Ahmet Sağ

Ahmet Sağ

2016’da bu haberler öne çıktı

2016’da bu haberler öne çıktı

2017’nin ilk ayında yolu yarılamışken 2016’nın öne çıkan haberlerine bir göz atalım. Çünkü 2016 diğer yıllara nazaran oldukça tempolu geçen, bir değil bin yıl gibi süren günlere şahit oldu. Yaşadığımız 15 Temmuz gecesi sonrası Türkiye’de her şey değişti. Medyada haber algısı, çarşaf çarşaf ihraç listesi, itiraflar, tutuklamalar, firarlar…

2017’nin öncesinde yaşananları unutmuş gibiyiz. Hangi haberler çok konuşuldu, kimler öne çıktı? Kısaca hatırlatalım isterseniz.

OCAK
12 Ocak’ta, Sultanahmet Meydanı’nda, IŞİD militanının üzerindeki bombayı infilak ettirmesi sonucu, 12 kişi hayatını kaybetti. Saldırı Türk ve dünya basınında geniş yankı uyandırırken, 2 bin 447 habere konu olarak ocak ayının en çok konuşulan haberi oldu. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un ölüm haberi ise medyada 2 bin 223 haberle öne çıktı.

ŞUBAT
17 Şubat 2016’da Ankara’da, PKK tarafından gerçekleştirilen saldırıda 29 kişi hayatını kaybetti. Bu saldırı hakkında ay boyunca 2 bin 590 haber yapıldı.

MART
Mart ayı Türkiye ve dünyadaki terör saldırılarıyla geçti. 13 Mart 2016’da Ankara Güvenpark’ta gerçekleşen bombalı saldırıda ikisi saldırgan 38 kişi hayatını kaybetti. Hain saldırı 2 bin 758 haberle ayın en çok konuşulan olayı oldu. Terör Belçika’yı da kana buladı. Saldırı Türkiye ve dünya gündemine ilk sıradan girerken, mart ayında saldırı hakkında 2 bin 151 haber yapıldı.

NİSAN
2016 yılının en sakin geçen ayı Nisan oldu. Ayın en çok konuşulan başlıkları Vodafone Arena’nın açılışı ve Türkiye’nin 4.5G’ye geçişi oldu. 4.5G, nisan ayı boyunca bin 515 haber yapılırken, Vodafone Arena hakkında bin 856 haber yapıldı.

MAYIS
AK Parti’nin mayıs ayında yapılan Olağanüstü Genel Kurul’unda hükümeti kurma görevi Binali Yıldırım’a verildi. Yıldırım, Türkiye Cumhuriyeti’nin 27. Başbakanı oldu. Başbakan değişikliği 4 bin 423 habere konu olarak ayın en çok konuşulan olayı oldu.

HAZİRAN
Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nde tamam mı devam mı referandumundan dünyayı şoke edecek bir sonuç çıktı. Referandumda halkın yüzde 51,9’u AB’de yerimiz yok dedi. İngiltere Başbakanı David Cameron istifa etti. Dünyada geniş yankı uyandıran Brexit, Türk medyasının da gündemindeydi. Ay boyunca hakkında referandum hakkında 4 bin 307 haber yapıldı.

TEMMUZ
Türkiye, 15 Temmuz gecesi, alçak darbe girişimiyle karşı karşıya kaldı. Ordu içindeki cuntanın planladığı darbe girişimine milli iradeden cevap geldi. 15 Temmuz yılın en kara günü olarak nitelendirilirken Türkiye, milli iradeye sahip çıkarak meydanları boş bırakmadı. Türkiye’de tüm zamanların en çok konuşulan olayı olarak tarihe geçen FETÖ darbe girişimi, Temmuz ayı boyunca 100 bin 797 habere konu oldu.

AĞUSTOS
Türk Silahlı Kuvvetleri, 24 Ağustos sabahı Suriye’nin Cerablus bölgesini IŞİD teröründen temizlemek için operasyona başladı. Yaklaşık dört aydır süren operasyonlarda 38 şehit verilirken binlerce terör yığınağı ve terörist imha edildi. Fırat Kalkanı harekâtı Ağustos ayının son günlerinde başlamasına rağmen o ay içerisinde 2 bin 219 habere konu oldu.

EYLÜL
Tarık Akan 16 Eylül’de hayata gözlerini yumdu. Akan’ın ani ölüm haberi, eylül ayında bin 278 haberle konuşuldu.

EKİM
15 Temmuz darbe girişiminin ardından ekim ayında OHAL’in 3 ay daha uzatılması yönündeki tavsiye kararını ele alındı. OHAL hakkında 3 bin 152 haber yapıldı.

KASIM
ABD, tarihinin en baş döndürücü seçim kampanyasını geride bıraktı. ABD’nin 45’inci başkanını Trump oldu. Trump’ın başkanı olması, 3 bin 805 habere konu olarak ayın en çok konuşulan olayı oldu.

ARALIK
2016 yılı terör olaylarıyla başlayıp terör olayları ile bitti. Vodafone Arena yakınlarında gerçekleştirilen çifte terör saldırısında 45 kişi hayatını kaybederken, Türkiye’de bir günlük ulusal yas ilan edildi. Beşiktaş’ta meydana gelen çifte terör saldırısı 3 bin 103 habere konu oldu. Yine aralık ayında Kayseri’de çarşı iznine çıkan askerleri hedef aldı. Halk otobüsünün geçişi sırasında bombalı araçla gerçekleştirilen saldırıda 14 askerimiz şehit oldu. Alçak saldırı hakkında 2 bin 752 haber yapıldı. 

Sayısal verilerde Ajans Press bültenlerinden yararlanılmıştır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ahmet Sağ Arşivi
SON YAZILAR