Ahmet Sağ

Ahmet Sağ

Whatsapp kullanıcıları isyanda

Whatsapp kullanıcıları isyanda

Geçtiğimiz haftadan bu yana bilim ve teknoloji de neler yaşanmış öne çıkan birkaç habere göz atalım: Bu haftaki gelişmeler Türkiye adına oldukça olumlu. Dünyadan bir an önce kurtulmak isteyenlere de müjdeli bir haberimiz var. Whatsapp kullanıcıları ise isyanda. Efsane telefon 3310 geri dönüyor.

İşte teknoloji ve bilim dünyasından önemli gelişmeler…

Google Allo masaüstüne geliyor!

Google'ın oldukça başarılı olmasına rağmen pek fazla rağbet görmeyen mesajlaşma uygulaması çok yakında masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda da kullanılabilir hale gelecek.

Whatsapp'ın yeni güncellemesine kullanıcılar isyan etti!

Whatsapp'a yeni gelen Stories özelliği bazı kullanıcılarda heyecan yaratırken, bazı kullanıcılar bu özelliğe isyan etti. Bunun Whatsapp'a gelmesine anlam veremeyen pek çok kullanıcı, özellikle Favori sekmesinin kaldırılmasından şikayet etti.

Sonunda ürettiler

Bilim insanlar kendisini geliştirebilen ve elde ettiği verileri lehine çevirebilen bir program üretti. Program avatajlarıyla birlikte tehlikelere de kapı aralıyor.

Daha önce kod yazabilen bir yazılım üretmenin imkansız olduğu söyleniyordu. Ancak Microsoft ile Cambridge Üniversitesi ortak bir çalışma yaptı ve kendi kendini geliştirebilen bir program geliştirdi. Programa DeepCoder adı verildi. Yeni bir yapay zeka türü olarak dikkat çeken DeepCoder ile çok az kod bilgisi olan biri bile rahatça yeni yazılımlar oluşturabilir. Daha gelişmiş robot ve yapay zekaların yazılımını da DeepCoder ile üretmek mümkün. Ancak kendi kendine kod yazabilen bir programın tehlikelerini de gözardı etmemek gerek.

NASA, Dünya'ya benzeyen 7 yeni gezegen keşfetti

NASA, Güneş Sistemi dışında 7 yeni gezegen keşfetti. Dünya’dan 40 ışık yılı uzaktaki Trappist-1 isimli yıldızın yörüngesinde bulunan gezegenlerin çapları ve kütleleri bakımından Dünya’ya benziyor. 3'ünde su bulunduğu söyleniyor.

Yaklaşık Jüpiter büyüklüğünde sönük bir yıldız olan Trappist-1'in etrafında sıkı bir ağ oluşturan gezegenlerin karasal ve kayalık yapıda olduğu, canlı yaşamına olanak verip vermeyeceklerinin anlaşılması için atmosferlerinin daha detaylı incelenmesinin gerekeceği belirtildi.

Keşfi yapan Liege Üniversitesi Öğretim Üyesi Michael Gillon ve ekibi, yıldızın etki bölgesinde Dünya'ya benzeyen daha fazla gezegenin olabileceğini ileri sürdü.

Efsane geri dönüyor

Sağlamlığı ile dillere destan olmuş Nokia 3310 cep telefonu yeniden dirilecek. Modern Nokia 3310 telefonun MWC 2017’de resmen ilan edilmesi bekleniyor. Nokia 3310’un 2017 dönüşü ile ilgili bilgiler sızıntı kaynağı Evan Blass tarafından geldi.

@evleaks'a göre, yeni Nokia 3310, eski Series 30 arabiriminde çalışan kök cihazlarına geri dönecek. Bununla birlikte, bir renkli ekranı olacak. Nokia 3310 ikinci gelişinde farklı renk seçenekleri ile karşınıza çıkacak ve ön kapaklarını değiştirebileceksiniz.

Türkiye Uzay Ajansı kuruluyor

Türkiye Uzay Ajansı Kurulması ve Uzaya Yönelik Faaliyetlerin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Bu tasarıya göre, Türkiye'nin uzay ve havacılık teknolojileri alanında temel politika ve stratejilerinin belirlenmesi, uygulanması, dışa bağımlı olmayan rekabetçi sanayinin geliştirilmesi, toplumun refahı ve milli menfaatler doğrultusunda uzay teknolojilerinin kullanımının yaygınlaştırılması, uzay ve havacılık teknolojileri alanında bilimsel ve teknolojik altyapıların ve insan kaynaklarının geliştirilmesi, kapasite ve yeteneklerin artırılması, kanunun amaçlarını oluşturuyor.

Antarktika'ya üs için ilk ekip yola çıktı

Antarktika'ya kurulacak bilim üssü için oluşturulan 9 kişilik ilk ekip Cuma günü Türkiye’den yola çıktı. Heyet Arjantin'den kiralanan buzkıran gemisi ile deniz yoluyla Antarktika kıtasına geçecek. Araştırma ekibi Antarktika'da Türkiye'nin kuracağı bilim üssü için fizibilite çalışmalarına başlayacak. Bilimsel araştırmalar da yapacak olan heyet, nisan ayının ilk haftasında yurda dönecek.

Yurt dışından getirilen telefonlarda değişim fırsatı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun, "Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği", Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, yolcu beraberinde yurtdışından getirilen cihazın arızalanması nedeniyle cihazın ya da ana kartının değiştirilmesi durumunda, ilk kayıt başvuru sahibinin veya cihazın ithalatçısının, imalatçısının Kuruma başvurusu ile IMEI değişim işlemi yapılabilecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ahmet Sağ Arşivi
SON YAZILAR