Sami Bayrakcı

Sami Bayrakcı

Uluslararası İHL’ler Türkiye’nin Gelecek Projeksiyonudur - 1

Uluslararası İHL’ler Türkiye’nin Gelecek Projeksiyonudur - 1

Ülkemizin son yıllarda giderek gelişen ve güçlenen dış politikası, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun samimi gayretleri neticesinde Türkiye’nin önünü açmaya devam ediyor. Sadece bugünün değil yarının dünyasını şekillendirmek isteyen bir anlayışın neticesi olan mevcut dış politika anlayışımız Sayın Başbakan ve Sayın Bakan’ın çizdiği perspektifte yoluna devam ederken, yıllardır ülke sınırlarının dışına çık(a)mamış kamu kurumları ve sivil kuruluşları da artık kendilerini Misak-ı Milli ile sınırlandırmıyorlar.

2005’li yıllarda başlayan ve gittikçe hızlanarak ve güçlenerek devam eden yurtdışı açılımlarımız, ticari, sınai, insani yardım boyutlarının da ötesine taşınmaya başladı artık. Özellikle eğitim alanında yurtdışı ile yoğun bir etkileşim içine girdiğimiz farklı öğrenci değişim programları ile üniversite ayağını kurarken, bir taraftan da ortaöğretim kademesinde öğrenci alışverişini başlatmış bulunmaktayız. Bugün bizim ele almak istediğimiz Uluslararası İmam Hatip Liseleri de işte bu etkileşimin en önemli ayaklarından bir tanesi.

Türkiye Diyanet Vakfı’nın Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile yaptığı protokol çerçevesinde 2006 yılında Kayseri Uluslararası Mustafa Germirli Anadolu İmam Hatip Lisesi ile başlayan bu serüvene, daha sonra İstanbul Uluslararası Fatih Sultan Mehmet Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Konya Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin de eklenmesiyle bugün itibariyle 72 ülkeden 790 öğrencinin öğrenim gördüğü, 3 adet uluslararası İmam Hatip Lisemiz var. Ankara’da çalışmaları devam eden bir Uluslararası Kız İmam Hatip Lisesi projesi bulunduğunu da burada belirtmeden geçmeyelim.

Yaklaşık 100 yıldır kendi iç dinamiklerimizle deneyimlediğimiz İmam Hatip Lisesi örneğini yurtdışında devam ettiren ülkeler ve şehirler ise şöyle: Suudi Arabistan Mekke, Medine, Cidde, Riyad ve Taif kentlerinde İmam Hatip Lisesi ve Ortaokulu; Belçika Mons bölgesinde yatılı Kız İmam Hatip Lisesi; Danimarka Kopenhag’ta İmam Hatip Lisesi, Bulgaristan ve Romanya’da yaşayan Müslüman çocukları için açılan ve İmam Hatip Lisesi benzeri eğitim veren okullar, Somali Mogadişu İmam Hatip Lisesi ve Kırgızistan Oş İmam Hatip Lisesi…

Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV) ve Necmettin Erbakan Üniversitesi organizesi ile 30 Kasım-01 Aralık tarihlerinde Alanya’da gerçekleştirilen Uluslararası İmam Hatip Liseleri Çalıştayı vesilesiyle gündemimize aldığımız bu konu, Türkiye’nin 21. yüzyılını kuşatacak bir hareketin ilk ışığı ve onlarca ülkede Türkiye sevdasının meşalesini ateşleyecek ilk kıvılcımıdır, diye düşünüyorum. Zira kendi sınırlarınız içinde siyasi, iktisadi, sosyal ve kültürel olarak ne kadar büyük ve etkili işler yaparsanız yapın, bunları dünyaya taşımazsanız etkiniz sınırlı olacaktır. Bütün yapılan güzel işleri geleceğe taşımanın ve yarını varlığınızla kuşatmanın yolu eğitimden ve sahip olduğunuz değerleri sınırlarınızın dışına bu eğitim ile taşımaktan geçer. Uluslararası İmam Hatipler, Türkiye’nin bu manadaki gelecek projeksiyonu, 2023 vizyonu ve 100 yıl sonrasının ufku demektir.

Böylesine önemli bir projenin, şu an sadece bir protokol ile yürütülüyor olduğunu hatırlatalım. Bugünün şartlarında protokol dâhilinde yürütülmesi herhangi bir sorun oluşturmasa da yarının Türkiyesine bu projeyi taşıyabilmek için öncelikle gerekli prosedürler bir an önce tamamlanarak sahip olduğu resmi hüviyet sağlam temellere dayandırılmalıdır.

TİMAV ve N. Erbakan Üniversitesi’ne düzenledikleri çalıştay dolayısıyla bir teşekkür borçluyuz. Çalıştay koordinatörü olarak Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Birol Akgün Hocamız’ın gösterdikleri hassasiyet ve gayret gerçekten takdire şayan. Bunun yanında Türkiye İmam Hatipliler Vakfı Genel Başkanı Abdullah Ecevit Öksüz’ün verdiği desteği de anmadan geçemeyeceğim. Katılım ve katkılarından dolayı Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, Türkiye Diyanet Vakfı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı, SETA, Ensar Vakfı ve SDE’ye ayrıca teşekkür ediyoruz.

Uluslararası İmam Hatipler Çalıştayı’nı ve Uluslararası İHL’leri gelecek hafta değerlendirmeye devam edeceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Sami Bayrakcı Arşivi
SON YAZILAR