Esra Akyol

Esra Akyol

Yılbaşı Yasakları

Yılbaşı Yasakları

Her sene yılbaşı yaklaştığında hep aynı şeyleri konuşuyoruz. Bu bizim bayramımız değil, bizim dinimize ait değil az ya da çok, iyi ya da kötü hiçbir şekilde kutlanmamalı diyoruz. Ama ne dersek diyelim değişen hiç bir şey olmuyordu. Yılbaşı geceleri yine kalabalıklar sokaklara akın ediyor, ne yaptığını bilmeyenler, kendini kaybedenler sokaklarda çirkin olaylar çıkarıyorlardı. Kutlamalar bitip sabah olduğunda tacize uğrayanlar, yaralananlar mağduruz diye çıkıyorlardı ekranlara. Bir yılbaşını kutlayamasınlar mı bu ülkede yazık onlara. Her türlü çirkinliğin olacağı belli olan bir yere gidip başına bir şey gelince de mağdur edebiyatı yapanların mağdurluğuna kim inansın. Gitmeseydin o zaman kardeşim demezler mi adama?

Bu seneki yılbaşında bir faklılık olacak. Çünkü 4 gün yasak var. Nasıl Ramazan Bayramı'nda yasak olduysa, vaka sayısı bu kadar artmışken yılbaşında da olmalıydı. Çok doğru bir uygulama. Üstelik evlerde parti yapmak da yasak kapsamına alınmış. Bunun denetimi biraz zor görünse de sokaklardaki kalabalığın evlere taşınmaması için alınmış güzel bir önlem. Yasağı dinlemeyip parti yapanlar olacaktır elbette. Burada komşulara büyük iş düşüyor. Polise bir telefon her şeyi halleder.  Yalnız otellerde kutlama yapmak serbestmiş. Otellerin rezervasyonları çoktan dolmuş bile. İlk bakışta çelişkili görünen bu durumun nedenine baktığımızda zaten can çekişen turizm sektörüne biraz olsun nefes aldırabilmek. En azından otellere herkes gidemez parası olan gider. Sokaklarda yapılan kutlamalar gibi taşkınlıklar yapılamaz daha denetimli ve kontrollü olur.

Yılbaşını kutlayan bazı sözümona Müslümanlar yaptıkları yanlışa kılıf bulmak için biz noeli değil yeni yılı kutluyoruz diyorlar. Madem yeni yılı kutluyorsunuz, peki o zaman noelin simgesi olan çam ağacı süslemek niye? Evet, doğru yılbaşı ile Noel birbirinden farklıdır; ama Noel kutlamalarının devamı olan yılbaşı gecesi onlar gibi eğlenmek, çam kesip evi çamla süslemek asla doğru olmaz. Çünkü bayramlarında onlar gibi eğlenmek, onlara benzemek olur. Zira Peygamber Efendimiz: "Kim bir kavme benzemeye çalışırsa, o da onlardandır. "  der. Gayr-i müslimlerin âdetlerine özenerek, hindili, pastalı, çam ağaçlı, İslâmî değerlerle bağdaşmayan eğlenceler ve sapkınlıklar hiçbir Müslümana yakışmaz.

Yılbaşı sebebiyle Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli yerlerinde milyonlarca çam fidanı Noel hurafesi uğruna kesilip yok ediliyor. Bir inşaat yapmak için bir kaç tane ağaç kesilince bile ortalığı ayağa kaldıran çevreciler,  yılbaşında kesilen milyonlarca gencecik çam ağacını görmüyorlar galiba. Ya da görmemek için kafalarını kuma gömüyorlar.

Hristiyan ülkelerde olduğu gibi, Müslüman ülkelerde de bu ağaç katliamı yapılmamalı. Hristiyanlara benzememek için yılbaşı gecesi hindi yenmemeli! Birkaç gün sonra yenebilir. Yılbaşı için birbirine hediye almak, tombala çekmek gibi şeyler de yanlıştır. Bu gece için özel olarak çeşitli yiyecek, içecek almak da doğru olmaz. Her zaman ne alınıyorsa onları almak daha doğru olur. Bu geceye ayrı bir önem verilmemeli.

Müslüman her gece neleri yapıyorsa, bu gece de onları yapmalıdır! Sanki mübarek geceymiş gibi mevlid okutmak, sohbetler düzenlemek uygun değildir. Bu gecenin diğer gecelerden farkı yoktur. Bu geceye değer veriyormuş gibi hareket etmek doğru değildir. Müslüman her gece neleri yapıyorsa, bu gece de onları yapmalıdır!

Önceki ve Sonraki Yazılar
Esra Akyol Arşivi
SON YAZILAR