İsmail Koç

İsmail Koç

Asker Konvoyu Magandaları

Asker Konvoyu Magandaları

Asker uğurlamaları bizde bir gelenektir. Her Türk genci asker doğar. Vakti zamanı geldiğinde de vatani görevini yerine getirmek için askere gider.

Asker uğurlamaları da bizde şenlik havasındadır. Kınalı kuzulara aileleri vatanlarına milletlerine kurban olsunlar diye kınalar yakar. Arkadaşlar omuzlarda otobüse kadar taşır. Bunlar çok güzel adeta bizi biz yapan gelenekler.

Malumunuz bu aralar da yoğun bir şekilde asker uğurlamaları yaşanıyor. Özellikle akşam saatlerinde Otogar tıklım tıklım oluyor.

Ancak tüm bu coşku içinde bazen kantarın topuzunu kaçırmıyor değiliz.Yeni askerler araç konvoyları ile otogara götürülürlerken istenmeyen görüntüler de ortaya çıkabiliyor.

Şöyle ki konvoyların camlarından çıkan gençler hem kendi canlarını tehlikeye atıyor hem de trafikte seyreden diğer araçlar için tehlike oluşturuyor.Hatta şahit olduğun bir olayda bir alt geçitte bir tabanca çıktı ve yere doğru ateşlendi.Bu neyin şovu, bu ne düşüncesizlik, bu ne ahmaklık anlam veremiyorum.

Allah muhafaza istenmeyen bir olay yaşansa bunun hesabını kim verecek?

Bayram havasında geçen o asker uğurlaması matem havasına bürünmeyecek mi?

Bu noktada herkesin biraz daha dikkatli olması gerekiyor.En büyük asker bizim askerdir ama bu magandalık çok fazla. Kültürümüzde çok önemli bir yere sahip olan asker uğurlamalarının daha usturublu bir halde yapılması gerekiyor.  Bu noktada güvenlik güçlerimiz de bu dönemlerde özellikle otogar çevresinde önlem almaları çok büyük önem arz ediyor.

***

Ramazan rahmet, bereket, yardımlaşma ve dayanışmanın en yoğun yaşandığı bir ay.

Ramazan’daki şatafatlı iftar sofralarından, fakir fukaranın iftarlara davet edilmediğinden, iftar sofralarının bir şova, hava atma vesilesine dönüştüğünden dert yanıyorduk.

Peki bu mübarek ayda hiç mi güzellikler yaşanmıyor?

Elbette ki yaşanıyor.

Mesela her sene gerçekleştirilen ve artık bir gelenek haline gelen meczuplara verilen iftar daveti çok güzel görüntülerin ortaya çıkmasına vesile oldu.

Konya’daki herkes özellikle Kapu Camii civarındaki meczupları bilir, bazılarını da tanır.

Bu insanlara sahip çıkan Bedesten esnafı da her sene sadece onlara özel iftar programı düzenliyor.

İftarın ardından da davetliler geçmişten gelen güzel bir geleneğimiz olan diş kiralarını almadan da sofradan kalkmıyorlar.

Bu organizasyonda emeği geçen başta Bedesten esnafı olmak üzere emeği geçen herkes büyük bir alkışı hakediyor.

Bunun dışında geçtiğimiz günlerde Konya Büyükşehir Belediyesi ile Meram Belediyesi çok güzel organizasyonlara imza attılar.

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Dünya Yetimler Günü nedeniyle düzenlediği Kardeşlik İftarında binlerce yetim ve Konya’da öğrenim gören yabancı öğrenciler bir araya geldi.

Meram Belediyesi ise düzenlediği iftar programında öksüz ve yetim çocuklar, kimsesizler, şehit ve gazi aileleriyle bir araya geldi.

Ramazan bu görüntülerle çok daha güzel bir hal almıyor mu?

Bu tür organizasyonların örnek olması ve sayılarının çoğalması ümidiyle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Koç Arşivi
SON YAZILAR