İshak Orhan

İshak Orhan

12 yıllık zorunlu eğitim değişmelidir

12 yıllık zorunlu eğitim değişmelidir

Her çocuğa 12 yıllık zorunlu eğitimi zorunlu kılmak, okumakta zorlanan çocuklarımıza ve ailelerimize yapılabilecek en büyük sıkıntıdır… Bu hatadan bir an önce dönülmelidir. 

Masa başında alınan kararlarla ülke yönetmek, abesle iştigaldir. Yetkililerimiz eğitimin yükünü omuzlayan öğretmenlerle işbirliği halinde çalışmalı ve onların istekleri doğrultusunda hareket etmelidir. Değilse çocuklarımızın büyük bir kısmı yapılan yanlışlar sonucu geleceğin suçluları olabilirler. Zararın neresinden dönülürse kardır. Çocuklarımızın öğretime değil öncelikle eğitime ihtiyaçları vardır. Müfredattaki tüm dersleri tüm çocuklara öğretmek çok yanlıştır. Çünkü herkesin yeteneği asla aynı olamaz.

İlkokulu bitirmiş öğrenciler ortaokula başladıklarında 1. Sınıfta gereken yapılmasına rağmen zorlanıyorlarsa, bu çocuklarınıza illa ki okuyacaksın diye ısrar etmek zulümden başka bir şey değildir. Ülkemizde şu anda ara eleman sıkıntısı yaşanıyor. Bazı öğrenciler okuyamayabilirler ama becerikli olabilirler. Sanayiye veya bir sanata, çıraklığa yönlendirilebilirler ve oralarda çok başarılı ve mutlu olabilirler. Neden illa ki okuması konusunda zorluyoruz bir türlü anlamıyorum. Okuyamayacak olan çocuklarımız aynı zamanda okuyacak olanlara da engel olmaktadırlar maalesef. Bu tür okumak istemeyen çocuklarımız öğretmenlere ders yaptırmamaktadırlar. Ayrıca zorlandıkları için de depresyona girmektedirler. Çünkü dersi anlamadıkları için sınıfta aşırı derecede sıkılmaktadırlar. Sanata giden çocuklarımıza da iyi bir insan olmaları için örnek insanlar ve öğretmenler tarafından eğitim yani terbiye verilmelidir elbette. Böylece toplumda sıkıntılı insan sayısı da azalacaktır. Bazı çocuklarımız Liseyi zar zor bitiriyorlar. Sonra da sanayiye, bedensel çalışacağı işlere, vb. gitmemektedirler. Çünkü alışmadılar. Yaşları küçük olduğunda bu tür işlere başlarlarsa daha iyi sonuç alınacaktır.

İnşallah yetkililer bir an önce bu soruna çözüm bulurlar. Değilse millet olarak geleceğimiz kötü olur.

Saygılarımla

NOT: Öğrencilere seminer vermeye gittiğim tüm okullarda bu durumdan şikayetler var. Ve kendim de bizzat seminer vermekte bile zorlanıyorum. Bu çocuklarımıza ders veren öğretmenlerimizi kutluyorum. Çok zor durumdalar maalesef. Peygamber sabrı gibi sabırları var neredeyse. Allah yardımcıları olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İshak Orhan Arşivi
SON YAZILAR