Sema Kavasçinay

Sema Kavasçinay

"Bir Müslüman Nasıl Olmalı"

"Bir Müslüman Nasıl Olmalı"

Hakiki Mümin olmayı hedefleyen herkesin Hucurat Suresindeki tüm ayetleri zannediyorum ki hayatına nakşetmesi gerekiyor.Adabı muaşeret kurallarından oluşan bu sure,'Bir Müslüman nasıl olmalı?'sorusunun cevabını bize en ince ayrıntısına kadar veriyor.

Birlikte göz atalım.

Hucurat,1:Allah ve Resulünün önüne geçme. Bu tabir söz, iş ve davranış açısından peygambere aykırı davranmamak anlamına gelmektedir.

Hucurat, 4:Rivayete göre,70 kişilik bir heyet öğlevakti Allah rasulunun evinin önüne geliyor ve yüksek sesle peygamberimizi dışarı çağırıyordu;lakin bu sırada peygamberimiz odasında uyumaktaydı.Bir insanı rahatsız edecek derecede yüksek desibel ile seslenmenin, adap ve edebe uygun olmayışını Allah, peygamberimizin yaşamış olduğu bir vakia ile örneklendirmiştir.

Hucurat,6:Bir mümin kendisine bir haber geldiğinde, gelen haberin sıhhatini araştıracak.Direkt inanmayacak. Aksi takdirde sonradan pişman olacağı işler yapabilir.

Hucurat,7:Allah'ın bize imanı sevdirip güzel göstermesi, küfrü fıskı ve isyanı da çirkin göstermesi=Fıtrat

Hucurat,9:Mümin,Mümin ile savaşırsa aralarını düzelt.Gaz verme, yangına körükle gitme.Eğer bir taraf ısrarla saldırıyorsa, sulh yanlısı olmayan grup ile Allah'ın buyruğuna dönünceye kadar mücadele et. Ancak savaştan vazgeçip Allah'ın buyruğuna dönerlerse aralarını tekrar adalet ile düzelt.

Hucurat,10:Müminler kardeştir. Sıkıntı peyda olduğunda hayr için müdehale et, aralarını düzelt.

Hucurat,11:Bir topluluk, diğerini alaya almasın. Belki dalga geçilen, dalga geçenden daha iyidir. Birbirinize kötü seslenmeyin, lakaplar takmayın.

Hucurat, 12:Zannın çoğundan sakının. Birbirinizin kusurunu araştırmayın.Dedikodu yapmayın. Aksi takdirde ölü kardeşinin etini yemiş kadar berbat bir iş yapmış olursun

Hucurat,13:Kavim ve kabileler şeklinde yaratılıp dünyaya serpiştirilmiş olmamızın asıl amacı övünmek değil,tanışmak ve kaynaşmak.Allah katında en değerli olan,O'ndan en çok korkanımızdır.

Hucurat, 14:Boyun eğmek ve iman etmek arasındaki farka değinilmiş.Boyun eğmek sadece kabul iken,iman etmek ise inancın kalbe yerleşmiş olmasıdır

Unutma ki yolun sonuna doğru gidiyoruz.Sayılı nefes tükenmeden Müslüman ol,insan ol.Elinle de dilinle de can yakma.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Sema Kavasçinay Arşivi
SON YAZILAR