Hamdi Bağcı

Hamdi Bağcı

Tarım Fuarı Yaklaşırken Biz Uyaralım da!

Tarım Fuarı Yaklaşırken Biz Uyaralım da!

Türkiye’nin gündemi yoğun…  Bir taraftan yargı bağımsızlığı, yargı ile ilgili düzenlemeler, partilerin Anayasa Komisyonuna sundukları yargı modelleri konuşuluyor. Diğer tarafta ise Başbakan Erdoğan’ın AB ile ilgili yapmış olduğu açıklamalar, “Kıbrıs diye bir devlet yoktur.”, açıklaması gündemde yer alıyor. İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesinin Mısır’da yapmış olduğu toplantılar ve Müslüman devletlerin hala kendi söküklerini kendilerinin dikmeye mecallerin olmadığının anlaşılması ise bütün bunların dışında içimizi acıtan bir gündem konusu olarak gündemdeki yerini alıyor. Tabiî bunlarla birlikte ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone’nin haddini aşarak, yapmış olduğu açıklamalar tartışılıyor konuşuluyor, yazılıyor çiziliyor, tepkiler ifade ediliyor.

Ama biz bütün bunların dışında bir konuyu bugün yazmaya çalışacağız, Konya’nın en önemli gündem konusunu sizlerle paylaşacağız.

Peki, Konya’nın en önemli gündem konusu nedir? Konya’nın en önemli gündem konusu bu yıl 13- 16 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek, 11. Uluslararası Tarım, Hayvancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı'dır.

Daha doğrusu şöyle ifade edelim, Konya bu konuyu bugün gündeminin en önemli konusu yapmak zorundadır, konuyu tartışmalı, geçen yıllarda yapılan hataları engelleyecek mahiyette adımların atılması sağlanmalıdır.

Konya, tarım fuarından müthiş kazanımlar elde etmektedir. Tarım Fuarı kadar, o kadar kısa bir sürede o kadar fazla insan Konya’ya başka ne zaman gelmektedir? Hayır gelmemektedir. Ve tabi gelenlerin oluşturduğu ekonomik değer gerçekten müthiştir. Fuar süresinde Konya’da hiçbir otelde yer bulamıyorsunuz, her yer insan kaynıyor. Fuara gelenler Konya’yı da geziyor, bir lokantada yemek yiyor, kendi memleketine dönerken bir hediye alıyor. İş oluyor ekmek oluyor Tarım Fuarı.

Ama çok açık ifade edelim Konya’yı yönetenler sorumluluk almazsa, geçen yıllarda yaşanan keşmekeş, kargaşa devam ederse bu fuar birkaç yıl içinde cazibesini kaybeder.

Böyle olunca da bırakın Türkiye’yi dünyada marka olabilecek bir fuarı kaybetmiş oluruz.

Konya’ya yazık olur, tarım sektörümüze yazık olur, şehre haksızlık yapılmış olur.

Amacımız kimseye kırmak, kimseyi üzmek değil peşinen söyleyelim.

Bu Fuar alanının sahibi kim, Konya Ticaret Odası… Peki, Konya Ticaret Odası bu fuarla ilgili bize bir açıklama yapabilir mi? Geçen yıl var olan aksaklıkların, eksikliklerin giderilmesi için gerekli adımlar atıldı mı?

Ben KTO Başkanı Sayın Selçuk Öztürk Beyi anlıyorum, şeytan taşlamaktan tavaf yapmaya vakit bulamadı bu süre içinde. Önceki yönetim bir karar almış Fuarın gelirlerinin belirli bir bölümünü Karatay Üniversitesine aktarmışlar. YÖK’ten KTO ismini Karatay Üniversitesinin başına koydurdukları halde tabi, malum üniversiteye KTO müdahil olamıyor, karışamıyor. O üniversite bir vakıf aracılığıyla yönetiliyor. Şu anda büyün yönetim eski yönetimin kontrolünde. Yani yine sizin bildiğiniz arpalık oluşturma mantığı işlemiş. Şimdi KTO fuara yatırım yapsa birilerinin sahiplendiği üniversiteye ve birilerinin bu şehirde devam ettirdiği bozgunculuk mantığına hizmet etmiş olacak. E ne yapacak, konuyu nasıl çözecek, bunu biz bilmiyoruz. Bildiğimiz bütün bunlara rağmen bir çıkış yolu bulunarak bu fuara yatırımında yapılması gerektiğidir.

Şimdi bu fuara gördüğümüz kadarıyla Konya Valiliği, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, PANKOBİRLİK, Selçuk Üniversitesi, Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Borsası, Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şubesi ve KOSGEB katkı yapıyor. Lütfen Konya Büyükşehir Belediyesi de bu katkı verecek kurumlar arasına dâhil edilsin. Ulaşımda eksikler giderilsin, metrobüs getirilemez mi? Fuar süresince, daha fazla insan hem fuar alanına gitmiş olur hem de ziyarete gelen insanlar daha rahat şehir merkezine ulaşır. 

Bununla birlikte WC, mescit, çay ve yemek konuları geçen sene büyük bir organizasyona yakışır mahiyette değildi. Bu sorunlar çözülsün. Konya’mızı yönetenlerden beklentimiz bu, biz de bunu yazıyoruz, bilmiyorum daha başka ne yapalım…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hamdi Bağcı Arşivi
SON YAZILAR