Murat Can

Murat Can

TEMAYÜL SONUCU NASIL YORUMLANMALI?

TEMAYÜL SONUCU NASIL YORUMLANMALI?

Ak Parti’de gelenekselleşen temayülün önemi ne?

 Bunu anlatmak için öncelikle Ak Parti’de aday tespiti nasıl yapılıyor, adaylar belirlenirken kaç aşamadan geçiriliyor? buna bakmak gerekiyor.

 Ak Parti’de milletvekili aday tespiti yapılırken başvurulan ilk kaynak temayül yoklaması. Teşkilatların eğilimini almak amacıyla yapılıyor bu oylama.

 Temayülün sonrasında aday anketleri var.

 Anket şirketleri o ildeki rast gele seçilmiş deneklerle anket yapıyor. Bu anket sonuçları derlenerek Ak Parti genel merkezine sunuluyor.

 Bütün veriler ışığında genel merkeze kurulan alt komisyon, adayları mülakata çağırarak her bir aday adayıyla mülakat yapıyor. Ancak son iki seçimde Ak Parti bu yöntemi uygulamadı. Bu dönemde ise Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop aday adaylarını genel merkezde mülakata alacaklarını söyledi.

 Yapılan bu ön değerlendirmenin ardından Genel Başkan’ın a takımından oluşan bir üst komisyon kuruluyor. Bu komisyon adaylar arasında son değerlendirme ve elemeyi yaparak Genel Başkan’a sunulacak listeyi şekillendiriyor.

 Son aşamada ise komisyonla birlikte Genel Başkan’ın çalışması söz konusu. Yani oturup listelerin YSK’ya verileceği günün bir gün öncesinde Genel Başkan listeye son şeklini veriyor.

 Peki, bu süreç içinde temayülün önemi ne?

 Aslında tek başına temayül pek bir sonuç vermiyor. Zira hatırlarsınız bir önceki genel seçimde Recep Konuk temayülden 1. Çıkmasına rağmen Ak Parti tarafından aday gösterilmemişti.

 Ancak temayül hiçbir şey değil anlamını da çıkartamayız buradan.

 Mesela Refik Tuzcuoğlu belediye başkanıyken yapılan temayülde belediye başkanları arasından en kötü sonucu alarak genel merkezin dikkatini birden üzerine çekivermişti. Bu sonuç elini ciddi anlamda zayıflatmış ve negatif bir hava oluşturmuştu.

 Bu iki örnekten ne anlıyoruz?

 Temayül tek başına belirleyici değil. Ancak temayülün adayların kamuoyu nezdinde durumu konusunda genel merkeze bir bilgi verdiği de muhakkak.

 Bölgesel dengeleri makul, CV’si başarılı, faydalı olabilecek bir adayın teşkilatlar tarafından da desteklenmesi elbette katalizör vazifesi görecektir.

 Bu yüzden temayüle verilecek anlamın bu doğrultuda olmasında fayda var…

Şimdi bu bilgileri aktardıktan sonra Ak Parti’nin Konya’da yaptığı temayülün sonucuna yönelik bilgi ve düşüncelerimi ifade etmek isterim.

 Ben Ak Parti Konya’da geçmişe nazaran ciddi değişiklikler olduğunu görebiliyorum. Sayın Başkan göreve getirilirken arkasına aldığı güçle varlığını hissettiriyor.

 Bu baskın iradenin teşkilatların milletvekili olarak kimi görmek istersiniz sorusuna da nüfuz ettiğini yapılan temayülün sonucunda görebiliyorum. Öyle ki teşkilatlar ortak noktada buluşup güç gösterisi yapmiş diyebilirim.

 Geçen hafta liste hesabı yaparken yeri garanti olan iki adaydan ve birde bürokrat adaydan bahsetmiştim, hatırlayanlarınız olacaktır. Arzu eden köşemde bulunan yazıya göz atabilir.

 Teşkilatların havasını teneffüs ettikten sonra bu iddiamı güçlendiriyor ve hatta dillendiriyorum.

 Listede olmasını kesin beklediğim iki isim Recep Konuk ve Muhammed Uğur Kaleli, listede olmasını beklediğim bürokrat aday ise Ziya Altunyaldız diye yazmıştım.  Yapılan temayül neticesinde teşkilatlarında böyle düşündüğünü görmüş bulunuyorum. Recep Konuk geçen temayülde almış olduğu sonucu yinelemiş görünüyor. Arkasından Ziya Altunyaldız teşkilatların desteğini almış durumda. Bu iki ismin hemen arkasında Muhammed Uğur Kaleli görünüyor.

 Yani kısacası teşkilatlar tam da benim düşündüğüm gibi düşünüyor.

 

 Ayrıca buradan şu yorumu çıkartmak yanlış olmaz. Yapılan temayülün gerçek anlamda galibi Ziya Altunyaldız. Bir diger galibini ise Muhammed Uğur Kaleli olarak ilan etmek yanlış olmaz.

 Bu üç ismin arkasından gelen Avukat Mehmet Akif Göksu sürpriz yapmış durumda. Ben Konya listesinde iki yada üç kişilik boşluk olduğunu düşünüyorum. Bakalım Sayın Göksu bu üçten biri olabilecek mi?

 

 Bu arada Çalışma Bakan Yardımcısı Halil Etyemez yine teşkilatın teveccüh gösterdiği bir diğer isim. Etyemez Akif Bey'in hemen arkasindan temayulu 5. Sirada bitirmis durumda. Temayülden almış olduğu bu başarılı sonuç Sayın Etmeyez’i daha da iddialı konuma getirdi. Bölgesinde yarıştığı Cem Zorlu’nun önüne geçmesini sağlayabilecek bir netice almış. Kendisinide kutluyorum.

 

 Sanırım verdiğim ipuçları temayüle dair fikir oluşturmuştur. Bundan sonra top genel merkezde. Sonuçların hayırlı olacağını düşünüyorum.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Murat Can Arşivi
SON YAZILAR