Ahmet Sağ

Ahmet Sağ

Bilgisayarınız için 5 önemli ipucu

Bilgisayarınız için 5 önemli ipucu

Mobil teknolojinin son yıllardaki yükselişi her ne kadar bilgisayar kullanımını azaltmış olsa da bilgisayar iş insanlarının hayatlarındaki yerini ve önemini korumaya devam ediyor. Bilgisayarıyla yaşayan insanların sayısı gün geçtikçe artıyor. Yaşamımıza bu denli entegre olmuş bir teknolojinin de daha iyi kullanılabilmesi hem işimizi kolaylaştıracak hem zamandan tasarruf etmenizi sağlayacak hem de ekonomik tasarruf sağlayacak. Bilgisayarınızı daha etkili kullanabilmeniz için sizlere bazı önerilerimiz olacak…

1- Google aramasını kullanmayı öğrenin

Hepimizin hemen hergün ziyaret ettiği “Google Amca” olmazsa olmazımız... İnternette milyarlarca sayfa ulaşılmayı bekliyor. Ancak bunlardan sadece küçük bir kısmı doğru bilgiyi barındırıyor. İnternet dezenformasyonundan kaçınmak ve aradığımızı daha kolay bulmak için Google aramasını öğrenmek zorundayız. Çünkü Google’da arama yapmak sadece kelime yazıp ara tuşuna basmaktan ibaret değildir. Elinizdeki resmi arayabilir, istediğiniz bir zaman aralığında arama yapabilir, ya da istediğiniz kelimeleri içermeyen bir arama yapabilirsiniz. Boyut ve rengine göre de filtreleme yaparak aradığınız içeriği daha kısa sürede bulup bir başka işe geçebilirsiniz. Arama sonucunda istediklerinize daha kolay ulaşmak için Google aramasını daha yakından incelemelisiniz.

2- Harddisk yerine SSD kullanın

Bilgisayarınızın yavaşlığı canınıza sıkıyor ya da “Yeni bilgisayar aldım ama eskisini aratmıyor” diyorsanız bu tavsiyeyi mutlaka uygulayın. Harddisk denilen kutucuk bilgilerimizi manyetik disklere kaydeder, yani teyp kasetlerine ses kaydedilmesi gibi. İşlem elektronik, analog ve mekaniktir. Yavaştır, çoğu zaman bilgisayarınızın en yavaş parçası olmaya adaydır.  Peki neden harddisk satılıyor derseniz, bir süre öncesine kadar harddisklerin ticari alternatifi yoktu. Bugün ise var, bunlar ise SSD yani Solid State Disk’ler. Hele ki paraya kıyıp i5 ya da i7 işlemcili, external ekran kartlı bir bilgisayar aldıysanız azıcık paraya daha kıyıp harddiskinizi SSD ile değiştirmelisiniz. Böylece bilgisayarınızın hız problemi ortadan kalkacaktır.

3- Format atmayı öğrenin

Bir çoğumuz elektronik cihazlarımızın yavaşladığını düşündüğümüzde onları resetleriz, sıfırlarız, fabrika ayarlarına döndürürüz ya da formatlarız. Bunların hepsi birbirine yakın bir mantık taşıyor: Cihazımızı ilk aldığımız günkü performansına döndürmek... Genellikle Apple ürünlerinde ve Linux’da bu ihtiyaç düşük olsa da, kullandığınız cihaza aşırı yavaşladığını düşündüğünüzde “format atmak” hayati bir müdahaledir. Format atmayı öğrenmek mağaza mağaza dolaşmamızın önüne geçecek hem de her defasında “format parası” ödemekten kurtulmuş olacağız.

4- İnternetten “online film” izlemeyin, indirip izleyin

Online dizi ve film sitelerindeki düşük görüntü kaliteli filmleri izlemeyin. Hiçbir detayı, renkleri olduğu gibi göremediğiniz, sesleri yeterince kaliteli duyamadığınız o online siteleri bırakın. Biraz emek harcayıp o filmleri, dizileri indirip izlemek çok daha farklı bir keyif verecek inanın! Nasıl indireceğimi bilmiyorum demeyin, Google size yol gösterecektir. Torrent’i ve diğer alternatif paylaşım sitelerini öğrenin. Google korunaklıdır, en ufak risk taşıyan arama sonucunu göstermez.

5- Virüsler, trojan ve malware gibi zararlılardan korunun

İyi bir virüs koruma programı çoğu zaman işinizi görecektir. Ancak hiçbir zaman virüs programlarına tam olarak güvenmemeliyiz. Güvenmediğiniz kaynaktan indirdiğiniz çalıştırılabilir (EXE vb.) dosyaları çalıştırmayın. Linux ya da Mac içinde bu uyarı yerinde olacaktır. Hiçbir sistem %100 virüs, trojan ya da malware tarzı zararlıları engelleyemez.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ahmet Sağ Arşivi
SON YAZILAR