Ramazan Köroğlu

Ramazan Köroğlu

Reklam kral çıplak dedi!

Reklam kral çıplak dedi!

Malum bir hikâye var; kralın çıplak olduğunu herkes bilir ama korkudan endişeden söyleyemez lakin bir çocuk kral çıplak deyinceye kadar…

***

Reklam zekâ işidir. Ne kadar sivri düşünürsen, o kadar sağlam reklam yapabilirsin. Buna çok güzel bir örnek var. Geçtiğimiz yıl tasarlanan bir araba var; Cybertruck.

Güzel bir şölenle gösterime çıktı Cybertruck. Elon Musk arabayı özel olarak dizayn ettirmiş her bir ayrıntısını ince ince düşünmüştü.  Arabanın bir özelliği de kırılmaz camlarının olmasıydı. Camlarının kırılmadığını sunumda da göstermek istediler ve cama gülle attılar. Sonuç camlar kırıldı. Herkes şaşkınlık içindeydi. Kırılmaz denilen camlar kırıldı. Günlerce medya ‘Elan Musk rezil oldu’ diye konuşuldu. Ama bu arabanın satışına hiçbir zarar vermedi hatta yarar sağladı. Cam kırılmasa çok az kişinin haberi olacaktı Cybertruck’tan. Medya belki de bahsetmeyecekti. Camın kırılması bir nevi reklam boyutu oldu bu işin.

Çok zekice bir davranış oldu. Medya cam kırıldı derken bir yandan da arabanın da reklamını yapıyordu sonunda da bir haftada 470 bin satıldı Cybertruck.

***

Geçtiğimiz günlerde bir giyim markası bir reklam yaptı. Konusu kapalı kadınları özgürleşmekti! Bazı kesimlerden de tepki aldı. Haklı olarak. Sana mı kaldı diye ne yapmaya çalışıyorsunuz diye…

Moda diye İslam’ın tesettür sınırlarına saldırıyordu firma.

Bazı kesimlerde reklamın arkasına düşerek özgürleşmek istedi vs vs..

Olayı biliyorsunuzdur.

Burada bir analiz yaparsak firmanın amacı para kazanmak. Ülkemizde de kapalı kadın oldukça fazla. Bu kesimi de kaybetmek istemez. Attı ortaya bir reklam ve bir de slogan.

Aksiyon ve reaksiyonlarla birlikte reklam patladı. Amaçları Cybertruck’ daki gibi zekice düşünüp, tepkilere binayen reklamı patlatmakmıydı bilmiyorum. Ama reklam patladı.

Muhtemelen firmada bu durumdan memnun olmuştur.

Ayrıyeten reklam büyük bir fitili ateşledi ve kral çıplak dedi.

Aile baskısıyla, toplum baskısıyla, tarz için kapananlarla din emrettiği için kapananlar arasındaki uçurumu gösterdi.

Reklam belki patlaması için böyle bir sloganla çıktı ama işi ehline çevirdi.

Şuan hocalarımız çok güzel anlatımları ve uyarılarıyla tesettürü anlatmalıdırlar.

Bazı kesimlerin neden bu tarzlara yöneldiğini, modaya neden uymak istediğini vs gibi konularda oturup analiz etmeli ve gerekli adımı atmalıdırlar.

Yoksa alan boş kalırsa kapitalizm gelir fetvasını ürünü adına verir. Keyifle satışını izler…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ramazan Köroğlu Arşivi
SON YAZILAR