bir uyarı gelse; onu alaya alarak dinlerler. Gaflet; Allah’ın işini üzerinize aldığınız zaman başlar! Kınamak sizin vazifeniz değil. İyileştirmek sizin vazifeniz değil. Geleceğe dair uzun planlar yapmak sizin vazifeniz değil. Kızım neden tesettüre girmiyor, benim eşim neden böyle? Senin vazifen Dua etmek, kulluğuna bakmak, gerisi Cenab’ı Allah’a ait. Düşünüp düşünüp kafayı yemek vazifen değil!  Onların kalpleri gaflette; oyun ve eğlencedeydi. Oyuna o kadar dalıyor ki; düşünmeyi unutuyor. Malikül Mülk Esması; mülkün sahibi, cömert, karşılıksız veren.. Bu Esma’yı düşünsen, idrak etsen, tasan kalmaz artık. Kalp meşgul onunla bununla düşüncelerle.. Halbuki hepsi oyun eğlence. Sen kafanı ona buna takma! Derdi Tek olanın; derdi olmaz. Derdi çok olanın derdi bitmez.(Tek Derdin Allah olsun) Fısır fısır konuşuyorlar; zalimler. En zalim kimdir? Nefsine zulmeden. Elhamdülillah iman ediyoruz; iman etmenin nasıl bir neşe olduğunu biliyor musun. O da sizin gibi bir beşer, şimdi siz güzünüz göre göre onun sihrine mi kapılıyorsunuz. İman etmiyorlar madem neden mucizeler geliyor? Muhiddin Arabi Hz: Mucizeler; Allah düşmanlarını Müslüman etmekten çok Müminlerin imanını artırmak içindir. Karşınıza melek ;melek şeklinde mi gelir?.. Azrail a.s. geliyor da haberimiz olmuyor mu.. Bizden isteyen bir garibanın kılığında bir melek olamaz mı? Hz Luta; İsrafil Mikail a.s; insan kılığında geldiğinde melek olduğunu bildi mi? Melekler susuyor; Hz Lut korkuyor kavminin onlara zarar vermesinden. Susuyorlar, sonra da; sessizce sana inananlarla çıkın, arkanıza bakmayın, azap gelecek diyorlar.

Neslimizi koru Allah’ım.. Dihyetül Kelbi r.a ;Çok güzel simalı sahabeymiş, Cebrail a.s onun kılığında gelirmiş. Cibril Hadisinde sahabe Cebrail a.s ı bilebildi mi?. Zannediyor musunuz ki yalnızız.. Melekler hizmetimizde. Rabbim yerde de gökte de söylenen her sözü bilir. O hakkıyla işitendir bilendir. Karıncanın, kurdun sözünü biliyor. Koronanın bile sözünü biliyor. Nankör yaptığının üstünü örter. Yiğit olan evet öyle söylemiştim der.  

5-Onlar :Hayır, bunlar karma karışık rüyalardır.Hayır, onu kendisi uydurdu; hayır, o bir şairdir. Dediler

Elest Bezmini en iyi hissedip de unutmayanlar sanatkarlarmış; o hislerden; güzelliklerden bir Mimarsinan çıkıyor, bir Necip Fazıl çıkıyor ,bir Müzehhib çıkıyor.. Herkes sanatkar olamıyor. Şiir;ince bilgi demekmiş. Bir sezgi, bir ilham. Buluşları yapan sezgi ve ilham ile bulunuyor. İbni sina: Gerçek Bilgi Sezgidir diyor. Eğer böyle değilse, önceki peygamberlerin gönderildikleri gibi o da bize bir mucize getirsin dediler.

6-Onlardan önce helâk ettiğimiz hiçbir memleket halkı iman etmedi. İman teklifi neden akla değil kalbedir? Kalbin yeri Cenab’ı Allah’ın yeridir. Kalp daima Aklın önündedir. Mevlana Hz Mesnevide: Bilal Habeşi Hz iman ettikten sonra; ”Allah Bir “ der bağırır,Efendisi onu dikenli çalı ile dövermiş.Hz Ebu Bekir Hz Bilali uyardıysa da, işkencenin devam etmesine dayanamaz, Rasulullah’a gelir, durumu anlatır; Allah Rasülünün cevabını; Hz Mevlana Mesnevi dili ile şöyle söyler; Aşk bir Dağa benzer;Akılsa bir Kurtçuk . Bir kurtçuk o Dağa yetemez..  Herkes senin gibi olmak zorunda değil, neden kalıplara sokuyorsun insanları. Allah’a giden yol mahlukatın nefesleri sayısınca iken..

6-Bunlar mı iman edecek şimdi. Abdullah ibni Mesudun duası:  Rabbim imânımı ve yakînimi artır. Bilal Habeşi Hz’ ni, Hz Ebu Bekir satın alır, azad eder; Efendimizin vefatından sonra, Medine’de kalamaz, aşkından gider..  Rüyada Allah Rasulünü görür; Ayrılığımız uzun sürdü ne zaman geleceksin yanıma ?.  Medine’ye gelir; Hz Hasan Hüseyin görürler.. Ezan okumasını isterler, okur.. Tüm Medine ağlar, ağlar.. Bilal Habeşi Hz; Geldim Ya Rasulallah der, ağlar, ağlar.. Aşk.. Peygamber Aşkı.. Peygamber aşkını; Rabbim gönlümüze yerleştirsin.. Siz birini sevmediyseniz dünyayı önünüze getirse yine sevmezsiniz. neden?

Enfal 63:Müminlerin gönüllerini birleştiren de O’dur. Dünyanın bütün servetini harcasaydın onların gönüllerini birleştiremezdin, fakat Allah onların aralarını düzeltti. O izzet ve hikmet sahibidir. Sen o beni sevsin diye dünyanın tüm malını birleştirsen Allah dilemedikçe sevmez. Hocam eşimin sevgisi azalmış, ben kimlere gideyim diyenler; Allah dilemeden onlar ne yapabilir?! Namaz ve sabırla yardım iste.. Hızır a.s ile İlyas a.s; Allah bir kuluna bir iyilik dilerse onu onun üzerinden kimse alamaz, Allah ne derse o olur. Allah bir kuluna bela dilerse onu ondan kimse defedemez, Allah ne derse o olur. Kuluna rızkı ancak Allah verir Allah ne derse o olur. Hocam bahtımın açılması için ne yapayım? Namaz ve sabır diyorum zor geliyor, daha pratik yol olsun istiyor; Namaz ve sabırdan başka yol yok! Hz Eyyübün hastalığı için; Bir peygamber o kadar uzun süre hasta olup, tebliğden geri kalamaz diyor; O hastalık Onun tebliği işte! Peygamberler de hastalanır, onlar da ağlar. Efendimiz yavrularını eliyle defnederken ağlamadı mı, Taif dönüşü ağlamadı mı. Bizim gibi olmasalardı biz nerden öğrenecektik.

7-Senden önce de ancak kendilerine vahyettiğimiz birtakım erkekleri peygamber gönderdik. Bilmiyorsanız; Ehli zikre sorun.

8-Biz peygamberleri yemek yemez bir ceset olarak yaratmadık. Benim acımı anlamasaydı Peygamber olabilir miydi. Nefis sahibi olmayan bir melek Peygamber olsaydı; nefis sahibi olan beni anlar mıydı.

8-Onlar ölümsüz de değildi. Hz Yakup yıllarca göz yaşı döktü o da insan. Hasta kardeşlerimiz, Eyyüb aleyhisselamı daha sever. Neden ? Hissettiğini hissetti.

9-Sonra onlara (peygamberlere)verdiğimiz sözü yerine getirdik. Kendilerini ve dilediğimiz kimseleri kurtardık. Haddi aşanları ise helâk ettik. Hz Nuh; Bunlardan iman edecek olacak mı Ya Rabbi?;Olmayacak. O halde Helak et. Haddi aşmak, İsraf? Sadece suyu mu israf etmek? Düşünce israfı; yaşadığın olumsuzluğu defalarca düşünmek. Nazar israfı; gözün nerde. Kulak israfı ;konuşulanlara neden kulak misafiri oluyorsun. ️Ezberleyeceğiz: Haddimizi aştığımızı hissettiğimiz an okuyacağız.

Ali İmran 147:Rabbenâğfirlena zünûbenâ ve israfenâ fî emrinâ ve sebbit egdêmenâ vensurnâ alâl gavmil kafirin. Ey Rabbimiz! Bizim günahlarımızı ve işlerimizdeki taşkınlıklarımızı bağışla. Ayaklarımızı sabit kıl ve kâfirler güruhuna karşı bize yardım et. Eşiniz bir şey söyledi, bağırarak cevap verdiniz; taşkınlık. Annenize bağırdınız; taşkınlık. Bir şey Taşkınlık yapar da; Haddini aşarsa Tersine döner. Eşini sevmekte aşırıya gidenin sevgisi nefrete döner.

10-Andolsun, size öyle bir kitap indirdik ki sizin bütün Şeref ve Şanınız Ondadır. Zikrikum; sizin şanınız bunun içindedir. Kuranı Kerim’de kulu ulaştıracak; Şan ve Şerefin hepsi vardır.

Yeter ki okumayı ve anlamayı idrak edelim. Duanızda olmak duasıyla, Allah’a emanet olun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şerife Demir Arşivi
SON YAZILAR