Sema Kavasçinay

Sema Kavasçinay

Allah'ı hatırlayınca nasıl bir hisse kapılıyoruz?

Allah'ı hatırlayınca nasıl bir hisse kapılıyoruz?

Keyfimiz mi yerine geliyor yoksa canımız mı sıkılıyor?

Cevap: Duruma göre ikisi de yaşanıyor. Allah'ı zikredince yani hatırlayınca bazen kalbimizde bir sükunet meydana geliyor. Bir ferahlama hissediyoruz. Keyifleniyoruz. Allah ile mutlu oluyoruz. Öyle ki, onunla samimi duygular içerisinde oluyoruz.

Bazen de Allah'ı hatırlayınca kalbimizde bir daralma meydana geliyor. Kalbimizde bir korku peyda oluyor. Stres, korku, panik yaşıyoruz. Terliyor, nefes darlığı çekiyor ve kederleniyoruz.

Evet, iki durumu da yaşıyoruz.

Sebebi ne olabilir?

Sebebi şudur: İnsan ibadet ettikten sonra Allah'ı hatırlayınca mutluluk hissine kapılır. İnsan bir iyilik yaptıktan sonra Allah'ı hatırlayınca mutluluk hissine kapılır. Böyle zamanlarda Allah'ı hatırlamak kalbe huzur ve ferah getirir.

Ancak günah işledikten sonra Allah'ı hatırlayınca bu sefer de korku hissi meydana gelir. İnsan bir yanlış yaptıktan sonra Allah'ı hatırlayınca suçluluk hisseder ve kalbi daralmaya başlar.

İyilik ve ibadetten sonra Allah'ı hatırlayıp kalbinde huzur hissedenlere ne mutlu!

Kötülük ve isyandan sonra Allah'ı hatırlayıp kalbinde sıkıntı ve korku duyanlara ne mutlu!

Rabbim bizlerin kalbine zikrin huzurunu bahşetsin!

İyilik; çok değerli bir şeydir. Bizler iyilik sayesinde yaşamımızı iyi ve güzel bir şekilde sürdürebiliyoruz. Örneğin eğer iyilik diye bir şey olmasaydı; ne dostluk, sevgi, saygı ve paylaşımcılık olurdu. Ne de hayattan zevk almak diye bir şey olurdu. Bu nedenle iyiliğin bizlerin hayatındaki önemini bilmeli ve herkese iyi davranmalıyız.

İyiliğin olduğu yerde; merhamet, şefkat, sevgi, saygı, mutluluk, sevinç ve huzur bulunur. İyilikte asla cimrilik bulunmaz. Bunun tam tersine cömertlik bulunur. İnsanlar birbirlerine; hem iyi davranır, hem de birçok konuda yardım eder. İyilik; o kadar güzel bir şeydir ki; iyilik olmazsa bu dünyada yaşamanın bir anlamı kalmaz. Bu yüzden iyiliğin ne kadar önemli bir şey olduğunu unutmamalıyız.

İyilik herkes için çok önemlidir. Bu nedenle iyiliğin değerini bilmeli ve çevremizdeki herkese iyilik yapmalıyız. Yardıma ihtiyaç duyanlara yardım etmeli, büyüklerimizi sevip saymalı ve küçüklerimizi de sevmeli ve korumalıyız. Çünkü iyilik çok güzel bir şeydir.

Bu yüzden Allah’ı hatırlayınca yaptığımız iyi davranışlarımızdan dolayı kalbimiz huzurla dolar. Huzurlu bir insan da bu hayatta her zaman kazanan taraf olur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Sema Kavasçinay Arşivi
SON YAZILAR