Doç. Dr. Ömer Akdağ

Doç. Dr. Ömer Akdağ

SEÇİM

SEÇİM

2015 genel seçimleri enteresan oldu. Güneydoğu bölgemizdeki sandıkların akıbeti 1946 genel seçimlerine benziyordu. Veya 1912 yılında yapılan “sopalı seçim” adı verilen seçime benziyordu. 1912’de İttihatçılar “sopalarla” seçmenleri ”hizaya” getirmişlerdi. 2015 genel seçimlerinde de HDP “keleşlerle” seçmenlerin bir kısmını “hizaya” getirdi. Bu partiye oy verenlerin bir kısmı da (Bir  kısım sanatçı müsveddesi, bir siyasi partinin genel başkan yardımcısı ve familyası, Müslüman görünümlü hizmetli hareketi vs) gönüllüydüler.

Bu seçimin enteresan olduğunu söyledik.  Şimdi “tekrar” seçim görünüyor. Bir ay önce de seçim “tekrarının”  yapılacağını söylemiştik.

Masadan kim kalktı?  Parti başkanlarının açıklamalarıyla bunu önümüzdeki saatler ve günlerde göreceğiz.

Peki,  şimdi ne olacak?  Tahminlerimizi söyleyelim;

  1. Seçimler mümkün olduğunca erken yapılacak. Seçimlerin tarihi konusu teknik bir konudur.
  2. Partilerin alacakları reye gelince; Önce oy kaybedecek partileri söyleyelim; HDP kesinlikle oy kaybedecektir. Niçin?  Zira seçimlerden hemen sonra terör olayları arttı. HDP şımardı. 6 milyon oydan söz etmeye başladılar. PKK ile HDP arasında var olan fonksiyonel irtibat HDP milletvekilleri tarafından organik hale getirildi. Bu durum, HDP’nin elde etmiş olduğu “haram”  oylar ile “ödünç” oyların bu seçimlerde engellenmesini gerektirmelidir. “Gerekmektedir” diyoruz; yani “haram” oylarını engellemek kamu otoritesinin görevidir. “Ödünç” oylar ise ilgili kitlenin akl-ı selimine bağlıdır.
  3. CHP durumu biraz HDP ile ilgilidir. CHP’nin 7 Haziran’da aldığı oyları artırması HDP’den gelecek “ödünç” oylara bağlıdır. Bu “ödünç” oyların bir kısmı (CHP genel başkan yardımcısı  bir kısım sanatçı müsveddelerinin oyları) büyük bir ihtimalle CHP’ye döner. Bu “ödünç” oyların bir kısmı ise hiçbir partiye gitmeyebilir. Yani boş oy atılabilir. Bu boş oylar zaten “ezelden ebede” kadar iktidara gelmesi mümkün görülmeyen CHP açısından pek bir anlam ifade etmeyebilir. “Ezelden ebede” kadar  sandık yoluyla CHP’nin iktidara gelmesi askeri darbelerin son bulmasıyla nihayete ermişti. Şimdi paralel yapı ve  HDP’ye intikal eden “ödünç” oylar vasıtasıyla kaolisyon şeklinde tahayyül edilmişti ama mümkün olamadı. MASA DEVRİLDİ SEÇİM SATH-I MAİLİNE GİRİLDİ.
  4. MHP oylarını yükseltmeyi ümit etmektedir. Bu “ümit” toplumda makes bulur kanaatindeyim. Ancak ne kadar canlı tutulur bilemem. Devletin,  PKK terörüne kararlı bir şekilde tatbik ettiği “anladığı” dil, MHP’nin oylarını yükseltir. Bunu asla kaostan oy devrişmek olarak değerlendirilmemelidir.  
  5. Ak Parti’nin oyları yükselecektir. Niçin?  Zira 7 Haziran seçimlerinden önce birçok seçmen (takriben % 3 veya 4) Ak Parti’ye farklı gerekçelerle oy vermeyeceklerini seslendirmekteydiler. Gerçekten de öyle oldu.  Seçimlerden bir ay sonra koalisyon türkülerinin seslendirilmesine rağmen hükümetin kurulamaması ve bir kısım seçmenlerin Ak Parti’nin “beklenenden daha fazla” oy kaybına uğradığı değerlendirmesi dikkatleri çekti. Ayrıca terörün azgınlaşması da Ak Parti’nin oylarını yükseltebilir. Burada tekrar hatırlatalım; MHP’nin oylarının yükselmesinde terörle olan irtibatta hangi değerlendirme yapıldıysa burada da aynısı geçerlidir.

YANİ HİÇ BİR PARTİNİN  TERÖR  ZEMİNİNDE  OY DEVŞİRME ALÇAKLIĞINA DÜŞECEK  KADAR SEVİYE KAYBEDECEĞİNE İHTİMAL VERMEK İSTEMEYİZ.

Teröristlerin ve bunların muhtelif kılıktaki maskeli alçakların böyle bir düşüncesi olabilir.  Bunlar için önemli olan devletin yıpratılmasıdır. Devlet yıpratılsın ki, bu marjinal alçakların arzuları yerine gelmiş olsun….

Öyleyse Ak Parti’ye oy hangi partiden gelecektir?  HDP barajı aştığına göre bu partiye giden oyların bir kısmı Ak Parti’den gittiği anlaşılıyor. Bir kısmı da CHP’den gittiği biliniyor. HDP’ye giden  Ak Parti’ye ait “ödünç” oyların geri döneceği tahmin ediliyor. HDP’ye giden “haram” oylar yukarıda da ifade edildiği üzere seçim güvenliği temin edildiği takdirde seçmenin  hür iradesine  bağlıdır.  “Haram” oyların hangi partiye gideceğini bilemeyiz ama hangi partiye (HDP’ye) gitmeyeceğini tahmin etmen zor değildir. Baraj yıkan, askere saldıran, polisi katleden, tırları ateşe veren bir terör örgütüyle organik bir bağı olan bir siyasi partiye “normal” bir seçmenin oy vermesi beklenmez……

 

Sonuç olarak Ak Parti ile MHP’nin oyları yükselecektir. 

Seçim sath-ı mailine girilmiştir.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Doç. Dr. Ömer Akdağ Arşivi

YAZI

02 Ocak 2017 Pazartesi 09:01

DUA

19 Aralık 2016 Pazartesi 09:04
SON YAZILAR