Sema Kavasçinay

Sema Kavasçinay

Ne kadar takva sahibiyiz?

Ne kadar takva sahibiyiz?

Takvanın ne olduğunu tam olarak idrak etmekte güçlük çekiyoruz. Takva, kul olarak Allah’a karşı maddi ve manevi bakımdan sorumluluklarımız olduğunu bilerek yaşamaktır. Rabbimizin emirlerine itaat edip O’nun hoşnutluğunu kazanmaktır. Rızasını kaybettirecek işlerden kaçınarak O’nun rahmetinin gölgesine sığınmaktır. Takva, Cenâb-ı Hakkın bizlere mükemmel bir örnek ve eşsiz bir rehber olarak gönderdiği Sevgili Peygamberimizin izinden yürümektir.

Günahlardan sakınma anlamına da gelen takva, kulun, azametinden korkarak ve rahmetini ümit ederek Rabb'ine karşı olan kulluk görevlerini yerine getirmesi, emirlerini tutup yasakladıklarından kaçınması anlamına gelen bir terimdir.

Peygamberimiz (s.a.s), genç sahabiMuâz b. Cebel’i Yemen’e elçi olarak tayin etmişti. Uğurlarken onunla birlikte yola çıktı ve bazı tavsiyelerde bulundu. Muâz bineğinin üstünde gidiyor, Resûl-i Ekrem de onun yanında yürüyordu. Allah Resûlü (s.a.s) tavsiyelerinin sonunda şöyle buyurdu: “Ey Muâz! Bu seneden sonra benimle karşılaşamayabilirsin, belki de ancak şu mescidime veya kabrime uğrarsın.” Bu sözler üzerine Muâz (r.a), Peygamberimizden ayrılmanın üzüntüsüyle ağlamaya başladı. Allah Resûlü ise yüzünü Medine’ye doğru çevirerek şöyle buyurdu: “İnsanların benim gözümde en üstün olanları, kim olurlarsa olsunlar ve hangi makam ve mevkide bulunurlarsa bulunsunlar, takva sahibi olanlarıdır.” 

Takvanın bu denli önemli olduğunu belirtmek isterim.

Yukarıdaki hadis-i şeriften hareketle takva sahibi olan yani muttaki olan kişiler takva üzere yaşayan, Allah'a yakın olan kimselerdir. Takva bilinci taşıyanlar Allah'a sığınmaya ve şüpheli şeylerden kaçınmaya büyük önem verirler. Mubah ve helâl olan dünya nimetlerini ihtiyaçtan fazla tüketmezler. Helâlliği şüpheli olan şeylerden sakınırlar.

Takva, Rabbimiz katında bize değer kazandıran yegâne ölçüdür. Çünkü dinimize göre üstünlük ölçüsü mal, mülk, makam, meslek, ırk ve cinsiyet değildir. “Allah katında en değerliniz, en derin takva bilincine sahip olanınızdır”  ayeti bu gerçeğe işaret etmektedir. İman ile şereflenen, takva elbisesine bürünen, tertemiz bir kalbe ve salih amellere sahip olan kişi, insanların en faziletlisidir. İşte Allah (c.c), böyle muttaki kimselerle beraberdir. Onların dostudur. Cenneti ve içindeki benzersiz nimetleri de muttakiler için hazırlamıştır.

Allah bizleri takva bilinciyle yaşayanlardan eylesin...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Sema Kavasçinay Arşivi
SON YAZILAR