Bekir Dolu

Bekir Dolu

AYRAN TEDİRGİNLİĞİ

AYRAN TEDİRGİNLİĞİ

 

Başbakan’ın “milli içkimiz ayrandır” açıklaması ve ardından içki satışı ve reklamına kısıtlama getiren yasa tasarısı gündeme gelince bir kısım yurttaşlarımızda ayran tedirginliği oluştu.

Mezkur yasa komisyonda görüşülürken bir CHP milletvekilimiz “Bizim milli içkimiz aslında sudur.  Yoğurda koyarsan ayran, rakıya koyarsan bayram olur” diyerek konuya değişik bir derinlik katınca durduk yerde benim de ayranım kabardı. Du bakim şu milli içki meselesine bir de ben dâhil olayım bari dedim.

Halkının büyük çoğunluğu ağzına içki koymamış bu millete, yıllardır milli içkimiz rakı diye dayatanlar, şimdilerde kafamıza estiği gibi orda burada rahat rahat içkimizi içemeyeceğiz diye ezikleniyorlar. Yurttaşların asıl korkusu acaba başbakan içkiyi tümden yasaklar mı ki?

Alkol olayı ile medeniyet arasında bağlantı kuran sevgili yurttaşlar size soruyorum: Yıllardır içiyorsunuz ama hala muasır medeniyetler seviyesine erişemediniz. Acaba siz de mi bir sorun var yoksa içtiğiniz içkide mi?

Bazı batılı ülkelerdeki içki yasağı ile ilgili kimi yasaklar bizde uygulansa ŞERİAT GELİYOR diye ortalığı birbirine katar bunlar.

Yasaklama işi kolay, kolay olmasına da da. Valla yüzde 50 oyla ancak bu kadar oluyor. “Biraz gayret edin, verin Tayyip babaya yüzde 80 oyu, bak bakalım yasaklıyor mu, yasaklamıyor mu?” Diyeceğim geliyor, amma velâkin şaka yapayım derken hepten de ürkütmek istemem sevgili yurttaşları.

Zaten Kapalı yerde sigara içmek yasak, açık yerde içki içmek yasak. Eee.. Nasıl keyif yapacak yurttaşlar? Bir içeri, bir dışarı koşmaktan helak olurlar, yazık!  Yarın, rakı-balık olayına da bir kılıf uydurup yasak getirilirse şaşmamak lazım.

Esas beni düşüncelere gark eden sorunsal şu; Rakı sofrasında memleket kurtarma işi ne olacak? Ayran sofrasında memleket kurtarıldığı nerede görülmüş. Hem zaten içip güzelleşmeden, memleket kurtulsa ne yazar, kurtulmasa ne yazar.

Ayran bütün kötülüklerin anasıdır.

Ayran yine can aldı!!! İstanbul Üsküdar’da aşırı derecede ayranlı olduğu belirtilen sürücü durakta bekleyen yolcuların arasına daldı. Bilanço korkunç. Çok sayıda ölü ve yaralı var!!!

İçki yasağı konusunda Meclis’e ilk yasa teklifini (Men-i Müskirat Kanunu) Trabzon Milletvekili Ali Şükrü Bey yapmıştı. Meclis’teki muhalif grupta yer alan ve daha sonraları, Atatürk’ün muhafızı Topal Osman tarafından öldürülen Ali Şükrü Bey’i bu vesile ile rahmetle anarak veda edelim yazımıza. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bekir Dolu Arşivi
SON YAZILAR