Hamdi Bağcı

Hamdi Bağcı

Trabzon’daki olaylar geçiştirilemeyecek kadar ciddi

Trabzon’daki olaylar geçiştirilemeyecek kadar ciddi

Beni bilenler bilir, oldum olası Fenerbahçeliyimdir. Konyasporlu olmamı ise “kaderim” olarak görürüm. Konyaspor ve Fenerbahçe benim açımdan futbolda vazgeçilmezimdir. Ama Trabzon’u da önemserim. Yani Trabzon, büyükşehir bile denmeyecek oranda bir nüfusa sahiptir. 800 binin üzerinde nüfusu vardır ama bu nüfus bile gittiğimde hep şişirme olarak gördüğüm bir konudur. Böyle fazla büyük olmayan, Konya Şehir merkezinin nüfusunun yarısına bile ulaşamayan bir ilde bu kadar aktif futbol kültürünün oluşmasını önemserim ve korunması gerektiğini de savunurum.

Neden bilemiyorum son yıllarda bu şehirde futbol sevgisi saçma bir fanatikliğe dönüşmüş durumda. Kazanmak için her türlü çirkefliği mübah gören bazı takımların da özellikle bu noktada suçunun çok fazla olduğuna inanıyorum. Kazanmak için her türlü ayak oyunun mübah olduğu bir alan değildir futbol, bunu da şu anda Türkiye’de pek anlatabilecekmişiz gibi gelmiyor bana ama ben inadına bir futbol sever olarak kalmaya devam edeceğim. Ben sahalarda futbol izlemek istiyorum ve böyle giderse de inanın Türkiye Süper Ligi’nden tamamen kopacağım, futbol oynanan liglerin maçlarını izlemeye başlayacağım.

Fakat şunu çok rahat bir şekilde yazabilirim, Galatasaray’dan 5 gol yiyince horon tepen ve fakat Fenerbahçe’nin alnının akıyla aldığı maçta rezalet oluşturan zihniyet Trabzon’un futbol kültürüne ihanet etmektedir. 2. yarı nerede ise maçın büyük bir bölümü sahaya atılan yabancı maddelerle futbolun ortadan kalktığı bir zaman dilimi olarak geçti sahada. Sahanın nerede ise yarısı yabancı maddeydi. Tribünlere meşale sokulmuş. Bu nasıl oldu peki? Yoksa bir gün önce bu meşalelerin sokulması için birileri organize mi yaptı? Buna Türkiye Futbol Federasyonu’nun yanıtı ne olacak? Fenerbahçe’nin hiçbir sorumluluğunda olmayan bir maçta taraftarlar sahaya meşale soktu diye Fenerbahçe’ye 3 maç seyirci götürmeme cezası getirildi. Oysa o maçta güvenlik Belçikalıların sorunuydu ama Avrupa Futbol Federasyonu böyle demedi… Şimdi Trabzon’a TFF ne diyecek?

Sakatlanmış futbolcuya yabancı madde atıp çenesini kanatan zihniyet… Futbola ihanetin bedeli acaba ne olacak?

Bu nedir Allah’ınızı severseniz? Bu millet nereye gidiyor? Ne yapacaktınız? Fenerbahçeli futbolcuları linç mi edecektiniz? Daha bir hafta önce Liverpool- Manchester City maçını izledim. Bugün için bırakın İngiltere’yi, Avrupa’nın en büyük derbisi değil mi bu maç? O maçta neden sahaya tek yabancı madde atılmıyor da bizim ülkemizde maçlarda saha yabancı madde ile doluyor? Milli Eğitim Bakanımız Sayın Yusuf Tekin bir zahmet alınsın bence, inanın bu konuların nedeni tamamen eğitimle ilgili. İnsan yetiştiremiyoruz, nesil yetiştirmekte ciddi sıkıntılar yaşıyoruz, hep hakkının yendiğini düşünen, hatalarını hiç sorgulamayan, kendini hiçbir şekilde geliştirmeyen yığınlar yetişiyor ülkemizde. Bu bitmişlikle nasıl bir gelecek kuracağız onu da bilemiyorum?

