Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Savunan şehir

Savunan şehir

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve Konya Sanayi Odası iş birliğiyle düzenlenen Konya Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşmaları büyük bir coşkuyla Selçuklu Kongre Merkezi’nde başladı.
 
Konu savunma sanayii olunca konuşacak çok şey var aslında.
 
Konya’nın bu noktada yakaladığı ivmeden tutun da ülkemizin bağımsızlık ve istiklal mücadelesine kadar pek çok konuyu ele alabilirsiniz.
 
Bu değerliliği en güzel özetleyen sözü aslında programdaki konuşmasında Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir söyledi.
 
“Milli değerlerimize bağlı kaldığımız sürece, milletimize güvendiğimiz sürece; falanca dış gücün parmak sallamasına, filancanın desteğine ihtiyaç duymak gibi bir duyguya kapılmadığımız sürece, o parmak sallamalara aldırmadığımız müddetçe kendi yolumuzda gideriz.”
 
Tam da öyle aslında. El açan emir alır anlayışının bir başka ele alınış biçimi budur.
 
Kendi kendinize yetebiliyorsanız güçlü ülkesinizdir.
 
Bu özgüveni, savunma sanayimizin değerli ürünlerini yakından incelediğinizde gerçekten de iliklerinize kadar hissedebiliyorsunuz.
 
Sergi alanlarında ülkemizin savunma sanayiindeki gözde markaları ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN, TUSAŞ, TÜMOSAN, MPG, HUĞLU gibi pek çok marka ürünlerini sergiliyor.
 
Yerli silahlarımızdan elektronik ekipmanlarımıza kadar pek çok ürünü tek tek incelediğim. Dediğim gibi, insan iliklerine kadar özgüven doluyor.
 
Savunma Sanayii Başkanlığı başta olmak üzere, ülkemizin değerli markaları için ne söylesek az gelir.
 
Konya Sanayi Odası’na ve Konya sanayicilerini de unutmamak gerekir elbette.
 
Konya son yıllarda bu konuda attığı adımlarla adeta kabuğunu kırdı. Son 7 yılda Konya’nın sektördeki ihracatı 7 kattan fazla artarak 232 milyon doların üzerine çıkmış durumda. Konya şu anda Savunma ve Havacılık Sanayii’nde Türkiye’nin 4. büyük ihracatçı şehri konumunda bulunuyor.
 
Konya’nın girişimcileri bu hızla giderse, kısa sürede Eskişehir’i de geride bırakarak İstanbul ve Ankara’dan sonra üçüncü sıraya yerleşecek.
 
Sanayi Odası Memiş Kütükcü, programda yaptığı sunumda çok akıcı ve bilgilendirici bir tablo çizerek Konya adına bizlere yine umut verdi.
 
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı, Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız ise özel röportajımızda, Konya’nın nitelikli üretimdeki başarısına değindi. Şu anda ülkemiz ihracatta kilogram başına 1.2 dolar kazanıyorken, Konya’nın kilogram başına 1.97 dolar ihracat başarısını yakaladığını vurguladı.
 
Gelişmiş ülkelerde bu rakam 4 dolar seviyelerindeymiş.
 
Yani Konya şu anda Türkiye ortalamasının üstündeki bu rakamıyla gelişmiş ülkelerin ihracat başarısını yüzde 50 yakalamış durumda.
 
Öte yandan bu konuda Konya’nın insan kaynağı da çok umut verici durumda.
 
Bu noktada, Konya’nın hem üniversiteleri hem meslek yüksek okulları hem de mesleki ve teknik liseleri beni çok mutlu etti.
 
İl Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük Konya’nın mesleki ve teknik liselerinin savunma sanayisi alanındaki çalışmalarını, okul standlarını gezdirerek anlattı. Huğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Üzümlü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Aselsan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi gibi okulların çalışmalarını tek tek inceledim.
 
Özgün tasarım ve parça üretimleriyle başta Huğlu ve Üzümlü olmak üzere pek çok silah şirketine parça ve model üreten öğretmenlerimizle, öğrencilerle muhabbet ettim. Gerçekten hayran kaldım. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ifade ettiği Teknofest kuşağı üzerine düşeni fazlasıyla yapmış. Yerinde gördüm, sevindim.
 
Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah Eken hocam ve Huğlu MYO Müdürü Doç. Dr. Erkan Akgöz hocamla da çalışmalarına dair sohbet etme imkanımız oldu. Selçuk Üniversitesi de bu konuda üzerine düşeni ziyadesiyle yapıyormuş. Konya’nın savunma sanayii alanındaki bu atılımına onlar da herkes gibi topyekun destek oluyorlarmış. Gururlandım.
 
Öte yandan sektörün değerli iş insanlarından birçok isimle sohbet etme imkanımız oldu. Elfatek ve Sasantek YK Başkanı Bahattin Düzgün, Mesa Makine İcra Kurulu Başkanı Şeyma Ayhan, HUSAN YK Başkanı Erol Uğur beyle sektöre dair bir çok konudan bahsettik.
 
Bu sohbetlerimizi peyderpey yayınlayacağız inşallah.
 
Değerli okurlar, Selçuklu Kongre Merkezi’nde 3 gün boyunca sürecek olan bu gurur verici etkinliğe mutlaka gidin. Ülkemizin geldiği seviyeyi görmeniz açısından hayli önemli.
 
Savunan şehir Konya’nın üreten iş insanlarına, Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü’ye, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’e ve paydaşlara tekrar başarılar diliyorum…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR