Osman Uzunkaya

Osman Uzunkaya

YAĞMUR

YAĞMUR

                Yağmur her damlası ile  bir can; Toprak ise ona kavuşmayı şiddetle arzu eden bir canan gibidir.Çünkü toprak üzerindeki bitki örtüsü ile canlı cansız her türlü varlığı barındırır, onlara kol ve kanat gerer.Bağrında rengarenk gülleri, türlü çeşitli ağaç ve nebadat ile tüm yiyecekleri besler ve büyütür. Yağmur, Allah’ın rahmeti olarak yer yüzüne tecelli ettiği an, toprağına yani cananına kavuşmuş olur ve vuslat sona erer.

                Rüştü Onur, “Sen” Adlı şiirinin dizelerinde: Rahmeti bekleyen insanların/Rahmet yüklü bulut ol semasına/Yalnız sen boşalt nasibini/Aç ve tok toprağa.”diyerek, yağmurun rahmet olma vasfına işaret etmiştir. Yağmur bazı şiir ve şarkılarda hüzün ile özdeşleşmiş olsa da; Yağmur neşe’dir, sevinç’tir, rahmet ve berekettir.Huşu içinde yağarken, damlaların çıkardığı sesler enfes bir armoni ve sesleniştir. Özellikle cama vuran yağmur damlalarının sesi sadece kulağımıza hitap etmekle kalmaz, ruhumuzda huzur ve sukunu dillendiren tatlı bir melodi olarak yankı bulur.Bob Dylan; “Bazı insanlar yağmuru hisseder, diğerleri ise ıslanır” Derken, yağmur altında ıslanmakla onu hissetmenin farklı şeyler olduğunu anlatmak istemiştir.Sevdiğinizle birlikte, aynı yağmur altında yürümek ve birlikte ıslanmak, o esna da aynı şeyleri duyumsamak , düşünmek ve  hissetmek yağmurun birleştirici özelliğinin başka bir yansımasıdır.

                Yağmurun rahmet ve bereketi, yer yüzünü bir gelinlik kız gibi süsler ve donatır. Yağdıkça her ne varsa  doyurur, besler ve büyütür. Yağmur sevgisi aşk derecesinde olan bir dostum, sevgisini tatmin için, eskilerin deyimiyle:  “Tebdili mekanda ferahlık vardır” düşüncesiyle, yağmurun bol yağdığı Karadeniz Bölgesindeki bir şehre yerleşmek istediğini söyleyince, bıyık altından gülmüştüm.Daha sonra anladım ki, insan mutlu bir yaşam için fedakarlıkta sınır tanımamalıdır .Zira şu üç günlük Dünya’da hayatınızın mutluluk ve huzur içinde geçmesini sağlamak, tamamen kendi elinizde olan bir durumdur. Dostum da kendi açısında doğru olanı yapmış, yağmurlarla iç içe yaşamak adına yerleşim yerini değiştirmişti.

                İnsan oğlu sevdiği bir kimse ile birlikte pencere kenarında oturup, yağmur eşliğinde çayını yudumlamak için hep fırsat kollamıştır.Çaydan aldığımız her yudum, penceremize vuran yağmur damlalarıyla birleşir ve  çaya farklı bir lezzet katar adeta. Son bulan yağmurun ardından oluşan gök kuşağını seyretmek, doyumsuz bir güzelliği nakşeder ruhumuza. O güzelliği hayranlıkla seyreder ve bir müddet her şeyi unuturuz. İşte o an hayatımızın en güzel anlarından biri olarak kazınır belleğimize.Ardından, sıcacık çayın buğusuyla, yağmur damlalarının kucaklaştığına şahit olur, yeniden hayal dünyamıza çekiliriz.

                Bol yağmurlu günler dileğiyle, Sağlıcakla kalınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Osman Uzunkaya Arşivi
SON YAZILAR