Fenerbahçe kalecisi Dominic Livakovic darp edilebiliyor, yahu nasıl olabilir böyle bir şey? Buna nasıl müsaade edilir? Bununla da yetinmiyor Trabzonlular, taraftarları Fenerbahçe kafilesine saldırmak için havaalanına çağırıyorlar… Neden yahu? Bu bir futbol, futbol güzelliktir, futbolu bu hale getirten eğitim sistemi nasıl bir eğitim sistemidir? Bu ülkede neler oluyor böyle? Trabzonspor ile Fenerbahçe bizim iki seçkin kulübümüz, bu iki güzide kulübümüzün futbolcuları güzelce maç yapsınlar, biz de tat alarak izleyelim, güzel goller olsun, güzel futbol olsun, hak eden de kazansın? Neden futbolu bu çizgide bırakmıyoruz. Trabzon yenildiğinde ne oldu? İlk yarı zaten Fenerbahçe’yi hem de İstanbul’da yenmişti. Gelecek hafta da bir başka takımı yener geçer gider, hayat devam ediyor, bunu bile anlamayan yığınlara kim dönüştürdü taraftarlarımızı? 5 gol yiyince horon tepen ama 3-2 yenilince katliam yapabilecek gözleri dönmüş birer vandala kim dönüştürdü bu taraftarları? Kimin çıkarı var bu durumdan?

Bu arada şunu da yazayım, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın futbolculuğu hepimizin malumudur, futbolu çok sevdiğini hepimiz biliyoruz. Onun yönettiği Türkiye’ye hiç yakışmıyor bu görüntüler. Avrupa medyası yaşanan olayları, "futbol değil, meydan savaşı" diye verebiliyor. Yazık değil mi yahu şehirlerimize, insanımıza, futbolcularımıza, takımlarımıza?

Ayrıca şunu da ifade edeyim, ben Konya’da maça gittiğimde, her yerin polis tarafından kuşatıldığını görüyorum, nerede ise saha ile taraftarın arasına bir "polis kalesi" kuruyorlar… Peki bu Trabzon’da neden olmuyor? Trabzon Emniyet Müdürü, Trabzon Valisi de bu konuda açıklama yapmalıdır. Yaşanan olaylar, “uy uşağım, böyle de sinirlenmez ki” komedisi ile geçiştirilebilecek düzeyde parodi değil, tam anlamıyla rezalet, tam anlamıyla skandal... Bu konuda hesap verecek birileri olacak mı? İnanın onu da bilemiyorum. İçişleri Bakanımız Ali Yerlikaya en azından konunun geçiştirilmesine müsaade etmemelidir, zira bu olaylar Allah korusun, önü alınamazsa çok daha büyük faciaların yaşanmasına sebebiyet verecek ölçüde tehlikelidir. Dün olaylara karışan 12 kişinin göz altına alındığı haberleri vardı ama Beşiktaş maçını unutmayalım, 2022-2023 sezonunda Ankaragücü-Beşiktaş maçında Ankaragücülü bir taraftar Salih Uçan'a tekme atmış, saldırgana tepki gösteren Josef de Souza kırmızı kart görmüş ve bir maç ceza almıştı. O maçtan sonra hapiste olması gereken vandal, bir hafta sonra yine maçı izlemeye gelmiş, hatta Ankaragücü Kulübünün binasında fotoğraf çektirerek adeta milletle alay etmiş, insanlığa, adalete, futbol sevgimize meydan okumuştu. Böyle olacaksa o 12 kişiyi de salıversinler, hiç uğraşmasınlar. Zaten sorumluluğu 12 kişiye yüklerseniz, olayı yine komediye dönüştürmüş olursunuz.

Biz diyoruz ki, gerçekten sorumlulara hesap sorun, Trabzonspor Kulübüne hesap sorun, o meşaleler nasıl girdi sahaya? O sahanın güvenliği yok mu? Bunlardan hesap sorun. Sayın Vali’den, Sayın Emniyet Müdürü’nden, TFF’den hesap sorun. Bunu yapmayı başaramazsanız, “bu maçı ey hakem o meşale atılınca neden bitirmedin?” diyemezseniz, sonuç yıkıcı olacak. Hakemlerin dövülmesi aşamasını bile geçtik. Sırada ne var, diye bekleyelim mi? Bu mu düşüyor Türk Milletine?

Bakın, İçişleri Bakanlığının verdiği bilgiyi yazıyorum, müsabaka sonunda sahaya atlayıp korner bayrağını alarak futbolculara doğru koşan şahıs başkasının passoligi ile maça girmiş. TFF bunun hesabını vermelidir, Trabzonspor, Trabzon Valiliği, Trabzon Emniyet Müdürlüğü bunun hesabını vermelidir. Bugün Fenerbahçe’ye ama yarın Galatasaray, Beşiktaş, Konyaspor, Başakşehir, Antalya vs. Sıra kimde diye mi bekleyeceğiz? Ve artık Türkiye Süper Ligi’nde futboldan bahsedemeyecek miyiz? Çok Yazık…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hamdi Bağcı Arşivi
SON YAZILAR